Ουίλλιαμ Μπλέικ του Peter Ackroyd από τις εκδόσεις Πατάκη

Ουίλλιαμ Μπλέικ του Peter Ackroyd από τις εκδόσεις Πατάκη

Το «Ουίλλιαμ Μπλέικ» είναι βιογραφία του μεγάλου βρετανού ποιητή και χαράκτη, που κυκλοφορεί στη σειρά «Προσωπογραφίες» από τις εκδόσεις Πατάκη. Εκδόθηκε αρχικά το 1995 από τις εκδόσεις Sinclair-Stevenson και κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα τον Ιανουάριο του 2017.

«Διαψεύδοντας την αβασάνιστη μομφή για την «τρέλα» του Μπλέικ, ο Ackroyd μάς προσφέρει ένα εμβριθές, τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο πορτρέτο του ποιητή, ζωγράφου και χαράκτη, όπου η φαντασία, η ευρηματικότητα, η ατέρμονη δουλειά και η στέρεη γνώση της τέχνης του παρελθόντος αποδεικνύονται τα βασικά γνωρίσματα τα οποία συνδύασε ο Μπλέικ προκειμένου να δημιουργήσει το έργο του. Ο Ουίλλιαμ Μπλέικ, που στην εποχή του αντιμετώπισε τη χλεύη και την περιθωριοποίηση, ανήκει σήμερα στους κολοσσούς της παγκόσμιας τέχνης, μια θέση που, όπως κατορθώνει να αποδείξει ο Ackroyd, αναμφίβολα του αξίζει.»

-Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το βιβλίο

Η αφήγηση του βιβλίου ξεκινά ατμοσφαιρικά από την γέννηση του καλλιτέχνη και ο συγγραφέας μας μεταφέρει αμέσως στη Βρετανία του 1757. Από εκεί ακολουθεί ολόκληρη την πορεία της ζωής του, περιγράφοντας σημαντικά ή ασήμαντα γεγονότα και αναλύοντας σταθμούς στη ζωή του  Ουίλλιαμ Μπλέικ. Εξετάζονται διεξοδικά οι σχέσεις που ανέπτυξε με τους γονείς του, οι συναναστροφές του καθώς και η συμπεριφορά του απέναντι στους κοντινούς του ανθρώπους. Παράλληλα, ο συγγραφέας περιγράφει θαυμάσια το υπόβαθρο της σκέψης του καλλιτέχνη, τις επιρροές του και το περιβάλλον στο οποίο έδρασε και έζησε, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και εξαιρετικό πορτρέτο. Ακολουθώντας την πορεία αυτή παρουσιάζεται επίσης μια απεικόνιση της βρετανικής κοινωνίας της εποχής, τόσο παραστατικά που ο αναγνώστης έχει την αίσθηση πως βρίσκεται στο ίδιο μέρος με τα πρόσωπα που περιγράφονται.

Ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θρησκευτικό και μυστικιστικό υπόβαθρο που άσκησε μεγάλη επιρροή στον Ουίλλιαμ Μπλέικ. Απομονώνει, μάλιστα, στίχους ή έργα του για να αποδείξει τις επιρροές αυτές. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Ακολουθώντας τη σκέψη του ίδιου του καλλιτέχνη, επιχειρεί να αποσαφηνίσει πως ερμήνευε εκείνος το ιδεολογικό υπόστρωμα που είχε παραλάβει. Ακόμη, προσπαθεί να εξηγήσει πώς λειτουργούσε το μυαλό του, τους οραματισμούς του και πώς η ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα του τον οδήγησε πολύ συχνά στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση. Αυτό προσπαθεί να το πετύχει με αναφορές, κυρίως, σε ασήμαντα γεγονότα ή περιστατικά, τα οποία ωστόσο αναλύει ώστε να φτάσει σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σκέψης του Μπλέικ. Τέλος, ο συγγραφέας αποτυπώνει την μεγάλη αγάπη του καλλιτέχνη για το αρχαίο παρελθόν, καθώς και την προσπάθειά του να συνδυάσει τις τέχνες που αγαπούσε, την ποίηση, την ζωγραφική και την χαρακτική.

Ο συγγραφέας

ουίλλιαμ μπλέικ ο συγγραφέας
Ο συγγραφέας της βιογραφίας του «Ουίλλιαμ Μπλέικ», Peter Ackroyd

Ο Peter Ackroyd γεννήθηκε το 1949 στο Λονδίνο. Έχει γράψει βραβευμένες βιογραφίες κορυφαίων ποιητών και πεζογράφων, όπως του Σαίξπηρ, του Έζρα Πάουντ, του Τ.Σ Έλιοτ, του Τσαρλς Ντίκενς και του Τζέφρυ Τσόσερ, καθώς και μελέτες που αφορούν το έργο και τη δράση σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Τόμας Μορ, του Ουίλλιαμ Τέρνερ και του Ισαάκ Νεύτωνα. Εκτός από σπουδαίος βιογράφος είναι και αξιόλογος μυθιστοριογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών. Έχει διακριθεί με τον τιμητικό τίτλο CBE από τη βρετανική κυβέρνηση για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην αγγλόφωνη λογοτεχνία. Έχει επίσης συγγράψει μια συναρπαστική «βιογραφία» του Λονδίνου και μια μελέτη για τον Τάμεση.

Πληροφορίες για το βιβλίο «Ουίλλιαμ Μπλέικ»:

 • Συγγραφέας: Ackroyd Peter
 • Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
 • Μετάφραση: Λαμπράκος Γιώργος
 • ISBN: 9789601637389
 • Σειρά βιβλίου: Προσωπογραφίες
 • Αριθμός Σελίδων: 528
 • Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
 • Διαστάσεις: 24χ17
 • Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά
 • Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
 • Έτος Έκδοσης: 2017

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply