Στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας της Αγγελικής Κουρούνη Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 22:00, με συμβολικό εισιτήριο 3€. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντελεστές της παραγωγής. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την τρίτη ταινία της σκηνοθέτριας με θέμα το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» και αποτελεί την προσωπική της ματιά σ’ αυτό καθώς, όπως η ίδια αφηγείται « μπορεί κανείς να μείνει αμερόληπτος στη θέση μου; Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας μου γιός γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα, το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιό βαγόνι θα μας βάλουν ».

Η ταινία της Αγγελικής Κουρούνη, Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση, συνεχίζει τον κύκλο συμμετοχών σε φεστιβάλ, με μια νέα διάκριση,  αυτή τη φορά στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Μεσογειακού ντοκυμανταίρ και ρεπορτάζ PriMed, που έλαβε χώρα στη Μασσαλία. Η ταινία έλαβε το βραβείο MPM Averroès Junior, κατόπιν ψηφοφορίας 1000 μαθητών λυκείου από σχολεία χωρών της Μεσογείου (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιταλία) και της Ελβετίας.

 

Golden Dawn: A Personal Affair
Διότι, τελικά, δεν υπάρχει καμμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στο χρυσαυγίτικο « Η Ελλάδα στους Έλληνες » και την ναζιστική επιγραφή « Jude » στα μαγαζιά των Εβραίων. Και στις δυο περιπτώσεις, η κοινωνία δεν αντέδρασε.
Σύνοψη του ντοκιμαντέρ:  Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση

Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιος μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν. Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος. Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της.

Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα – που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα – αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση. Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής, δραστηριότητας.

 

Xrisi Avgi Dokimanter
Πώς ένα ρατσιστικό κόμμα, που για χρόνια έπαιρνε λιγότερο από 0,2% των ψήφων, μπορεί να βρεθεί στη βουλή με 18 βουλευτές;

Το εκτενές υλικό που αγγίζει τις 100 ώρες και στο οποίο βασίζεται η ταινία είναι προϊόν της
πενταετούς έρευνας της Αγγελικής Κουρούνη. Στο υλικό που επιλέχθηκε αναδεικνύονται, για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ, θέματα όπως: η συμβατότητα κάποιων από τις γερά παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας με την ρατσιστική ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού), η ιεραρχική δομή οργάνωσης του κόμματος σε κάθε δραστηριότητά του, η χρήση των κλασικών γκαιμπελικών τακτικών
παραπλάνησης στον δημόσιο λόγο, καθώς και οι διαχρονικές σχέσεις με την αστυνομία και η
παρατεταμένη συγκάλυψη της δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής από τις πολιτικές και
δικαστικές αρχές.

Παράλληλα, θίγονται μια σειρά από άλλα ζητήματα: οι σχέσεις «συγκοινωνούντων δοχείων» της Χρυσής Αυγής με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα του «συνταγματικού τόξου, η ένθερμη υποστήριξη μερίδας του κλήρου προς το νεοναζιστι κόκόμμα, καθώς αυτό υιοθετεί – βολικά – ένα «ελληνορθόδοξο» προφίλ, αλλά και η εναντίωση άλλων κληρικών προς τα δημόσια κηρύγματα μίσους και τις επιθέσεις κατά μειονοτήτων.

 

Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση
Πώς ένα κόμμα που προωθεί τη βία, το μίσος, τον σεξισμό και τις δολοφονίες, μπορεί να αυξάνει την απήχησή του μετά από κάθε πογκρόμ;

Η Αγγελική Κουρούνη είναι δημοσιογράφος, έκτακτη και μόνιμη ανταποκρίτρια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από το 1985 για διάφορα γαλλόφωνα μέσα:

  • έντυπα: Charlie Hebdo, La Libre Belgique, Politis, Ouest France, Les DNA Sud – Ouest,
    Econostrum
  • ραδιόφωνα: Groupe Radio France (France Info, Culture, Inter), Radio Canada, RTBF (Radio
    Télévision Belge francophone), Radio Suisse Romande
  • τηλεοπτικοί σταθμοί: LCI, CBC, RTSR, RTBF TV, Public Senat, TV5 Monde
  • Το OmniaTV είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα webtv, αρθρογραφίας και κοινωνικής
    δικτύωσης.
  • Το Arte (τηλεοπτικό δίκτυο) και η Yemaya Productions (εταιρεία παραγωγής) συμμετέχουν
    ως συμπαραγωγοί καθώς παραχώρησαν δικαιώματα χρήσης για μέρος του υλικού.
Trailer του ντοκιμαντέρ:  Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση

https://vimeo.com/147206226

  • Σκηνοθεσία: Angélique Kourounis
  • Σενάριο: Angélique Kourounis, Thomas Iacobi
  • Αφήγηση:  γαλλικά Angélique Kourounis, ελληνικά Angélique Kourounis, αγγλικά Alexia Eastwood
  • Έρευνα: Angélique Kourounis, Thomas Iacobi, Διονύσης Γκουτζουρής
  • Οπερατέρ (κατά σειρά πλάνων): Jean Christophe Georgoutsos, Theseus Bitter Kourounis. Γιάννης Μισουρίδης, Αντώνιος Δημόπουλος, Thomas Iacobi, Angélique Kourounis, François Chevré
    Ηχοληψία, Thomas Iacobi, Μοντάζ / Εταλονάζ / Μιξάζ, Αντώνιος Δημόπουλος
  • Μεταφράσεις: ελληνικά Penny Psychogiou και  Loukas Stamellos, αγγλικά Alexia, Eastwood Loukas Stamellos και Petros Stergiou
  • Site | Facebook PageIMDb 

Με την ευγενική υποστήριξη των:

  • Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières)
  • Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας

Αλκυονίς New Star Art Cinema

  • Διεύθυνση: Ιουλιανού 42-46 (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια)
  • Τηλ.: 2108220008, 2108220023
  • Εισιτήρια: Πέμ.-Δευτ. € 7,00, Τρ., Τετ. € 5,00, παιδ., φοιτ. & άνω των 65 € 5,00, άνεργοι € 3,00, οικογ. πακέτο 3 ατόμων € 10. Κάθε Δευτ. 2 άτομα με ένα εισιτήριο.
  • Site | Facebook Page 
Προηγούμενο άρθροLa La Land – Αφιερωμένο σε όσους ονειρεύονται ακόμη!
Επόμενο άρθροGimme Danger – Η Ιστορία των Stooges και του Ίγκι Ποπ