Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αγαπησιάρικη εποχή του χρόνου, γεγονός που αποτυπώνεται και στις χριστουγεννιάτικες ταινίες. Κυριαρχεί η ελπίδα, η χαρά και η αλληλεγγύη. Σε ανάλογο κλίμα ευτυχίας κινούνται και οι ταινίες που αφορούν την περίοδο αυτή. Τεράστια γιορτινά τραπέζια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, ευτυχείς καταλήξεις σε δύσκολες καταστάσεις. Ταινίες που, όταν τελειώνουν, αφήνουν ένα δάκρυ χαράς και ευτυχίας να κυλλά στο μάγουλο των περισσότερων. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που βαριούνται αυτές τις κάπως «γλυκανάλατες» ταινίες;  Με αυτούς που αγαπούν τις περιπέτειες, τα θρίλερ και τη δράση; Ευτυχώς υπάρχουν χριστουγεννιάτικες  ταινίες γεμάτες περιπέτεια, αίμα και δράση για τους λάτρεις του είδους.

χριστουγεννιάτικες ταινίες
Τρόμος στο Παρθεναγωγείο, 1974
Τρόμος στο Παρθεναγωγείο (Black Christmas) 1974…

Η ταινία είναι από τα πρώτα slasher  films, ταινίες δηλαδή όπου ένας ψυχοπαθής δολοφόνος με καταματωμένα εργαλεία ξεκληρίζει ό,τι κινείται. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι για την παραμονή των Χριστουγέννων, ένας άγνωστος τρομοκρατεί μια παρέα κοριτσιών σε μια εστία θηλέων. Οι απειλές συνεχίζονται και τα κορίτσια αρχίζουν να εξοντώνονται το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα, η πρωταγωνίστρια αποκαλύπτει στον φίλο της πως είναι έγκυος, αλλά δεν θέλει το μωρό. Εκείνος τότε θυμώνει και φέρεται περίεργα.  Η παρέα των κοριτσιών έχει  ξεκληριστεί και ο δολοφόνος κυνηγά τη πρωταγωνίστρια. Το τηλέφωνο  κτυπά, ο δολοφόνος βρίσκεται  στο κτίριο και εκείνη αντί να βγει έξω, τρέχει επάνω.  Αντιμετωπίζει τον δολοφόνο, ξεφεύγει και τότε εμφανίζεται ο φίλος της. Πάνω σε συμπλοκή τον σκοτώνει, μη αφήνοντας τον να μιλήσει. Η αστυνομία θεωρεί πως η υπόθεση έκλεισε και εκείνη  χαλαρώνει. Ξαφνικά  το τηλέφωνο κτυπά. Η πανέμορφη Ολίβια Χάσει σε μια από τις διαφορετικές χριστουγεννιάτικες ταινίες!

χριστουγεννιάτικες ταινίες
Gremlins, 1984
Γκρέμλινς (Gremlins) 1984…

Ποτέ μη τα βρέξεις, ποτέ μη τα θέσεις σε δυνατό φως και ποτέ μη τα ταΐσεις μετά τα μεσάνυχτα. Αυτοί είναι κανόνες που, όσοι έχουν δει τα Γκρέμλινς, γνωρίζουν, δεν παραβαίνουν και μνημονεύουν συχνά. Τα Γκρέμλινς είναι μια ταινία τρόμου που διαθέτει άφθονο χιούμορ.  Ένας πατέρας βρίσκει ένα χαριτωμένο φουντωτό ζωάκι σε ένα παράξενο- ύποπτο μαγαζί και το κάνει δώρο στον γιό του. Του γνωρίζει τους τρείς βασικούς κανόνες για την φροντίδα του. Ο γιός όμως καθότι έφηβος κάνει μια σειρά από λάθη. Πρώτα  βρέχει το Γκίζμο (αρχικό ζωάκι), με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί και μετά ταΐζει τα  καινούρια ζωάκια περασμένα μεσάνυχτα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια σειρά από τερατάκια, τα οποία πολλαπλασιάζονται πλέον μόνα τους, καταστρέφουν την πόλη και σκοτώνουν. Στο τέλος, η τάξη αποκαθίσταται, αλλά μέχρι τότε οι θεατές έχουν απολαύσει φρίκη και γέλιο. Η ταινία ανήκει στις χριστουγεννιάτικες ταινίες, καθώς εκτυλίσσεται τα Χριστούγεννα, φυσικά.

χριστουγεννιάτικες ταινίες
Άγια Νύχτα, Νύχτα Θανάτου , 1984
Άγια Νύχτα, Νύχτα Θανάτου (silent night, deadly night) 1984…

Οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες περιλαμβάνουν ακόμα ένα slasher  film, το «Άγια Νύχτα, Νύχτα Θανάτου». Ένας άτυχος νέος μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο μετά από τη  δολοφονία των γονιών του από έναν εγκληματία ντυμένο Άγιο Βασίλη. Όταν ο νέος ενηλικιωθεί και βγει από το ορφανοτροφείο, θα βρει δουλειά σε ένα πολυκατάστημα. Τα Χριστούγεννα φτάνουν και ο διευθυντής του ζητά να ντυθεί Άγιος Βασίλης για τα παιδιά στο κατάστημα. Αυτό ήταν, κάτι η φοβία στη στολή του Άγιου, κάτι δυο νέοι  που ερωτοτροπούν στο κατάστημα και ένας δολοφόνος γεννιέται. Το παλικάρι ξεκληρίζει με μοναδικούς τρόπους : τσεκούρια, μαχαίρια,  ακόμα και φωτάκια δέντρου χρησιμοποιεί . Όταν η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους, πλήθος κόσμου άρχιζε να μαζεύει υπογραφές για να κατέβει. Η ταινία όντως έπαψε να προβάλλεται μετά από δυο εβδομάδες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως βγήκε το ίδιο Σαββατοκύριακο με τον «εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες» και τον πέρασε σε εισπράξεις.

χριστουγεννιάτικες ταινίες
Πολύ σκληρός για να πεθάνει, 1988
Πολύ σκληρός για να πεθάνει (Die Hard) 1988…

Ο χαρακτήρας του αστυνόμου Τζόν Μακλείν γεννιέται με αυτήν την ταινία και είναι κοινό μυστικό ότι δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ. Το στόρι είναι απλό,  ένας αστυνομικός ταξιδεύει στο Λός Αντζέλες από Νέα Υόρκη με σκοπό να επανασυνδεθεί με τη σύζυγο του. Με την άφιξη του την επισκέπτεται στον ουρανοξύστη που εργάζεται, καθώς εκείνη έχει χριστουγεννιάτικο πάρτι. Θα εμφανιστεί όμως ένας Γερμανός τρομοκράτης με την παρέα του και θα σπείρει την καταστροφή.  Η δράση εξελίσσεται και καθίσταται σαφές πως δεν είναι τρομοκράτες αλλά ληστές περιωπής. Όλοι θα πιαστούν όμηροι εκτός από τον απερίγραπτα σκληρό Τζόν Μακλέιν ή κατά κόσμο Μπρούς  Γούιλις. Τα σχέδια τους θα ματαιωθούν μετά από πολλές εκρήξεις, σφαίρες και καταστροφές, ενώ θα εμφανιστούν όλα τα σώματα ασφαλείας. Ο καταματωμένος ήρωας Τζόν θα σώσει τη μέρα και θα κερδίσει το κορίτσι. Υπέροχος στο ρόλο του κακού ο Άλαν Ρίκμαν. Οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες δεν είναι ίδιες μετά από αυτήν.

Χριστουγεννιάτικες ταινίες
Ο Μπάτμαν επιστρέφει, 1992
Ο Μπάτμαν επιστρέφει (BATMAN RETURNS) 1992…

Είναι η δεύτερη ταινία του Μπάτμαν σε σκηνοθεσία Τίμ Μπάρτον και σίγουρα η πιο σκοτεινή από όλες. Εδώ εισάγονται οι ρόλοι του πιγκουίνου και της catwoman. Το στόρι είναι γνωστό, ένας υπέρκακος, σε αυτήν την περίπτωση ο πιγκουίνος, θέλει να καταλάβει την πόλη. Όμως  ο εξοπλισμένος με γκάτζετ τελευταίας γενιάς Μπάτμαν σταματά τα σχέδια του. Η ταινία εκτυλίσσεται τα Χριστούγεννα και αγγίζει τα όρια της φρίκης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον χαρακτήρα του πιγκουίνου. Μετά από αυτήν την ταινία η Warner bros αποφάσισε να διαμορφώσει τις ταινίες του Μπάτμαν σε ελαφρύτερες οικογενειακές ταινίες. Την φρίκη της εικόνας απαλύνει η πανέμορφη μορφή της μισότρελης Μισέλ Φαίφερ ως catwoman.

χριστουγεννιάτικες ταινίες
Ένα σκληρό φιλί για καληνύχτα, 1996
Ένα σκληρό φιλί για καληνύχτα (The long kiss goodnight) 1996…

Η πανέμορφη – πανύψηλη Τζίνα Ντέιβις στο σκληρότερο ρόλο της καριέρας της. Μια δασκάλα, η Σαμάνθα Κέην, ζει μια φιλήσυχη ζωή με την κόρη και το σύζυγό της.  Μοναδικό αγκάθι η αμνησία που την τυραννά, καθώς δεν θυμάται τίποτα πριν φτιάξει την οικογένεια της. Ένα χτύπημα στο κεφάλι αρχίζει να ενεργοποιεί τη μνήμη της. Προσλαμβάνει έναν φθηνό ντετέκτιβ και αρχίζει να ψάχνει. Το παρελθόν δεν αργεί να τη συναντήσει. Γρήγορα θυμάται πως ήταν εκτελέστρια και έχει ανοικτούς λογαριασμούς. Πολύ δράση, πολύ αίμα, πολλές ατάκες και πολύ φονική Τζίνα Ντέιβις, η οποία σκοτώνει ακόμα και με το βλέμμα. Υπέροχη νότα γέλιου ο Σάμιουελ Τζάκσον στον ρόλο του ντετέκτιβ, ο οποίος δέχεται πολύ γρήγορα πως η Ντέιβις είναι σκληρότερη. Μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες δράσης.

Χριστουγεννιάτικες ταινίες αλλιώς…

Υπάρχουν λοιπόν και αυτές οι ταινίες για μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη κινηματογραφική βραδιά.  Η αλήθεια είναι πως δεν στερούνται σε ντεκόρ τίποτα από τις κλασικές Χριστουγεννιάτικες . Φορτωμένα δέντρα, φωτάκια, δώρα, χιόνι, κάλαντα και πολύ αίμα. Χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Κράμα Live»: Η νέα χρονιά ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο στο Jazzpoint
Επόμενο άρθροΗλέκτρα του Σοφοκλή – Ακρόαση για τον Χορό από το Εθνικό Θέατρο