Οι Υποψίες είναι το θρίλερ του Εμίν Αλπέρ που κέρδισε δύο βραβεία στο περυσινό Φεστιβάλ Βενετίας και αναδείχτηκε ως καλύτερη τουρκική ταινία της χρονιάς. Οι Υποψίες, επιπρόσθετα, τιμήθηκαν με τέσσερα κύρια βραβεία στην Τουρκία, ενώ έκαναν πανελλήνια πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Η ταινία προβάλλεται στον ζεστό χώρο του κινηματογράφου Άστυ από την Πέμπτη 2 Μαρτίου, με ώρες προβολών 5:45 μ.μ. – 8:00 μ.μ. – 10:15 μ.μ.

Υποψίες- Σύνοψη της ταινίας

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής βίας. Ο Χαμζά, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός, προτείνει στον Καντίρ την αποφυλάκιση υπό έναν δεσμευτικό όρο: προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια μονάδα των μυστικών υπηρεσιών της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες. Ο Καντίρ δέχεται και ξεκινά να μαζεύει σκουπίδια από τις φτωχογειτονιές, ελέγχοντας αν μέσα σ’ αυτά βρίσκονται υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών. Σε μία απ’ αυτές τις γειτονιές, ο Καντίρ βρίσκει τον μικρό του αδελφό, Αχμέτ. Ο Αχμέτ δουλεύει στον δήμο, στην ομάδα που αναλαμβάνει την εξολόθρευση αδέσποτων σκύλων. Η απροθυμία του Αχμέτ να συνδεθεί αδελφικά με τον Καντίρ, παρά την επιμονή του τελευταίου, οδηγεί τον Καντίρ να πλάσει ιστορίες συνωμοσίας που εξηγούν την αποστασιοποίηση του αδελφού του.

Υποψίες- Δείτε το trailer της ταινίας

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Πολιτικό Χάος

Οι Υποψίες διαδραματίζονται σε μια πόλη, η οποία οδηγείται σε πολιτικό χάος. Η κατάσταση ξεφεύγει από τους τρομοκράτες που βρίσκουν καταφύγιο στις παραγκουπόλεις. Όταν οι τεχνικές απομόνωσης και διαχωρισμού αυτών των συνοικιών δεν λειτουργούν, το κράτος εφευρίσκει νέες μεθόδους. Οι Υποψίες είναι η ιστορία δύο αδελφών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια τέτοια γειτονιά. Λένε πως το πολιτικό σύστημα φτιάχνει «ανθρωπάκια» και τα εντάσσει βίαια στους μηχανισμούς του, παρέχοντάς τους εξουσία και μέσα βίας, τα οποία στο τέλος στρέφονται εναντίον του και οδηγούν στην καταστροφή του.

Υποψίες
Οι Υποψίες έχουν χαρακτηριστεί, δικαίως, ως η καλύτερη Τουρκική ταινία του 2015

Ακολουθώντας εντολές

Στις Υποψίες παρατηρώ «ανθρωπάκια», εργαλεία και θύματα της συστηματικής βίας. Ο Kαντίρ είναι ένας πληροφοριοδότης που έχει τη δύναμη να τελειώσει κάποιου τη ζωή μέσω της παρατηρητικότητάς του. Ο Αχμέτ είναι ένα αδέσποτο σκυλί-εξολοθρευτής, η αλληγορία ενός τρομοκράτη κυνηγού. Είτε με μεθόδους βίας που εφαρμόζονται σε αδέσποτους σκύλους ή τρομοκράτες, αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν εντολές – είτε για την εκπλήρωση των ονείρων τους ή απλά για να βγάλουν τα προς το ζην. Αυτοί είναι αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους. Ωστόσο, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ασφυκτική κατάσταση που επηρεάζει την πολιτική ατμόσφαιρα. Η γύρω τους βία και η πίεση από τις αρχές τούς οδηγούν όλο και περισσότερο να γίνουν παρανοϊκοί. Το αποτέλεσμα της παράνοιάς τους είναι θανατηφόρο, από τα όπλα που διαθέτουν.

-Εμίν Αλπέρ

Πληροφορίες για την ταινία


  • Σκηνοθεσία-Σενάριο: Εμίν Αλπέρ
  • Παραγωγοί: Ναντίρ Όπερλι, Ενίς Κόστεπεν, Τσεμ Ντορούκ
  • Παίζουν: Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Ατές, Τούλιν Όζεν, Μούφιτ Καγιατσάν
  • Διάρκεια: 119 λεπτά
  • Φωτογραφία: Άνταμ Γιάντρουπ
  • Μοντάζ: Οσμάν Μπαϊρακτάρογλου
  • Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ
  • Έτος Παραγωγής: 2015
  • Χρώμα: Έγχρωμη
  • Διανομή: ΑΜΑ Films
  • IMDb
Προηγούμενο άρθροΜίλτον Μπάμπιτ: ο σύγχρονος Αμερικάνος των Ευρωπαίων πρωτοπόρων
Επόμενο άρθρο“Paterson” & «Η Ζωή μιας Γυναίκας» συνεχίζονται στο Πτι Παλαί