Ο Ζήσης Ρούμπος είναι ένας ιδιαίτερα προσφιλής και χαρισματικός ηθοποιός που εκτός από την υποκριτική του δεινότητα, καταπιάνεται εξίσου άρτια και με τη σκηνοθεσία αλλά και τη συγγραφή σεναρίων. Απόφοιτος της σχολής «Βεάκη», ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε ποικίλες τηλεοπτικές σειρές, με πιο πρόσφατη την κωμωδία Οι Άσφαιροι της περασμένης χρονιάς. Φέτος, τον συναντάμε σε μία πρωτότυπη θεατρική πρόταση, μία ξέφρενη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας.

Το Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι σηματοδοτεί την επανένωση των δυνάμεων Ζήση Ρούμπου και Γιώργου Αγγελόπουλου, μόλις τρία χρόνια μετά το Κωμικό Μπουμ. Το χιούμορ και η φαντασία τους οδήγησε στη συγκεκριμένη ιδέα, η οποία πραγματώθηκε με το κείμενο του πρώτου και τη σκηνοθεσία του δεύτερου και παρουσιάζεται από τις 20 Ιανουαρίου στο θέατρο Άβατον. Με λιτά σκηνικά και πληθωρικούς ηθοποιούς που -χρησιμοποιώντας τεχνικές σωματικού θεάτρου- φτιάχνουν ένα διαστημικό κόσμο στον οποίο εκτυλίσσεται μια παρανοϊκή καταδίωξη από πλανήτη σε πλανήτη κι από τον έναν εξωγήινο πολιτισμό στον άλλον. Οι ηθοποιοί υποδύονται βασικούς και δευτερεύοντες ρόλους, εξωγήινους, διαστημόπλοια και άλλες μορφές του σύμπαντος, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και τη φαντασία των θεατών.

Ο Ζήσης Ρούμπος μιλά στο Artic.gr για το Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι, αυτό το ταξίδι στον διαστημικό κόσμο που έστησε με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τον τριπλό ρόλο ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη που εκτελεί, τις πηγές έμπνευσής του για συγγραφή, ενώ χιουμοριστικά αναφέρθηκε στο τι προσδοκεί από τη μελλοντική καλλιτεχνική του πορεία.

Λυδία: – Τί πραγματεύεται και πώς προέκυψε η σύλληψη του Jeronimo Space: Το κυνήγι των σούσι;

Ζήσης Ρούμπος: – Το Jeronimo Space είναι η ιστορία του Τζερόνιμο Μένσουες Καλτσώνη, του τελευταίου Έλληνα κυνηγού κεφαλών. Αναλαμβάνει να διελευκάνει τη δολοφονία του Διαγαλαξιακού Αυτοκράτορα, μπλέκοντας άθελα του σε μία ιστορία με πολλά βάσανα για τον ίδιο! Η ιδέα ήταν του Γιώργου (Αγγελόπουλου) και πάνω σε διάφορες προτάσεις και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που αγαπάμε και οι δύο, κάθισα και έγραψα το κείμενο σε ένα απόγευμα. Κι όταν λέω σε ένα απόγευμα εννοώ σε 6 μήνες!

Λυδία: – Μετά την τρίχρονη συνεργασία σου με τον Γιώργο Αγγελόπουλο στο «Κωμικό Μπουμ», ενώνετε ξανά τις δυνάμεις σας στην εν λόγω παράσταση. Τί σηματοδοτεί για σενα η συνεργασία αυτή;

Ζήσης Ρούμπος: – Σηματοδοτεί καταρχήν το ξεκίνημα της 4ης χρονιάς που συνεργάζομαι με τον Γιώργο. Στην προηγούμενη συνεργασία μας (Άσφαιροι-Alpha) δεν προλάβαμε να πούμε όσα θέλαμε κι έτσι διαλέξαμε ένα διαστημικό σύμπαν μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε αυτή τη φορά να χαθούμε μαζί και να δημιουργήσουμε. Σηματοδοτεί λοιπόν κι ένα διαστημικό χάσιμο με πολύ ωραίους συνταξιδιώτες.

Jeronimo Space
Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι. Η πρώτη sci-fi κωμωδία
από 20 Ιανουαρίου στο θέατρο Άβατον

Λυδία: – Πώς το improv comedy και το σωματικό θέατρο συμβάλλουν στο Jeronimo Space: Το κυνήγι των σούσι;

Ζήσης Ρούμπος: – Το Jeronimo Space ΔΕΝ είναι αυτοσχεδιαστική παράσταση, προέκυψε όμως από αυτοσχεδιασμούς της ομάδας, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου. Εκεί μπαίνει και το improv, μέσα στο οποίο έχουμε μάθει να έχουμε ετοιμότητα και ευστροφία. Γενικά είμαστε πολύ εύστροφοι. Και μετριόφρονες. Το σωματικό θέατρο έχει να κάνει με την ίδια την αφήγηση, καθώς δεν έχουμε καθόλου σκηνικά. Όλους τους χώρους και τα εξωγήινα πλάσματα τα κάνουμε με το σώμα μας και τη φωνή μας. Ακόμα και τα πιλοτήρια διαστημοπλοίων!

Λυδία: – Το Jeronimo Space: Το κυνήγι των σούσι είναι μία sci-fi κωμωδία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό. Κατά πόσο εύληπτα πιστεύεις ότι είναι τα νέα θεατρικά είδη σήμερα;

Ζήσης Ρούμπος: – Δεν γνωρίζω καν ποια είναι τα νέα θεατρικά είδη. Νομίζω όμως ότι κυρίαρχο μέλημα ενός δημιουργού είναι να λέει μία ξεκάθαρη ιστορία, κατανοητή στον θεατή που έχει πληρώσει εισιτήριο. Νευριάζω όταν άνθρωποι που πηγαίνουν θέατρο μου λένε μετά ότι δεν κατάλαβαν αυτό που είδαν.  

Λυδία: – Στη ζωή κατέχεις τον τριπλό ρόλο ηθοποιού, συγγραφέα σεναρίου και σκηνοθέτη. Με ποιον από αυτούς μπορείς να συνδεθείς περισσότερο και ποιες δυσκολίες θα έλεγες ότι συνεπάγεται ο συνδυασμός τους;

Ζήσης Ρούμπος: – Σίγουρα το να σκηνοθετείς και να παίζεις ταυτόχρονα είναι το πιο δύσκολο, γιατί δεν μπορείς να παρατηρείς απ’ έξω αυτό που δημιουργείται επί σκηνής. Η συγγραφή είναι κάτι διαφορετικό, κάτι πιο προσωπικό που αγαπάω πολύ. Είναι ένα άλλο μέσο για να αγγίζω τον κόσμο με τις ιστορίες που λέω-όσο αυτές μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον.

Jeronimo Space - Ζήσης Ρούμπος
Ο Ζήσης Ρούμπος μιλά στο Artic.gr για την παράσταση Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι που παρουσιάζεται στο Θέατρο Άβατον

Λυδία: – Τί προσδοκείς από την μελλοντική καλλιτεχνική σου πορεία ως ηθοποιός;

Ζήσης Ρούμπος: – Όχι πολλά. Ένα όσκαρ. Σεναρίου και Α’ αντρικού. Α και να παίξω στην Επίδαυρο έναν μονόλογο για 6 ώρες. Α και να συμπρωταγωνιστήσω κάποια στιγμή με τον Daniel Day Lewis.

Λυδία: – Από πού αντλείς την έμπνευσή σου για συγγραφή;

Ζήσης Ρούμπος: – Από προσωπικές εμπειρίες, γούστα και φαντασία. Όχι πάντα με αυτή τη σειρά.

Λυδία: – Για ποιους λόγους θα πρότεινες τη συγκεκριμένη παράσταση στο κοινό;

Ζήσης Ρούμπος: – Γιατί κρατάει 70 λεπτά και προλαβαίνουν και το μετρό μετά. Όχι πλάκα κάνω. Κρατάει 75. Και φυσικά θα γελάσουν πολύ και θα περάσουν ευχάριστα 70 λεπτά. Σόρρυ, 75.

Πληροφορίες παράστασης Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι
Προηγούμενο άρθροΤρωάς του Δημήτρη Δημητριάδη σε πανελλήνια πρώτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επόμενο άρθροTο Αμάρτημα της Μητρός μου του Βιζυηνού στο Θέατρο Παραμυθίας
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.