Τα βραβεία World Photography Sony Awards 2017 ανακοινώθηκαν και μαζί τους έφεραν την ανάδειξη σημαντικών και ιδιαίτερων καλλιτεχνών στο φωτογραφικό τοπίο.  Η διαφορά των βραβείων αυτών σε σχέση με άλλες παρόμοιες απονομές είναι η επικέντρωση στην καινοτομία και κυρίως στις νεαρές ηλικίες και τους νέους φωτογράφους.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα World Photography Sony Awards συνδυάζουν 5 διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης μαζί. Αυτές είναι οι κατηγορίες του επαγγελματικού διαγωνισμού (Professional), του διαγωνισμού ελεύθερης συμμετοχής (Open), του διαγωνισμού νεότητας (Youth), της φοιτητικής επικέντρωσης (Student Focus) και εν τέλει του εθνικού διαγωνισμού (National) οι οποίες έπειτα διαχωρίζονται ανάλογα με τις φωτογραφικές κατηγορίες η τις επιμέρους θεματικές.

Σχετικά με τα World Photography Sony Awards 2017

Λογικό είναι πως με την ενσωμάτωση των 5 αυτών κατηγοριών η διανομή των βραβείων γίνεται πολύ ευρεία καθώς στις κύριες κατηγορίες προστίθενται και υποκατηγορίες βράβευσης. Για την ακρίβεια στην βασική κατηγορία της Επαγγελματικής φωτογραφίας και στην κατηγορία Open εμφανίζονται οι συνήθεις και μερικές ιδιαίτερες κατηγορίες όπως αρχιτεκτονική, πορτραίτο, τοπίο, καθημερινή ζωή κτλ.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες αν και δεν υπάγονται σε επιμέρους κατηγοριοποίηση βραβεύονται ως έχουν, ενώ αποκτούν κυρίως θεματικό προσανατολισμό για να διατηρούνται οι εικόνες σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Συγκεκριμένα σχετικά με αυτό η κατηγορία Student Focus περιστρέφεται γύρω από «φωτογραφικές προκλήσεις» οι οποίες φέτος συνοψίζονται στις θεματικές: «Ανάμνηση» και «Συναισθήματα» (Memory, Emotions). Ταυτόχρονα η άλλη κατηγορία Youth είχε ως θεματική την «ομορφιά» (Beauty)

Οι νικητές στα World Photography Sony Awards 2017

Μετά από αυτήν την σύντομη εισαγωγή αξίζει να παρουσιάσουμε μερικούς από τους νικητές που κίνησαν σε εμάς την προσοχή. Τα World Photography Sony Awards 2017 αποτελούν όπως είπαμε μια πολυπληθή απονομή, με πολλούς νικητές γι’αυτό για μια πιο προσωπική επιλογή των αναγνωστών παραπέμπουμε στο λινκ εδώ.

George Mayer, Κατηγορία Επαγγελματιών, Πορτραίτα

Ο George Mayer, φωτογράφος πορτρέτων από τη Ρωσία κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία των Επαγγελματιών για τα Πορτραίτα. Εκείνος επέλεξε να χρησιμοποιήσει δημιουργικά το φως σε συνάρτηση με μια γυναικεία μορφή.

Με μονόχρωμες συνθέσεις παρουσιάζει ισχυρές αντιθέσεις μεταξύ των σκιών και των φωτεινών σημείων έτσι ώστε να καταφέρει να τονίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Με πολύ απαλές και ήπιες μεταβάσεις στη κλίμακα του γκρι καταφέρνει να κατευθύνει τη ματιά του ατόμου που προβάλλει την εικόνα σε συγκεκριμένα σημεία και να την αποτραβήξει από άλλα, αφήνοντας παράλληλα έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό στις δομές της εικόνας στη σιλουέτα, τη χρωματική διαστρωμάτωση και τη φωτεινή λεπτομέρεια.

Φωτογραφία του George Mayer για τα World Photography Sony Awards 2017
Φωτογραφία του George Mayer για τα World Photography Sony Awards 2017. Επαγγελματική κατηγορία, πορτραίτα.
Frederik Marks, Κατηγορία Νέων

Ο Frederik Marks, ο 17χρονος φωτογράφος σίγουρα αξίζει την θέση του για την φωτογραφία αυτή, ως ένας από τους νικητές. Και ας μην είναι αυτός στην 1η θέση, (την οποία καταλαμβάνει η 16χρονη Katelyn Wang από το Los Angeles) με τη φωτογραφία του “beauty in mystery” που έχει ληφθεί σε ένα εργοστάσιο στο Bochum, την πόλη διαμονής του.

«Παίζοντας» με το φως καθώς και με την ιδιόμορφη κίνηση του ατόμου που έχει ως αντικείμενο εναποθέτει μια μυστηριακή οντότητα στη φωτογραφία του και οπωσδήποτε δικαιολογεί το γιατί εκείνος βρέθηκε ανάμεσα στους επιλεγμένους ενός διαγωνισμού που προσελκύει χιλιάδες.

Φωτογραφία του Frederik Marks, "beauty in mystery", για τα World Photography Sony Awards 2017.
Φωτογραφία του Frederik Marks, “beauty in mystery”, για τα World Photography Sony Awards 2017. Κατηγορία Youth.

Για περισσότερα, η επίσημη ιστοσελίδα των World Photography Sony Awards 2017.

 

Προηγούμενο άρθροΜάριος Κατσάνος – «OH NO» από το single «The Day After»
Επόμενο άρθροΟ Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία του Δημήτρη Δημητριάδη στο TempusVerum / Εν Αθήναις
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.