«Χορογραφώντας το Χώρο»: Σχεδιασμός κτηρίου βασισμένος στο χορό

«Χορογραφώντας το Χώρο»: Σχεδιασμός κτηρίου βασισμένος στο χορό

«Χορογραφώντας το Χώρο» εκπόνησαν τη διπλωματική τους εργασία δυο φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για  τις Δήμητρα Γκουγκούδη και Έλλη Αθανασιάδου οι οποίες διακρίθηκαν για την πρωτότυπη αυτή εργασία, στο Διεθνή Διαγωνισμό «Tamayouz International Excellence Award – Excellence in Graduation Projects», ο οποίος διοργανώθηκε από τον φορέα «Tamayouz Excellence Award». Η Δήμητρα και η Έλλη απέσπασαν Εύφημο Μνεία και κατόρθωσαν να διακριθούν ανάμεσα σε 167 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

«Χορογραφώντας το Χώρο» είναι ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας των δύο φοιτητριών την οποία κατέθεσαν στο διεθνή διαγωνισμό.  Επιβλέπουσα της εργασίας ήταν η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ,  Μαρία Βογιατζάκη.

Έμπνευση, ιδέα και υλοποίηση

Έμπνευση για της δυο φοιτήτριες αποτέλεσε η αγάπη τους τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για το χορό. Σύμφωνα με τη Δήμητρα Γκουγκούδη «Η αρχιτεκτονική και ο χορός είναι δύο τέχνες. Είναι δύο διαφορετικές τέχνες αλλά στον τρόπο που συνθέτονται και δημιουργούνται έχουν κοινά στοιχεία.» Η ιδέα ήρθε στη συνέχεια. Όπως αναφέρει η ίδια: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα ήταν αφιερωμένος στον χορό και την κίνηση. Ο χορός είναι μία αγάπη μεγάλη δική μου και της Έλλης, όπως και η αρχιτεκτονική. Σκεφτήκαμε ότι η γεωμετρία του ανθρώπινου σώματος έχει εμπνεύσει την αρχιτεκτονική των κτιρίων και έτσι ήρθε η ιδέα.».

 

Χορογραφώντας το Χώρο- Το εσωτερικό του κτηρίου
Το εσωτερικό του κτηρίου

Για την πραγματοποίηση της ιδέας και την δημιουργία του αρχιτεκτονικού σχεδίου,  όπως αναφέρει η Έλλη Αθανασιάδου: «Κάναμε  ένα πείραμα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το κέντρο αυτό διαθέτει αισθητήρες κίνησης. Έτσι ζητήσαμε από μία χορεύτρια να χορέψει μέσα στον χώρο αυτόν και οι κινήσεις τις καταγράφηκαν από τους αισθητήρες. Βάση αυτών των κινήσεων σχεδιάσαμε το κτίριο. Δημιουργήσαμε κάποια διαγράμματα και στηριχτήκαμε πάνω σε αυτά» Οι δυο φοιτήτριες, «Χορογραφώντας το Χώρο», δημιούργησαν,ουσιαστικά, ένα πρωτότυπο, εντυπωσιακό κτήριο.

Η οδός Πειραιώς

Επιλογή της τοποθεσίας του κτηρίου, αποτέλεσε η οδός Πειραιώς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φοιτήτριες: «Η οδός Πειραιώς αν και ιστορικής σημασίας αποτελεί μία υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική περιοχή, στην οποία το ρυθμιστικό σχέδιο προσπαθεί να αλλάξει χαρακτήρα με την εισροή πολιτιστικών χρήσεων». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι: «Στόχος αποτελεί το άνοιγμα προς τον υποβαθμισμένο δρόμο και η υποστήριξη μιας περιοχής όπου ο χορός δύναται να λειτουργήσει ως κοινωνικός συνεκτικός δεσμός και εκπαιδευτικός θεσμός».

Χορογρφώντας το Χώρο- Η εξωτερική όψη του κτηρίου από την οδό Πειραιώς
Η εξωτερική όψη του κτηρίου από την οδό Πειραιώς
«Tamayouz Excellence Award»

Ο φορέας «Tamayouz Excellence Award» αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία χωρίς πολιτικούς σκοπούς, με βασικό στόχο την προώθηση της Αρχιτεκτονικής στο Ιράκ, τόσο επαγγελματικά, όσο και ακαδημαϊκά. Από την ίδρυσή του το 2012, το Βραβείο Αριστείας Tamayouz έχει μετατραπεί από τοπικό βραβείο, σε διεθνώς αναγνωρισμένο. Πρόεδροι και μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του φορέα διετέλεσαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και αρχιτέκτονες, όπως οι: Dame Zaha Hadid (2012), Angela Brad (2013, 2014, 2015), Paul Ivey (2014) και Jane Duncan (2014).

Η Τελετή Βράβευσης  πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2016, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η διπλωματική εργασία με τίτλο «Χορογραφώντας το Χώρο» εκπονήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, τον Φεβρουάριο του 2016 και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Μηχανικού Υπολογιστών κ. Αλέξανδρου Δουμανόγλου και της χορεύτριας κ. Φένιας Χατζάκου.

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply