Το βιβλίο Ελεύθερες γυναίκες : η αντίσταση 14 γυναικών απ’ όλο τον κόσμο των γαλλίδων συγγραφέων Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν θα παρουσιαστεί τη Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Επί λέξει»(Ακαδημίας 32).Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.
Το εξαιρετικό βιβλίο των Γαλλίδων συγγραφέων κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία,η οποία το Μάρτιο του 2004 διεξήγε μια διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Τέλος στη βία κατά των γυναικών».Στο βιβλίο θα διαβάσουμε ιστορίες γυναικών βίαιες και δραματικές αλλά και ιστορίες αγώνων αντίστασης και αλληλεγγύης
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νάνσυ Ταλούμη (ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας),Βασιλική Τσίγκανου (μεταφράστρια του βιβλίου),Πέτρος Κακολύρης (υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος).Το συντονισμό θα επιμεληθεί η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη.Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου.

Ελεύθερες γυναίκες

Από τα σκοτεινά μπουντρούμια του Ντράπσι στο Θιβέτ μέχρι την πρακτική της κλειτοριδεκτομής στη Γαλλία και στο Μαλί μην ξεχνώντας την αναγνώριση των Κούρδων στην Τουρκία,τις μητέρες,τις αδελφές και κόρες εξαφανισμένων στη Χιλή,τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων,τους δημοσιογράφους στην Τυνησία και τους δικηγόρους στο Μαλάουι.Όλες αυτές οι γυναίκες έχουν κοινό τις βιαιότητες που έχουν υποστεί και τις μάχες που έχουν δώσει για να καταγγελθούν και να τιμωρηθούν αυτές οι πράξεις βίας προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες γυναίκες θύματα.
Δεκατέσσερις γυναίκες η Αϊσατά Α.,η Σιχέμ Μπεσεντρίν,η Βέρα Σίρουα,η Κριστίν Κ.,η Άντζελα Ντέιβις,η Βίβιαν Ντιάζ, η Άσμα Γιαχανγκίρ, η Ελίζα Μουσάεβα, η Ίτα Φάτια Νάντια, η Αρουντάτι Ρόι, η Νγκουάνγκ Σανγκντρόλ,η Λεϊλά Σαχίντ,η Σοφία Υ. και η Λεϊλά Ζάνα μιλούν εδώ για το δικό τους αγώνα για την ελευθερία.Βρέθηκαν σε όλες τις μάχες, από τη θανατική ποινή ως τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, από τα εγκλήματα τιμής έως τα εγκλήματα πολέμου. Είτε κατάγονται από την Τυνησία, το Μαλάουι και το Πακιστάν είτε από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή, οι γυναίκες αυτές αποτελούν παράδειγμα καθώς αρνήθηκαν να είναι θύματα και διάλεξαν να πουν όχι.
Έχουν φιμωθεί, φυλακισθεί, ακρωτηριασθεί, χτυπηθεί, απειληθεί, αντιστάθηκαν όμως, συχνά με το φόβο να τους τρώει τα σωθικά και συνεχίζουν ακόμη σήμερα να αγωνίζονται στο όνομα της ελευθερίας.
Η Ωρίν Κρεμιέ και η Ελέν Ζυλίεν, δημοσιογράφοι και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας τις συνάντησαν. Μας τις παρουσιάζουν και τις ανακαλύπτουμε μέσα από ακριβή πορτρέτα όπου ο λόγος της καθεμιάς έχει μια γεύση δύναμης και ελευθερίας.

Οι συγγραφείς

Οι συγγραφείς του βιβλίου συνάντησαν αυτές τις 14 γυναίκες, άλλες μέσα από τη Διεθνή Αμνηστία, άλλες μέσα από το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Δεκατέσσερις γυναίκες ελεύθερες και όρθιες, όμως πίσω από αυτές υπάρχουν 1.000, 10.000, πόσες ακόμη; Τις περισσότερες φορές δεν έχουν διαλέξει αυτόν τον αγώνα, επιβλήθηκε σε αυτές σαν κάτι το προφανές. Μερικές μένουν στην ανωνυμία και αγωνίζονται στο σκοτάδι, άλλες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.  «Στο θαυμασμό για την εξέγερσή τους, προστέθηκε μια βαθιά εκτίμηση, ίσως μια γυναικεία συνεννόηση, -σημειώνουν οι δύο συγγραφείς Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν- μιλήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο και κάθε μια από αυτές, με τη μοναδικότητά τους, με το μυαλό τους, με τη χάρη τους, θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό».

Ελεύθερες γυναίκες-Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν
Ελεύθερες γυναίκες-Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν
Πληροφορίες βιβλίου Ελεύθερες γυναίκες
  • Όνομα συγγραφέα: Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν
  • Τίτλος: Ελεύθερες Γυναίκες: η αντίσταση 14 γυναικών απ’ όλο τον κόσμο
  • Μεταφραστής: Τσιγκάνου Χ. Βασιλική
  • Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Εύμαρος
  • Είδος: Βιογραφία-Μαρτυρία
  • Σελίδες: 192
  • ISBN: 9786188067158
  • Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2014
  • Social Media: Facebook
Πληροφορίες εκδήλωσης βιβλίου Ελεύθερες γυναίκες
  • Ημέρα και ώρα: Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:00
  • Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει»
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 32
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3388.054
  • Social Media: ttps://el-gr.facebook.com/epilexi

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση: Κάποτε μαζί με τον απόντα – Κατερίνα Χατζηκυριάκου
Επόμενο άρθροΕθνική Λυρική Σκηνή: ακρόαση στις Βιόλες