Η State of Concept με χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Ζμπίνεκ Μπαλαντράν (Zbyněk Baladrán) στην Ελλάδα. Με τίτλο «Δυσκολίες στο να περιγράψεις την αλήθεια» (Difficulties to describe the truth) εγκαινιάζεται στις 15 Νοεμβρίου, το παρθενικό ταξίδι της έκθεσης του Μπαλαντράν στα ελληνικά δρώμενα.

Τι θα δούμε στην έκθεση

Η έκθεση αποτελεί μια σύνοψη της εικοσαετούς εικαστικής πορείας του Μπαλαντράν. Ο καλλιτέχνης δουλεύει με κύρια μέσα την εικόνα και το κείμενο και παρουσιάζει ένα νέο σύνολο έργων σε παραγωγή της State of Concept και της ARE productions. Το νέο του φιλμ με τίτλο “String Figures / Peer to Peer Protocol / 1st Episode” κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα. Το έργο είναι το πρώτο από μια επικείμενη τριλογία στην οποία θα δουλέψει ο εικαστικός τα επόμενα χρόνια. Το έργο θα παρουσιαστεί μαζί με μια νέα γλυπτική εγκατάσταση και φωτο-διαγράμματα, καθώς και παλιότερα έργα.

Μέσω του φιλμ, του κειμένου, της ζωγραφικής και των διαγραμμάτων ο Μπαλαντράν πλάθει εδώ και χρόνια αφηγήσεις που αφορούν αυτό που αποκαλεί “την γνώση της αναπαράστασης”. Οι ταινίες του, που συχνά περιγράφονται ως “οπτικές νουβέλες”, κινούνται μεταξύ ρητορικών ερωτήσεων και αληθινών επιστημονικών στοιχείων, παρουσιάζοντας έννοιες και ιδέες που προέρχονται από φιλοσοφικά κείμενα και έρευνα.

Η «αλήθεια» πίσω από το πρότζεκτ

Για την έκθεση στην State of Concept, η αφετηρία είναι ένα μικρό κείμενο του Μπέρτολ Μπρέχτ, με τίτλο «Πέντε δυσκολίες στο να γράψεις την αλήθεια». Τα πέντε σημεία του κειμένου του Μπρέχτ συνοψίζονται στις εξής πέντε αρχές: Το θάρρος να γράφεις την αλήθεια. Η προθυμία να αναγνωρίζεις την αλήθεια. Το ταλέντο να μανιπουλάρεις την αλήθεια ως όπλο. Η κρίση να διαλέγεις σε ποιανών τα χέρια θα πέσει η αλήθεια και η μαεστρία να σπέρνεις την αλήθεια στους πολλούς.

Το κείμενο λειτουργήσει ως ευκαιρία για να επανεπισκεφτούμε την έννοια της αλήθειας σήμερα. Άραγε, ποια αλήθεια αξίζει να ειπωθεί; Ποια αλήθεια ωφείλει να βγει προς τα έξω; Και ποια αλήθεια καταφέρνει να αποκαλυφθεί; Κοιτώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις σε πολιτική και οικονομία, και όχι μόνο στον λεγόμενο Δυτικό κόσμο αλλά ανά την υφήλιο, η αξία της αλήθειας επανεξετάζεται.

Ο τρόπος που τα έργα παρατίθενται στον χώρο ζητούν από τον θεατή να σκεφτεί, και να ακολουθήσει την αφήγηση του κειμένου και της εικόνας που δημιουργεί κυριολεκτικά διαδρόμους στο χώρο, από τα διαγράμματα ως τις εγκαταστάσεις και το φιλμ. Είναι σαν να ακολουθούμε απευθείας τον συλλογισμό του καλλιτέχνη, ο οποίος υποθέτει τις μελλοντικές μορφολογίες της αλήθειας.

Σχετικά με την Ζμπίνεκ Μπαλαντράν

Ο Ζμπίνεκ Μπαλαντράν γεννήθηκε το 1973 στην Πράγα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι εικαστικός, συγγραφέας και επιμελητής. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν Frieze Projects (2013), Kunstverein Milan (2012) και Castillo/Corales (2009) Παρίσι. Έχει εκπροσωπήσει την Τσεχία στην Μπιενάλε της Βενετίας (2013), και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Wiels Βρυξέλλες, Palais de Tokyo Παρίσι, στην Μπιενάλε της Σεούλ, την Μπιενάλε της Lyon κ.α.

Το 2010 ήταν ένας από τους επιμελητές της Manifesta 8 στην Murcia της Ισπανίας.

 

Πληροφορίες για την έκθεση του Ζμπίνεκ Μπαλαντράν στην Αθήνα

  • Χώρος: State of Concept Athens, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα
  • Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου -20 Ιανουαρίου
  • Ωράριο λειτουργίας: Τετ. – Παρ.: 16.30 – 20.30, Σάββατο: 12.00 – 17.00
  • Είσοδος: Ελεύθερη
  • Επικοινωνία:  info@stateofconcept.org  | Τηλ. +694571411
  • www.stateofconceptathens.gr
Διαβάστε περισσότερα Εικαστικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθρο«Η αίσθηση της σκέψης» από τον Δημήτρη Καλυβιώτη
Επόμενο άρθροΣεμινάριο σωματικού θεάτρου και υποκριτικής με την Άννα Γριβάκου στη Λάρισα