Την ταινία Σκλάβα της Αγάπης του Ρώσου σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ, ένα απρόσμενο αριστούργημα κατά τους New York Times, παρουσιάζει στις κινηματογραφικές αίθουσες η Carousel Films από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λίγα λόγια για την ταινία Σκλάβα της Αγάπης

1918. Κριμαία, Ρωσία. Η Όλγα Βεζένσκαγια, ντίβα του βωβού σινεμά, γυρίζει άλλη μια ταινία μετά τον θρίαμβο της τελευταίας της επιτυχίας Σκλάβα της Αγάπης. Το συνεργείο περιμένει την άφιξη από τη Μόσχα του συμπρωταγωνιστή και εραστή της Μαξάκοφ. Στην Κριμαία, τα πάντα φαντάζουν ειδυλλιακά, όμως, ο εμφύλιος μεταξύ των «κόκκινων» Μπολσεβίκων επαναστατών και των «Λευκών» Τσαρικών που μαίνεται στην υπόλοιπη χώρα πλησιάζει κι η αίσθηση του «τέλους εποχής» πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Ο αρχηγός της τοπικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Λευκών, φανατικός θαυμαστής της Όλγας, επισκέπτεται συχνά τα γυρίσματα, πάντα καχύποπτος για την παρουσία πρακτόρων των κομμουνιστών. Η Όλγα, απολαμβάνει την παρέα του νεαρού οπερατέρ Βίκτορ Ποτότσκι, οι ρομαντικές εξορμήσεις τους ισορροπούν την ένταση που δημιουργεί η επερχόμενη επαναστατική αλλαγή. Το τρένο που έρχεται από τη Μόσχα, φέρνει τον παραγωγό της ταινίας, αλλά όχι τον Μαξάκοφ που έχει προσχωρήσει στους Μπολσεβίκους. Το γεγονός αυτό διαλύει τον ιδανικό κόσμο της Όλγας που αντιδρά πέφτοντας στην αγκαλιά του Βίκτορ. Ο αγαπημένος της είναι κι αυτός Μπολσεβίκος και θα τον βοηθήσει να φυγαδεύσει πολύτιμο κινηματογραφημένο υλικό, κάτω από τη μύτη των Λευκών ασφαλιτών.

Η εισβολή της πραγματικής ζωής θα αλλάξει μια για πάντα τις ζωές της Όλγας, του Βίκτορ αλλά και του συνεργείου. Όλοι τους θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση και να πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους, όταν η σύγκρουση θα τους βρει ακόμα και μέσα στο κινηματογραφικό πλατό. Η Όλγα, θα βρεθεί παγιδευμένη ανάμεσα στα προσωπικά της συναισθήματα, την κινηματογραφική της περσόνα και τις στροφές των τροχών της Ιστορίας.

Το Σκλάβα της Αγάπης πρόκειται για τη μόλις δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του πιο επιτυχημένου σύγχρονου Ρώσου σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ. Όπως και στην πρώτη του (Στο σπίτι ανάμεσα σε ξένους, ένας ξένος κι αυτός), ο πόλεμος μεταξύ «Κόκκινων» και «Λευκών», αμέσως μετά την επανάσταση του 1917 (με την τελική επικράτηση των μπολσεβίκων) αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ιστορίας, ενώ το θέμα της παραμένει, οι ανατροπές που φέρνουν στις ζωές των πρωταγωνιστών οι κοσμογονικές ιστορικές αλλαγές. Στην ταινία Σκλάβα της Αγάπης, ο Μιχάλκοφ εισάγει έναν πρωτότυπο τύπο «πολιτικού μελοδράματος», ανανεώνοντας το είδος.

Σκλάβα της Αγάπης - Αφίσα
Σκλάβα της Αγάπης – Ο έρωτας, το σινεμά και η επανάσταση

Σκλάβα της Αγάπης / Raba Liubvi / A Slave of Love

1976, ΕΣΣΔ, 94 λεπτά, έγχρωμο, Ρωσικά

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιχάλκοφ (Nikita Mikhalkov)

Σενάριο: Αντρέι Μιχάλκοφ – Κοντσαλόφσκι, Φρίντριχ Γκορενστέιν

Φωτογραφία: Πάβελ Λεμπέσεφ

Μοντάζ: Λουντμίλα Γελιάν

Σκηνικά: Αλεξάντρ Αντεμπασιάν, Αλεξάντρ Σαμουλέκιν

Πρωτότυπη μουσική: Εντουάρτ Αρτέμεφ

Παραγωγή: MOSFILM

Ερμηνευτές: Ελένα Σολοφέι, Ροντιόν Νακαπέτοφ, Αλεξάντρ Καλιάγκιν, Όλεγκ Μπασιλασβίλι, Κονσταντίν Γκριγκόρεφ

IMDB

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Σκλάβα της Αγάπης, Νικίτα Μιχάλκοφ

Ο Νικίτα Μιχάλκοφ που γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1945 στη Μόσχα, μέλος διακεκριμένης Ρωσικής οικογένειας.

Ο νεαρός Νικίτα από μικρός ασχολήθηκε με την ηθοποιία και γρήγορα, στα τέλη της δεκαετίας του 60, είχε γίνει κιόλας σταρ της τοπικής κινηματογραφίας. Επίσης, φοίτησε στην σχολή κινηματογράφου του VGIK, στην τάξη του Μιχαήλ Ρομ. Μετά από λίγες ταινίες μικρού μήκους, το 1975, γύρισε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το Στο σπίτι, ανάμεσα σε ξένους, μια περιπέτεια, τοποθετημένη την εποχή του Ρωσικού εμφυλίου.

Την επόμενη χρονιά, με τη Σκλάβα της Αγάπης, θα γίνει ευρύτερα γνωστός στη Ρωσία αλλά και στις ΗΠΑ. Τα Μηχανικά πιάνα, το 1977, βασισμένο σε έργα του Τσέχοφ, θα του φέρουν το βραβείο του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, για να ακολουθήσουν τα 5 βράδια και το Ήσυχες μέρες από τη ζωή του Ομπλόμοφ που τον καθιέρωσαν πλέον ως μεγάλη προσωπικότητα του σύγχρονου Ρώσικου σινεμά.

Σκλάβα της Αγάπης του Ρώσου σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Σκλάβα της Αγάπης, Ελένα Σολοφέι, στο ρόλο της Όλγας, μιας αυθεντικής μελοδραματικής ηρωίδας που ζει χαμένη στην αυταπάτη της περσόνας της

 

Ο Μιχάλκοφ συνέχισε με λίγες ακόμα ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, ως το 1987, όταν με τα Μαύρα Μάτια και πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, κατέκτησε το διεθνές box office, ενώ ο Ιταλός σταρ βραβεύτηκε στις Κάννες και στα ετήσια Όσκαρ. Αμέσως μετά, με την Ούργκα, πήρε Χρυσό Λέοντα στην Βενετία και υποψηφιότητα Ξενόγλωσσου Όσκαρ. Το 1994, με τον Ψεύτη ήλιο, κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ταινία, ως σήμερα, είναι η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά διεθνώς παραγωγή χώρας της τέως ΕΣΣΔ.

Ο Μιχάλκοφ, συνεχίζει την καριέρα του με μεγάλες υπερπαραγωγές, όπως Ο Κουρέας της Σιβηρίας, ο Ψεύτης Ήλιος Νο2 κ.ά. Πολύ συχνά, εμφανίζεται και ως ηθοποιός στις ταινίες του αλλά και σε έργα άλλων σκηνοθετών.

Δείτε το trailer της ταινίας Σκλάβα της Αγάπης

 

Προηγούμενο άρθροWindow, μια εικαστική performance από την Ματίνα Μέγκλα στο Θέατρο 104
Επόμενο άρθροΣάββατο 29 Αυγούστου – Πανσέληνος με ανοιχτά μουσεία και μουσική
Άννα Μεντζελοπούλου
Κατοικεί στην Αθήνα. Αγαπά τα ηλιόλουστα πρωινά και τα ταξίδια. Της αρέσει να ακούει ιστορίες, να κάνει βόλτες και να φωτογραφίζει.