Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου με τίτλο Χασμωδίες. Η έκθεση ξεκινά τη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και διαρκεί μέχρι τις 5 Μαρτίου 2017.

Διαφορετικά υλικά συνομιλούν στο έργο του Βασίλη Γεροδήμου. Ξύλο, χαρτί, μέταλλο και πλαστικές διαφάνειες, υλικά που διαφέρουν σε υφή και σε σχήμα, κάποτε χρήσιμα, μετά παρατημένα, τώρα επανεξετάζονται και επαναπροσδιορίζονται στα γλυπτά του Βασίλη Γεροδήμου.

Όλο αυτό το υλικό διαμορφώνει μία νέα συνθήκη. Από αυτήν προκύπτουν νέες ποιότητες και ισορροπίες, διατηρώντας τον αρχικό χαρακτήρα των υλικών. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά γλυπτών και κολάζ που εμβαθύνουν στον διάλογο μεταξύ αντιθέτων, δημιουργώντας νέες φόρμες.

Συνηρημένες χασμωδίες

Στο σημειωμά της με τίτλο «Από το decoupage της πραγματικότητας στη συναίρεση της χασμωδίας», η Ελεάννα Βλάχου, ιστοριοδίφης και μουσειογράφος, σημειώνει: «Με πρώτη ύλη τα θραύσματα του αστικού μας ορίζοντα, εκείνα τα άταφα κτερίσματα της καταναλωτικής μας κοινωνίας, φιλοτεχνεί ο Β.Γ. το έργο του. Ύλη μεταποιημένη που έχει υποστεί την επεξεργασία βιομηχανικής παραγωγής, που εμπεριέχει τα σημάδια της πρώτης κατασκευής και που τα κομμάτια της θυμίζουν θολά αλλοτινές χρήσεις, σήμερα εν αχρηστία. Αυτό είναι το τοπίο της έμπνευσης του καλλιτέχνη μέσα από το οποίο διακρίνει και ανασύρει τα πλαστικά στοιχεία που κάτι του εκπέμπουν. […].

Με βάση το χρώμα, την υφή και το σχήμα επιλέγει την πρώτη ύλη. Εκείνο όμως που οδηγεί πραγματικά τη δημιουργία του έργου του είναι η κατανόηση της αρχικής δομής. Η σύλληψη της δυναμικής της. Ο διάλογος των πλαστικών της στοιχείων.

Πάνω σε αυτή τη δυναμική ο Β.Γ. εργάζεται την τελευταία δεκαετία ερευνώντας μεταξύ άλλων τις αντοχές και την πλαστικότητα μιας και μόνον ύλης. Με τη τεχνική της εναποθέτησης ομοιόμορφων επιφανειών αυτή η πρώτη ύλη αναδιπλώνεται σε νέο υλικό και αφουγκραζόμενος τη κρυφή συνοχή της ο καλλιτέχνης μας έχει αποδώσει νέες άτυπες μορφές όπου η ίδια η αντοχή της πρώτης ύλης, βήμα προς βήμα, τις έχει υπαγορεύσει. […]

Η δράση της «συναίρεσης» εξομαλύνει τις αντιθέσεις χωρίς να καταργεί την πρώτη τους ουσία. Αφήνει ελεύθερη τη διαλεκτική τους σχέση.  Συνομιλούν, κι εμείς τα ακούμε.

Πληροφορίες για την ατομική έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου, Χασμωδίες

  • Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20.00 – 22.30
  • Διάρκεια έκθεσης: 2 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2017
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00, Σάββατο: 12.00 – 15.00
  • Eleftheria Tseliou gallery, Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι, Αθήνα, Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210 3618188,
  • Για περισσότερα, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές σελίδες της γκαλερί  αλλά και του καλλιτέχνη.
Προηγούμενο άρθροTandem Europe 2015-17: διαδραστικές εκδηλώσεις στην Ελευσίνα
Επόμενο άρθροΜαρία Στιούαρτ του Φρήντριχ Σίλλερ στο Διάχρονο Θέατρο