Μετά από μία επιτυχημένη σειρά παραστάσεων σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπρίστολ, αλλά και σε χώρους της Αθήνας, η θεατρική ομάδα PartSuspended επέστρεψε από τις 3 Δεκεμβρίου στο BIOS.ΤΕSLA.
Αυτή τη φορά, η παράσταση “Αφίξεις – Αναχωρήσεις: Σταθμός 3” («Arrivals-Departures: Station 3») φτάνει στον 3ο Σταθμό της, εξερευνώντας το νόημα τής «αναχώρησης» από έναν τόπο, μια ιδέα, ένα όνειρο και της «άφιξης» σε μια νέα κατάσταση, συνθήκη, τοποθεσία. Κάθε μετακίνηση σηματοδοτεί μια αλλαγή, η οποία μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως από ένα ταξίδι αναψυχής, μέχρι τον αναγκαστικό ξεριζωμό από την πατρίδα. Γι’ αυτό και τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει, ποικίλλουν (ενθουσιασμός, χαρά, προσμονή, επιθυμία, φόβος, αγωνία). Η παράσταση μέσω της σωματικής έκφρασης των κειμένων, του ηχητικού περιβάλλοντος και των βίντεο δημιουργεί μια ξεχωριστή εμπειρία στο κοινό, που -ως συνεπιβάτης- ανακαλεί δικές του μνήμες. Ταυτόχρονα, συνθέτει ένα ψηφιδωτό αφηγήσεων που αποτυπώνουν τις χιουμοριστικές, αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των «αφίξεων» και «αναχωρήσεων».

Εξάλλου, η ομάδα PartSuspended μας υπενθυμίζει μέσα από τον 3ο σταθμό της ότι ολόκληρη η ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο από «αφίξεις» και «αναχωρήσεις». Με αφορμή την επάνοδο της ανήσυχης και συνεχώς εξελισσόμενης αυτής ομάδας, μιλήσαμε με την Χάρη Μαρίνη, τη σκηνοθέτιδα της παράστασης, η οποία αναφέρθηκε στους σταθμούς της περιοδείας της ομάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο θέμα του αναγκαίου ταξιδιού-ξεριζωμού όπως αναδεικνύεται μέσα απ’ την παράσταση, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης σήμερα, καθώς και τους λόγους που μας προτείνει την παράσταση “Αφίξεις – Αναχωρήσεις: Σταθμός 3”.

Λυδία: – Η παράστασή σας, “Αφίξεις – Αναχωρήσεις: Σταθμός 3” φτάνει στον 3ο της σταθμό, έχοντας διανύσει μια μεγάλη πορεία με πολλούς σταθμούς από το 2006 έως σήμερα. Η ομάδα έχει δείξει τη δουλειά της σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ, στην Αθήνα, στο Λονδίνο,στο Μάντσεστερ και στο Μπρίστολ. Αν μας κάνατε μια μικρή αναδρομή σε ποιες στάσεις θα στεκόσασταν και γιατί;

Χάρη Μαρίνη: – Η ομάδα PartSuspended (www.partsuspended.com) ξεκίνησε από την ανάγκη μου να δημιουργηθεί μια εστία για καλλιτέχνες οι οποίοι αναζητούν πρωτοποριακούς τρόπους να εκφραστούν. Η ομάδα ασχολείται με θέματα που προκύπτουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής μέσω του επινοητικού θεάτρου, της επιτέλεσης και site-specific performance. Με ενδιέφερε να αναζητήσουμε τρόπους που επανεξετάζουν τα συμβατικά αφηγηματικά μέσα και να δημιουργήσουμε ξεχωριστές εμπειρίες στο κοινό, ενώ ερευνούμε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο χώρος λειτουργεί συμπληρωματικά, επηρεάζοντας έτσι την εμπειρία του κοινού. Έχουμε πραγματοποιήσει συνεργασίες με καλλιτέχνες από πολλούς διαφορετικούς χώρους όπως ηθοποιούς, εικαστικούς, αρχιτέκτονες, φωτογράφους και συγγραφείς. Από την ίδρυσή της το 2006 έως σήμερα, η ομάδα έχει δείξει τη δουλειά της σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ στην Αθήνα, στο Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπρίστολ και Πράγα όπως Camden People’s Theatre (ScenePool Festival, Λονδίνο), Arcola Theatre (Create09 Festival, Λονδίνο), Southwark Playhouse (London), Emergency 2013 (Z Arts, Μάντσεστερ), Siobhan Davies Dance Studio, ]performance space[, ZealousX (Bargehouse, Oxo Tower Wharf), OPEN 2013 (Peckham Space, Λονδίνο), Τρένο στο Ρούφ, Επί Κολωνώ, Βρυσάκι, Invention Theatre Festival, DVM Theatre (Matthew’s Yard, Λονδίνο), NoGrayInMyDay Gallery, You & Your Work (Cube Microplex, Μπρίστολ), Prague Quadrennial (Πράγα).

Την ιδέα για τη σειρά παραστάσεων με τίτλο «Arrivals-Departures» («Αφίξεις-Αναχωρήσεις») ξεκίνησα να τη δουλεύω από το καλοκαίρι του 2014. Με ενδιέφερε να ερευνήσω πώς οι έννοιες των «αφίξεων» και «αναχωρήσεων» ερμηνεύονται και συνδέονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με άλλες έννοιες, δράσεις και τόπους. Κάθε τόπος γίνεται «Σταθμός» μας και κάθε παράσταση διαμορφώνεται από αυτόν και το υλικό που συγκεντρώνουμε. Έτσι η πρώτη παράσταση – πρώτος «Σταθμός» (Station 1): «Arrivals-Departures: Station 1» παρουσιάστηκε στο Λονδίνο στο Invention Theater Festival. Ο «Σταθμός 2»: «Arrivals-Departures: Station 2», παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, όπου είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε στο ατμοσφαιρικό και ιστορικής αξίας Μουσικό Βαγόνι Orient Express. Μετέπειτα παρουσιάστηκε στο Off-Off Athens Festival στο Θέατρο Επί Κολωνώ και στο Athens Fringe Live στο Βρυσάκι. Τώρα βρισκόμαστε στον ‘Σταθμό 3’: «Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3» που λαμβάνει χώρα στο BIOS Tesla από 3 Δεκεμβρίου 2015 εώς 10 Ιανουαρίου 2016, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30.

Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3
“Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3” από την Ομάδα PartSuspended στο Bios

Λυδία: – Οι αντιδράσεις του κοινού στο Λονδίνο διαφέρουν από αυτές του αθηναϊκού κοινού;

Χάρη Μαρίνη: – Η ιδιαιτερότητα της ιδέας των «Αφίξεων-Αναχωρήσεων» είναι ότι κάθε φορά ανάλογα σε ποια χρονική στιγμή και σε ποιό τόπο δουλεύω και παρουσιάζω το πρότζεκτ η παράσταση αλλάζει. Έτσι τα θέματα που δουλέψαμε στον πρώτο «Σταθμό» μας στο Λονδίνο με τους ηθοποιούς εκεί διαφέρουν από το «Σταθμό 3» που παρουσιάζουμε αυτή την περίοδο με τους ηθοποιούς στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουμε υπόψιν μας το κοινό που απευθυνόμαστε, το υλικό του κάθε τόπου, τις ιστορίες των ανθρώπων και το χώρο που παρουσιάζουμε. Έτσι η παράσταση βρίσκει διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσει το κοινό. Συνήθως η δουλειά μας προβάλλεται σε χώρους που ενθαρρύνουν πειραματικές δουλειές οπότε το κοινό, είτε της Αγγλίας είτε της Ελλάδας, θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό έρχεται προετοιμασμένο να δει κάτι διαφορετικό. Το κοινό των πειραματικών παραστάσεων του Λονδίνου, λόγω του εύρους των παραστάσεων και της πολυπολιτισμικότητας, έχει ίσως μια μεγαλύτερη ευελιξία στο να δεχτεί την αμεσότητα και τη διάδραση, όμως αυτό που έχω διαπιστώσει το διάστημα που παρουσιάζω δουλειά στην Ελλάδα, είναι ότι και το κοινό της Αθήνας έχει δει πολλές πειραματικές δουλειές και στηρίζει νέες μορφές έκφρασης.

Λυδία: – Τι σας κάνει κάθε φορά να επιλέξετε αν θα σκηνοθετήσετε μόνο ή αν θα συμμετάσχετε και ως ηθοποιός στην παράσταση;

Χάρη Μαρίνη: – Έχω ξεκινήσει ως ηθοποιός και έχω δουλέψει σε αρκετές παραστάσεις στην Ελλάδα και στην Αγγλία και με ενδιαφέρει να παίζω. Η επικοινωνία με το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι μια μοναδική εμπειρία. Σε πολλές παραστάσεις με την ομάδα μου PartSuspended έχω συμμετάσχει σαν ηθοποιός (performer), όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω των απαιτήσεων που έχει η σύνθεση και η προώθηση μιας παράστασης.

Λυδία: – Το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας, οι εικόνες πνιγμένων  παιδιών στο Αιγαίο περνούν καθημερινά, απελπιστικά συχνά από τα μάτια μας. Αυτή την έκφανση του αναγκαίου ταξιδιού- ξεριζωμού, την θίγει η παράσταση;

Χάρη Μαρίνη: – Το θέμα του προσφυγικού είναι ένα μεγάλο και ευαίσθητο θέμα που έχει οξυνθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, όμως η μετακίνηση και ο ξεριζωμός ανθρώπων από τον τόπο τους λόγω πολέμου δυστυχώς είναι ένα θέμα που ξεπερνά την εποχή μας και τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε. Στο «Σταθμό 2» θίξαμε σε πολύ μικρό βαθμό την αναγκαστική μετανάστευση λόγω πολέμου, φέρνοντας την ιστορία ενός πρόσφυγα που πέρασε από τη Λιβύη στη Λαμπεδούσα το 2011 κατά την Αραβική Άνοιξη. Στη σημερινή μορφή της παράστασης μας στο «Σταθμό 3», «Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμός 3», εμβαθύναμε την έρευνα και αναζητήσαμε τρόπους να αναδείξουμε ιστορίες προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας ως μέρος της παράστασης και για αυτό το λόγο πήραμε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν έρθει στην Αθήνα. Μας ενδιέφεραν οι δικές τους μαρτυρίες για τους λόγους που τους εξωθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, για το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους – το οποίο συνήθως δεν τελειώνει όταν φτάνουν εδώ – καθώς και την αντίληψή τους για τις προοπτικές που βρίσκονται εμπρός τους.

Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3
“Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμόs 3” – Σκηνή από την παράσταση

Λυδία: – Πόσο δύσκολα επιβιώνει ένας καλλιτέχνης σήμερα και τι σας δίνει δύναμη να συνεχίζετε;

Χάρη Μαρίνη: – Είναι δύσκολη η επιβίωση ενός καλλιτέχνη στη σημερινή εποχή – βέβαια κάθε εποχή έχει δυσκολία όσον αφορά στους καλλιτεχνικούς τομείς – και πολλοί καλλιτέχνες κάνουν παράλληλα άλλες δουλειές για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Οι εμπειρίες αυτές όμως μπορούν να εμπλουτίσουν την καλλιτεχνική δημιουργία και να επιδράσουν θετικά στην πορεία ενός καλλιτέχνη που έχει επιμονή και αντοχή. Αυτό που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω είναι η θεώρηση μου ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μιλήσει για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μετασχηματίζοντας τα, φέρνοντας μας σε επαφή με αλήθειες και επειρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης.

Λυδία: – Για ποιους λόγους θα προτείνατε σε κάποιον να παρακολουθήσει την παράσταση “Αφίξεις- Αναχωρήσεις: Σταθμός 3” στο Bios;

Χάρη Μαρίνη: – Στην παράσταση μας «Αφίξεις-Αναχωρήσεις: Σταθμός 3» που παρουσίαζεται στο BIOS Tesla δημιουργήσαμε ένα ψηφιδωτό ιστοριών που ακροβατούν ανάμεσα στο γέλιο και στη συγκίνηση, το ρεαλισμό και τα σουρεαλιστικά στοιχεία. Το κοινό και οι έξι ηθοποιοί συνευρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο, στο ίδιο μεταφορικό μέσο, και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα που συνδέονται με τις έννοιες των αναχωρήσεων και αφίξεων. Η παράσταση αντλεί υλικό από το σήμερα και από τις αντιδράσεις του κοινού εώς τώρα φαίνεται ότι η παράσταση δημιουργεί μια ξεχωριστή εμπειρία για αυτούς που παρευρίσκονται, για αυτούς που ‘συνταξιδεύουν’ μαζί μας. Σας ευχαριστώ.

Πληροφορίες παράστασης Αφίξεις – Αναχωρήσεις: Σταθμός 3

Συντελεστές

  • Δημιουργία: Ομάδα PartSuspended
  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Χάρη Μαρίνη
  • Σκηνικά & Κουστούμια: Ελένη Νταγάκη
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
  • Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης
  • Video editing: Χρήστος Ραχιώτης
  • Παίζουν: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ειρήνη Γλαμπεδάκη, Αφροδίτη Μητσοπούλου, Υρώ Μιχαλακάκου, Ράνια Μπριλάκη, Ευγενία Χερουβείμ
  • Φωτογραφία: Δημήτρης Ζαραφωνίτης, Βαγγέλης Νικολακόπουλος
  • Παραστάσεις: Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου – Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη με Κυριακή στις 20:30
  • Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)
  • Ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου στις 22.00 το βράδυ, η Ομάδα PartSuspended μας καλεί να πιούμε, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε όλοι παρέα στο bar του αγαπημένου Bios-Tesla, που φιλοξενεί την παράσταση, “Αφίξεις- Αναχωρήσεις: Σταθμός: 3” (3 Δεκ.2015-10 Ιαν.2016, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, 20:30). Στο πάρτι θα υπάρχει και κουτί ενίσχυσης της ομάδας για τα έξοδα της παράστασης, όπου όποιος θέλει μπορεί να συνεισφέρει όποιο ποσό επιθυμεί. Είσοδος ελεύθερη!: Facebook Event

 Πληροφορίες θεάτρου

  • BIOS.TESLA Basement, Διεύθυνση: Πειραιώς 84, Τηλέφωνο: 210 3425335
  • Site, Facebook
  • PartSuspended: Facebook Page, Site
Προηγούμενο άρθροDe Profundis του Oscar Wilde στο θέατρο Άνεσις
Επόμενο άρθροΤο Τέρας, του Γ. Οικονομίδη στο Life and Art Theater
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.