Ο Χρήστος Χατζής και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ένα εκρηκτικό πρόγραμμα έντονων αντιθέσεων με τίτλο «Πυρρίχιοι χοροί» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σημαντικοί συμμετέχοντες στο δημιούργημα αυτό είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ Σολίστ στη βιόλα, ο Κορυφαίος Α’ της Κ.Ο.Θ. Νεοκλής Νικολαΐδης και στα κρουστά ο Κορυφαίος Α’ στα τύμπανα της ορχήστρας της Ε.Λ.Σ. Μαρίνος Τρανουδάκης.

Το πρόγραμμα «Πυρρίχιοι χοροί», είναι ένα διπλό κοντσέρτο για βιόλα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του συνθέτη Χρήστου Χατζή. Επίσης, το κοινό θα ακούσει και το έργο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) την «Συμφωνία του Μικρού Ρώσου» σε ντο ελάσσονα, και συγκεκριμένα το έργο 17.

Χρήστος Χατζής και «Πυρρίχιοι χοροί»

Πηγή έμπνευσης για τους «Πυρρίχιους χορούς» του Χατζή αποτέλεσαν τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και η Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή. Ο επιτυχημένος Ελληνοκαναδός συνθέτης χρωματίζει ανατολίτικες μελωδικές αναφορές πάνω στον καμβά μίας πολύχρωμης ενορχήστρωσης με την επιθετικότητα ενός πολεμικού χορού και δημιουργεί ένα έργο επίκαιρο, που αναζητά τις βαθύτερες αιτίες των σύγχρονων μορφών βίας και τρομοκρατίας.

Στη «Συμφωνία του Μικρού Ρώσου» ο Τσαϊκόφσκι αντιπαραβάλλει λαϊκά τραγούδια της ρωσικής υπαίθρου με βυζαντινά ακούσματα και θίγει το θέμα των αντιπαραθέσεων μεταξύ των Ουκρανών που ασπάστηκαν το δόγμα της πανρωσικής εθνότητας και αυτών που επιθυμούσαν μία νέα εθνική ταυτότητα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει όσους τον θεωρούν ως τον «πιο Ρώσο από όλους τους Ρώσους συνθέτες».

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959, έως και σήμερα.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας καλύπτει το σύνολο των μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ ως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου και συναυλίες συμφωνικού ροκ.

Μουσικοί Συντελεστές

  • Συνθέτης Χρήστος Χατζής
  • Διεύθυνση ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ
  • Βιόλα Νεοκλής Νικολαΐδης
  • Κρουστά Μαρίνος Τρανουδάκης
Περισσότερες Πληροφορίες

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017
  • Ώρα: 21:00
  • Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία 15 ευρώ, Εξώστης 10 ευρώ, Μειωμένο 5 ευρώ (Διατίθενται 30 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους)
  • Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.
  • Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 – 257 900
  • Σελίδα Μεγάρου Μουσικής
  • Facebook 
Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΤο Black Duck παρουσιάζει : «Μια βραδιά για το κρασί»
Επόμενο άρθροTο Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» στις 26/ 11 από την Κ.Ο.Θ.