… στην Έδεσσα [αδελφές μου] στην Έδεσσα!

Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός το πως, οι επονομαζόμενες και ως «νέες χώρες» της πατρίδας μας, ούτε τη λάμψη των πόλεων της «παλαιάς Ελλάδος» είχαν (έχουν), μήτε και την όποια μεγάλη και λαμπρή θέση κατέχουν, τόσο στην ιστορία μας, όσο και στην – πολλαπλώς εννοούμενη – προβολή τους.

Θέλετε – λίγο – να φταίει το γεγονός της καθυστερημένης απελευθέρωσής τους (κοντά ογδόντα χρόνια αργότερα από τη νότια Ελλάδα δεν είναι και λίγα), σίγουρα περισσότερο το «αθηναϊκο-κεντρικό» του σύγχρονου βίου μας και βέβαια – διαπιστωμένα – κάτι σαν μια «κυτταρικού» τύπου συστολή των «βορείων», οι «νέες χώρες» καλούνταν, στην ευγενή – παντοίου – είδους άμιλλα, να αγωνιστούν διπλά και τρίδιπλα για να αποδείξουν πως κάτι περισσότερο αξίζουν από το να τις θεωρούν καλές – μόνον – για χειμερινές διακοπές και διαφυγές ομιχλώδους αναζήτησης…

Η όποια υστέρηση – και σε οποιοδήποτε άλλο λόγο κι` αν οφείλονταν – είναι αυτή που, όταν συμβαίνει «κάτι» – ένα ας πούμε ιδιαίτερο και σπάνιο γεγονός – και μπορεί να σταθεί επάξια, όχι μόνον στον τόπο τους, αλλά και πανελληνίως, από μόνη της, κάνει – αυτό το γεγονός – ακόμη περισσότερο άξιο προσοχής.

earino-festival-edessas
Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας

Ένα τέτοιο γεγονός που – κάλλιστα – μπορούμε να το ονομάσουμε και φιλόδοξο εγχείρημα, είναι το Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας 2016, ίδίως αν λάβουμε υπόψη τους πολλούς – εμφανώς – ευεξήγητους λόγους που δικαιολογούν έναν τέτοιον χαρακτηρισμό, αφού ο καθείς μπορεί να φανταστεί μέσα σε ποιες συνθήκες, σε τι οικονομικό κλίμα και σε ποια «υφιστάμενη» παράδοση λόγιας τέχνης (ας μην κρυβόμαστε) καλούνται οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης με τον «προεξάρχοντά» της καλλιτεχνικό διευθυντή του, κ. Μιλτιάδη Κασσάρα, να πραγματώσουν ένα – εν πολλοίς – προσωπικό τους όραμα που καταλήγει σε στοίχημα.

Κι` εκείνο βέβαια – κυρίως – που κάνει τόσο διακριτά σημαντικό αυτό το φεστιβάλ είναι η έκπληξη που μπορεί να νοιώσει, όχι μόνον ένας απλός φιλόμουσος της λόγιας μουσικής, αλλά και ένας επαΐων πιστά φανατικός ακροατής της, ακόμη-ακόμη και ένας ειδικός, αν δει σε ποια επίπεδα ρεπερτορίου – και εκτελεστών – κινείται.

Ένα τέτοιας ποιότητας και υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης γεγονός δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί απ`όλους όσοι έχουν την έγνοια αλλά και την αγωνία γι` αυτόν τον τόπο και για το που «πηγαίνει», με την ευχή – αλλά και μια ελπίδα – να γίνει απολύτως κατανοητή αυτή, η τόσο σημαντική, διοργάνωση για το πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της στην καλλιτεχνική εν–θέρμανση της περιοχής, όχι μόνον της τοπική κοινωνία της πανέμορφης αυτής πόλης των «νέων χωρών» – της Έδεσσας – αλλά και ολόκληρης (αν γίνεται) της Δυτικής Μακεδονίας (τουλάχιστον).

festival-edessas-programma
Το πρόγραμμα…

Για όλα τα «παραπάνω» παρατίθεται – «δια του λόγου το αληθές» – προς κρίση και αξιολόγησή του ένα αναλυτικό κείμενο για τις συναυλίες, αλλά και για τους ερμηνευτές που θα προσπαθήσουν να μεταλαμπαδεύσουν τη δική τους – τροφοδοτούμενη από την αγάπη και το πάθος τους για την υψηλή τέχνη της Μουσικής – φλόγα, σε όσους σπεύσουν να τιμήσουν ( η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη ) αυτήν την προσπάθεια…

Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας, 2016. Μια εντυπωσιακή διοργάνωση για βραβείο !

Ένας – σημαντικός – πολιτιστικός θεσμός της Έδεσσας επιστρέφει δυναμικά μετά από απουσία ετών.
Με μία νέα – καλλιτεχνικής προσέγγισης – «οπτική» και με προοπτική μιας ισχυρής παρουσίας της Έδεσσας στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας, το Εαρινό Φεστιβάλ Μουσικής είναι – ξανά – γεγονός και η πόλη της Έδεσσας, από τις 6 έως και τις 23 Απριλίου, γίνεται – μέσα από έξι συναυλίες υψηλής μουσικής ποιότητας – επίκεντρο φιλοξενώντας – σε συνεργασία με τους καθηγητές του Ωδείου Δήμου Έδεσσας – καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και οι εμφανιζόμενοι ερμηνευτές

Τέταρτη 6 Απριλίου, Αίθουσα Αντιπεριφέρειας Πέλλας, 20.30
Ρεσιτάλ Πιάνου του Φοίβου Φίλκα,

festival-edessas-phoevos-philkas-programma
Πρόγραμμα…

v. BEETHOVEN: Piano Sonata no. 23 “Appassionata” σε Φα ελάσσονα, Op.57

Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo – Presto

PROKOFIEV: Piano Sonata no. 3 σε Λα ελάσσονα, Op. 28

Allegro tempestoso – Moderato – Allegro tempestoso –
Moderato – Più lento – Più animato – Allegro
Poco più mosso

CHOPIN: Ballade no. 1 σε Σολ ελάσσονα, Op. 23
Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante σε Μι ύφεση ελάσσονα, Op. 22

LISZT: Liebestraum no. 3 σε Λα ύφεση μείζονα, S. 541
Mephisto Waltz no. 1, S. 514

festival-edessas-phoevos-philkas-programma
Τα έργα του Ρεσιτάλ…

Φοίβος Φίλκας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία 4,5 ετών με την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου. Σε ηλικία 9 ετών εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη σχολή πιάνου στην τάξη της κας Βικτωρίας Βικτωράτου.

Το 2004 στη Ρώμη, σε ηλικία 15 ετών, λαμβάνει μέρος στον μεσογειακό διαγωνισμό «Jugend Musiziert» όπου και κερδίζει το 1ο (πρώτο) βραβείο στην κατηγορία συνοδείας πιάνου.

Το 2006 απεφοίτησε με άριστα από το Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης (Ανατόλια) και εισήχθη στο τμήμα Φυσικής της σχολής Θετικών Επιστημών του Α. Π. Θ.

Τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2007-2008 – μετά από διαδικασία ακροάσεων – συμμετείχε, ως πιανίστας, συντονιστής μπάντας και βοηθός μουσικής διδασκαλίας, στην διασκευασμένη σε musical παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε, του έργου «Μια Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και παράλληλα συνθέτει τη μουσική για την παράσταση ¨Souled Out¨ της ομάδας χορού «Κιναίσθηση».

Τοv Μάρτιο του 2009, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στον μεσογειακό διαγωνισμό «Jugend Musiziert» κέρδισε το 1ο (πρώτο) βραβείο στην κατηγορία duo.

festival-edessas-phoevos-philkas
Φοίβος Φίλκας

Τον Νοέμβριο του 2009, μετά από διαδικασία ακροάσεων, επελέγη μαζί με άλλους 5 μουσικούς να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ετήσια μουσική συνάντηση των χωρών της Μεσογείου που διοργανώνει η εταιρεία ECUME, στη Δαμασκό της Συρίας, όπου πραγματοποιήθηκαν σειρά σεμιναρίων και εμφανίσεων στη μουσική ακαδημία της πόλης.

Τον Ιούνιο του 2010 πήρε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης δίπλωμα πιάνου, με βαθμό «Άριστα παμψηφεί και Β΄ βραβείο».

Το 2010 στο Μιλάνο, στον μεσογειακό διαγωνισμό «Jugend Musiziert» κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία συνοδείας πιάνου.
Την περίοδο 2014-2015 συνεργάστηκε ως πιανίστας για δεύτερη φορά με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην παράσταση «Alexander the Great» του Κώστα Αθυρίδη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους B. Ringeissen, C. Katsaris, Δ. Τουφεξή, M. Kellig κ.α.
Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Έσσεν, στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις.

Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων για πιάνο όλων των μουσικών περιόδων, από την προκλασική έως την σύγχρονη σημερινή εποχή, καθώς και έργα μουσικής δωματίου.

Από το 2014 διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας, ενώ συνεχίζει σπουδές ανώτερων θεωρητικών στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

 

Σάββατο 16 Απριλίου, Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας, 20.30:
Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο. Βιολί Γ. Κορμπέτης, Πιάνο Τρ. Λιώτης
Μοτσαρτ, Μέντελσον, Μπραμς , Γκέρσουιν, Μπάρτοκ, Κωσταντινίδη και Waxmann

festival-edessas-kormprtis-liotis-programma
Κορμπέτης – Λιώτης

Γιάννης Κορμπέτης
O βιολονίστας Γιάννης Κορμπέτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Σε ηλικία 14 ετών πήρε το πρώτο του Πτυχίο στο βιολί με Άριστα παμψηφεί και σε ηλικία 16 ετών πήρε το Δίπλωμα, επίσης με Άριστα παμψηφεί. Από το 1998 ως το 2006 υπήρξε μαθητής του Ulf Hoelscher στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καρσλρούης, από το οποίο έλαβε τα εξής διπλώματα: Δίπλωμα Ορχηστρικής Μουσικής (Orchester Musik, 2003, με βαθμό 1*), Δίπλωμα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Diplom “Künstlerische Ausbildung”, με βαθμό 1*) και Δίπλωμα Σολίστα (Konzertexamen, 2006, με βαθμό 1*).

Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως Ulf Hoelscher, Jean Sulem, Christian Euler, Martin Ostertag και David Geringas, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο. Επίσης, έχει ηχογραφήσει έργα για την ελληνική και τη γερμανική ραδιοφωνία (SWR) και έχει κέρδίσει πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

festival-edessas-giannis-kormpetis
Γιάννης Κορμπέτης

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Oρχήστρα Neue Philharmonia Hungarica στο Festival Ruhr, με τη Sinfonietta της Σόφιας στη Σόφια (Festival Salon des Arts NDK), με την Κρατική Ορχήστρα του Bacau της Ρουμανίας, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την Baden Baden Jugendorchester, με το Ensemble Korrespondenzen Baden-Baden, με την Festival Orchester Euroclassic, με την Nürnberger Jugendorchester στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ στο 1ο Φεστιβάλ “Γ. Α. Παπαϊωάννου” και με την Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας το 1994, στη συνάντηση Ορχηστρών Νέων στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Έχει κερδίσει το χρηματικό βραβείο του Ιδρύματος “Προποντίς”, την υποτροφία “Γ. Α. Παπαϊωάννου”, την υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” και την υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Wolfgang Jahn, Sebastian Schmidt, Sergej Kravchenko, Λεωνίδα Καβάκο, Charles Avsharian, Stephen B. Shipps, Taras Gabora, Sergej Stadler και το Κουαρτέτο Faure. Από το 1998 μέχρι το 2003 υπήρξε μαθητής του Στέλιου Καφαντάρη.

Τον Ιούνιο του 2010 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Βοηθός Καθηγητή του Ulf Hoelscher στην ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που διοργανώθηκε στην Ασπροβάλτα. Ο Γιάννης Κορμπέτης παίζει με ένα βιολί τού “Antonio Maria Lavazza”, κατασκευής 1703.

Τριαντάφυλλος Λιώτης
Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (τάξη Άννας Αικατερίνη) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης (τάξη Νικολάου Τασόπουλου, Δίπλωμά, “Άριστα Παμψηφεί” και “1ο Βραβείο”) και τις συνέχισε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Ντέτμολντ με τον καθηγητή Alfredo Perl (Bachelor και Master Solist) και μετέπειτα στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης με τον καθηγητή Dr. h.c. Kalle Randalu (Solistenexamen), όπου από το 2015 έχει τη θέση του βοηθού του.

Τις μουσικές του γνώσεις μπόρεσε να εμπλουτίσει περαιτέρω μέσα από σεμινάρια με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως οι A. Schiff, L. Remy, P. Badura-Skoda, B. Ringeissen, T. Quasthoff, M. Tirimo, M. Itoh, B. Fredriksen, A. Bauni, P. Vladigerov, Γ. Θυμής και Γ. Χατζηνίκος.

Ο Τριαντάφυλλος Λιώτης έχει κερδίσει βραβεία σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου, όπως (πιο πρόσφατα) το βραβείο Bach και το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό “Grand Prize Virtuoso” 2015, το 3ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου “Μαρία Κάλλας” 2015 καθώς και το βραβείο Albeniz και το βραβείο του σεμιφιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό„ Maria Canals Barcelona” 2015.

festival-edessas-triantafyllos-liotis
Τριαντάφυλλος Λιώτης

Έχει δώσει πολλές συναυλίες αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία).

Έχει εκτελέσει για πρώτη φορά έργα σύγχρονης μουσικής, ανάμεσά τους και βραβευμένων συνθετών όπως η Ευαγγελία (Λίνα) Τόνια.

Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί σε Τηλεόραση και Ραδιόφωνο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Από το 2011 μέχρι το 2014 ήταν υπότροφος του ιδρύματος “Villa Musica Rheinland-Pfalz”. Το 2015 κέρδισε μαζί με ένα
σύνολο μουσικής δωματίου της Detmolder Kammerorchester (DKO) το περίφημο βραβείο ECHO Klassik για την ηχογράφησή τους της διασκευής των Schönberg / Riehn για σύνολο δωματίου του έργου “Das Lied von der Erde“ του G. Mahler

 

Δευτέρα 18 Απριλίου, Αίθουσα Παρθεναγωγείου Έδεσσας, 20.30
Συναυλία των D. Rohn, Ana de la Vega, D. Gaxha, Π. Ξεναρίου, Ομ. Γιαβρούμη, Μ. Κασσάρα και Α. Παρθενάκη

festival-edessas-giavroumis-ana-de-la-vega-driton-gaxha-cassaras-xenariou-parthenaki-programma
Μια πολυπρόσωπη και ιδιαίτερη συναυλία…

Driton Gaxha
Γεννήθηκε στα Σκόπια. Σε ηλικία 18 ετών ήταν μεταξύ των 6 σπουδαστών που έγιναν δεκτοί από 70 υποψηφίους σε ένα από τα καλύτερα κονσερβατουάρ (Conservatoire National de région de Boulogne) με έδρα το Παρίσι. Σπούδασε στην τάξη του καθηγητή Simone Feyrabend. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Würzburg, όπου έλαβε το Δίπλωμά του και επίσης συμμετείχε σε masterclass με καθηγητές τους Reiner Schmidt και Fabio Marano.
Ο Ντρίτον κέρδισε πολλά βραβεία: ήταν ο πρώτος και μοναδικός νικητής του Α’ Ειδικού Βραβείου για βιόλα στα Σκόπια, πήρε το Α΄ βραβείο Μουσικής Δωματίου των Σκοπίων, Β΄ βραβείο σε διαγωνισμό της Μουσικής Ακαδημίας του Würzburg. Αυτές οι διακρίσεις επηρέασαν θετικότατα τη σταδιοδρομία του.

Επίσης συμμετείχε σε masterclass μουσικής δωματίου με το κουαρτέτο εγχόρδων «Voces» από τη Ρουμανία με το οποίο και έδωσε συναυλία.

festival-edessas-Driton-Gaxha
Driton Gaxha

Ο Ντρίτον Γκάτζα εμφανίζεται τακτικά με ορχήστρες διεθνούς φήμης, όπως την Camerata Frankonia την οποία διευθύνει ο Grigori Zhislin, την Philharmonia of the Nations (Justus Frantz), την Orchestra Jakobsplatz του Μονάχου, παίζει σόλο Βιόλα με την “No Borders Orchestra” (που αποτελείται από μουσικούς όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας), την Taschen Philharmonie του Μονάχου, την Ορχήστρα Δωματίου του Würzburg, την Βασιλική Ορχήστρα της Βιέννης, την Orquestra do Norte της Πορτογαλίας, την Ορχήστρα Δωματίου “Οι Σολίστ της Αγίας Πετρούπολης” κι άλλες. Με τις ορχήστρες αυτές εμφανίστηκε σε διάσημες αίθουσες συναυλιών, όπως τη Concertgebouw του Άμστερνταμ, το Konzerthaus του Βερολίνου, την Tonhalle της Ζυρίχης, το θέατρο Alte Oper της Φρανκφούρτης, το Royal Albert Hall του Λονδίνου, την αίθουσα Philharmonie της Κολωνίας κλπ.
Από το 2012 είναι μέλος του Κουϊντέτου “Stadler Ensemble”.

Ο Ντρίτον Γκάτζα παίζει με βιόλα του διάσημου κατασκευαστή βιολών “Paul Lysen”.

Ξεναρίου Παναγιώτα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς μουσικούς. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από το πατέρα της .Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της κ. Ντάνης Δοσίου απ’ όπου πήρε και το Δίπλωμά της με Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε κάνοντας μαθήματα με τον διακεκριμένο βιολονίστα Γ. Δεμερτζή. Έλαβε μέρος στα σεμινάρια “Αριστόξενος” με διδάσκοντες τον Α. Μπαλτά, τον Τ. Αποστολίδη και τον Γ . Δεμερτζή.

Από το 1988 συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων της ΚΟΘ με μαέστρο τον Α. Μπαλτά όπου και πήρε, κατόπιν ακροάσεων, την θέση του Κονσερτίνου, παρουσιάζοντας πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και παίζοντας και ως σολίστ. Συμμετείχε στην Εθνική Ορχήστρα Νέων με μαέστρο τον Γ. Ιωαννίδη με έδρα την Κέρκυρα. Συμμετείχε στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας υπό τη διεύθυνση του Δ. Αγραφιώτη στην Κολωνία πραγματοποιώντας συναυλίες στη Βόννη, στην Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη.

Έλαβε μέρος, παίζοντας ως Κονσερτίνο, σε σεμινάριο όπερας, υπό την αιγίδα του ΚΩΘ, στο Ορβιέττο της Ιταλίας όπου και παρουσιάστηκαν 2 όπερες, υπό τη διδασκαλία των G. Franzetti (concertino της Σκάλας του Μιλάνου ) και των διακεκριμένων μαέστρων A . Faldi και B. Rigacci Συμμετείχε επίσης σε πολλές συναυλίες με τη Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου ,του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, του γερμανικού Ινστιτούτου και πολλά άλλα ορχηστρικά σύνολα.

festival-edessas-panagiota-xenariou
Ξεναρίου Παναγιώτα

Έλαβε μέρος στο φεστιβάλ ‘‘παις όπερα’’ σε συνεργασία με τους “orpheus soloists”. Συμμετείχε σε πολλά σύνολα μουσικής δωματίου παρουσιάζοντας και έργα νέων Ελλήνων συνθετών .
Από το 1989 ως το 1995 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το 1996-1997 υπήρξε μέλος της μικρής ορχήστρας της ΕΡΤ 3 που ίδρυσε ο Σ. Κασσάρας με σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1993 επιτυγχάνει στις ακροάσεις από τους πρώτους και γίνεται μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αξιολογότατου μαέστρου Δ. Αγραφιώτη. Το 1997 παίρνει τη θέση του Κονσερτίνου της ορχήστρας, στην οποία υπηρετεί ως σήμερα. Έχει παρουσιάσει από τη θέση αυτή εκατοντάδες συναυλίες συμφωνικής μουσικής αλλά και πολλές όπερες , ορατόρια, μπαλέτα και έργα σύγχρονης μουσικής, κλασικής και μοντέρνας, σε συνεργασία με μεγάλους Έλληνες και ξένους μαέστρους, σολίστ και συνθέτες.
Δίδαξε βιολί στο Δημοτικό Ωδείο Αγ. Παύλου και σε σεμιναριακά μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης. Από τον Οκτώβρη του 2015 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας και στο Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Όμηρος Γιαβρούμης
Ο Όμηρος Γιαβρούμης είναι κάτοχος των πτυχίων Bachelor και Master of Music από την Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, καθώς επίσης και πτυχίου Μουσικολογίας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαθητής της Nancy Bargerstock στην Αθήνα και του Mateja Marinkovic στο Λονδίνο, έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια και μαθήματα βιολιού με τους Ruggiero Ricci, Zakhar Bron, Lydia Mordkovitch, Eric Friedman, Maurizio Fuks, Sylvia Rosenberg, Grigory Zhislin, κ.ά., και έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς σόλο αλλά και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Filharmonia Dolnoslaska στο Βερολίνο και στην Πολωνία, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου κ.ά.

festival-edessas-omiros-yiavroumis
Όμηρος Γιαβρούμης

Έχει επίσης εμφανιστεί ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία), υπό την δ/νση διακεκριμένων διευθυντών ορχήστρας όπως οι: Michael Tilson Thomas, Sir Colin Davies, Sir Charles Mackerras, Esa-Pekka Salonen, Naeme Yarvi, Kent Nagano, κ.ά., με εμφανίσεις στις αίθουσες Royal Festival Hall και Royal Opera House Covent Garden του Λονδίνου, Grosses Festspielhaus του Salzburg, Sydney Opera House κ.ά.

Από το 2002 είναι Εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και από το 2008 είναι Καθηγητής Βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς και σπουδάζουν μετά από επιτυχείς ακροάσεις σε μουσικές ακαδημίες του εξωτερικού.

Αγάπη Παρθενάκη
Έχει πάρει δίπλωμα κοντραμπάσου απο το κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης το 2002 με αριστα στην ταξη του Χ.Χειμαριού.

Έχει παρακολουθήσει MASTER CLASS κοντραμπάσου με το JORMA KATRAMA καθηγητή της ακαδημίας του Ελσίνκι, με τους HEINRICH SCHNEIKART και JOSEF NIEDERHAMMER καθηγητές της ακαδημίας της Βιέννης.Ακόμη έχει παρακολουθήσει χορωδιακά σεμινάρια στο SONNENBERG της Γερμανιας και σεμιναρια σεμινάρια συνθεσης με το ROSS DALY.

festival-edessas-agapi-parthenaki
Αγάπη Παρθενάκη

Έχει πάρει δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό του Σ.Α.Ω.Θ. και έχει πάρει τη θέση του κορυφαίου για δυο χρονιές στο διεθνές φεστιβάλ νέων ορχηστρών στη MURCIA της Ισπανίας.

Το 2008 έπαιξε ως σολίστ με την ορχηστρα του ΑΠΘ.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος σε σχήματα μουσικής δωματίου της Θεσσαλονίκης.Έχεί παίξει ως μέλος με την συμφωνική ορχήστρα της Κύπρου.Είναι έκτακτο μέλος της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Παίζει ως έκτακτο μέλος της δημοτικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει και σε συναυλίες της καμεράτας του ΜΜΑ .

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναλάβει την τάξη κοντραμπάσου του Νέου ωδείου Θεσσαλονίκης.

 

Τετάρτη 20 Απριλίου, Αιθ. Αντιπεριφέρειας Πέλλας, 20:30
Συναυλία με έργα για φλάουτο και βιολί με την Ana de la Vega και τον D. Rohn

 Ana de la Vega
Η Ana de la Vega συγκαταλέγεται στους ελάχιστους φλαουτίστες της γενιά της που έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο ως σολίστ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει σπουδάσει στο Concervatoire Superieur de Paris. Έχει βραβευτεί με το Premier Prix και έχει σπουδάσει με την Catherine Cantin και υπάρξε η τελευταία μαθήτρια του μεγάλου φλαουτίστα Raymond Guiot.

Έχει υπάρξει κορυφαία φλαουτίστρια σε ορχήστρες της Πορτογαλίας και Γερμανίας. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ως σολίστ το “Χαμένο κονσέρτο” του Myslivecek με τη διάσημη English Chamber Orchestra σε ζωντανή αναμετάδοση από το τρίτο πρόγραμμα του BBC.

festival-edessas-ana-de-la-Vega
Ana de la Vega

H Ana de la Vega ανήκει στους μουσικούς που με την ξεχωριστή της προσωπικότητα και το ανήσυχο πνεύμα της ανακαλύπτει πολλά ξεχασμένα έργα για φλάουτο επεκτείνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο το ρεπερτόριο για το όργανό της.

Έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες αίθουσες, όπως Wigmore Hall, Berlin Philarmonie, Cadogan Hall London και πολλές άλλες αίθουσες. Η Ana de la Vega είναι ιδρυτής και καλλιτεχνική διευθύντρια των London International Players.

Daniel Röhn
Ο βιολονίστας Daniel Rohn ξεκίνησε την καριέρα του από πολύ νεαρή ηλικία. Υιός και εγγονός δύο αναγνωρισμένων αρχιμουσικών, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου σε ηλικία 14 ετών με την Ana Chumachenco.

Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Anne – Sophie Mutter και του Stradivari Society of Chicago .Ο Daniel Röhn ευχαριστεί το κοινό του με σόλο προγράμματα, αλλά και ως μουσικός σε προγράμματα μουσικής δωματίου με τη μαγνητική του σκηνική παρουσία.

festival-edessas-Daniel-Röhn–Violin
Daniel Röhn

Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για εμφανίσεις που έχει δώσει σε μερικές από τις πιο γνωστές αίθουσες του κόσμου, όπως Carnegie Hall, Southbank Centre of London, Wigmore Hall, Palais des Beaux Arts Brusselles και πολλές άλλες. Εχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως Bavarian Radio Symphony Orchestra, Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Royal Rhilharmonic Stockholm κ.α.

Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως Ion Marin, Gustavo Dudamel, Riccardo Muti, Lorin Maazpl κ.α.

 

Παρασκευή 22 Απριλίου:, Αίθουσα Αντιπεριφέρειας Πέλλας 20.30
Συναυλία Μουσικής Δωματίου με τους, D. Rohν, Ana de la Vega, D. Gaxha, M. Κασσάρα και Φ. Φίλκα

festival-edessas-phoevos-philkas-ana-de-la-vega-driton-gaxha-miltiadis-cassaras- Daniel-Röhn-programma-2
Το πρόγραμμα…

Το έργο Trio for Flute (Ana de la Vega), Cello (Μιλτιάδης Κασσάρας) and Piano (Φοίβος Φίλκας) in A major, Op. 78 του αυστριακού συνθέτη Johann Nepomuk Hummel παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση.

festival-edessas-trio-hummel
Πανελλήνια πρώτη εκτέλεση…

Η συναυλία θα κλείσει το έργο του Johannes Brahms – Piano Quartet No. 1 in G minor, Op. 25. Είναι ένα μνημειώδες αριστούργημα που ο Μπραμς συνέθεσε μεταξύ 1856 και 1861.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε το 1861 στο Αμβούργο, με Clara Schumann στο πιάνο. Επίσης, στην Βιέννη στις 16 Νοεμβρίου του 1862 το έργο εκτελέστηκε με τον ίδιο τον Μπραμς στο πιάνο υποστηριζόμενο από τα μέλη της Hellmesberger Quartet.

festival-edessas-phoevos-philkas-ana-de-la-vega-driton-gaxha-miltiadis-cassaras- Daniel-Röhn-programma-bio-1
Οι ερμηνευτές…

Όπως τα περισσότερα κουαρτέτα του συνθέτη για πιάνο, ο συνθέτης «εστιάζει» στο πιάνο «στήνοντας» εκπληκτικούς διαλόγους με το βιολί, τη βιόλα και το τσέλο.

festival-edessas-phoevos-philkas-ana-de-la-vega-driton-gaxha-miltiadis-cassaras- Daniel-Röhn-programma-bio
Οι ερμηνευτές…

Piano (Φοίβος Φίλκας), violin (Daniel Röhn) viola (Driton Gaxha) και cello (Μιλτιάδης Κασσάρας)

Μιλτιάδης Κασσάρας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εαρινού Φεστιβάλ Έδεσσας
Ο Μιλτιάδης Κασσάρας συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις περισσότερες ορχήστρες της Ελλάδας, όπως τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνικές Ορχήστρες του Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες. Υπήρξε υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Σε διαγωνισμούς που έχει λάβει μέρος έχει αποσπάσει το αποκλειστικό πρώτο βραβείο. Αξίζει να αναφερθεί ο διαγωνισμός “Τέχνη”, διαγωνισμός ” Νέων Σολίστ” του Βόλου και ο διαγωνισμός “Σολίστ” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Έχει σπουδάσει με διάσημους σολίστ του βιολοντσέλου, όπως ο Ksenja Jankovic, Alexander Baillie, Natalia Gutmann, Catalin Ilea, E. Papastavro κ.α. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Αίσθηση έκανε η πρώτη εκτέλεση του κονσέρτου του Ραφαήλ Παριζίνη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Έλληνα μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή, καθώς πρόκειται – με τα έως τώρα ευρήματα – το πρώτο κοντσέρτο που γράφτηκε στον ελλαδικό χώρο μετά την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

 

festival-edessas-miltiadis-kassaras
Μιλτιάδης Κασσάρας

Έχει παρουσιάσει επίσης σε πρώτη εκτέλεση το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Φ. Τσαλαχούρη και τη Μεσογειακή Ραψωδία για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Σαράντη Κασσάρα.
Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και έχει ηχογραφήσει για το ελληνικό και γερμανικό ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Έχει δώσει συναυλίες στην Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Μαρόκο Τυνησία Αλβανία και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Από το 2013 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο Δήμου Έδεσσας και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και εποπτεία του Εαρινού Φεστιβάλ Έδεσσας .

 

Σάββατο 23 Απριλίου Αίθουσα Αντιπεριφέρειας Πέλλας 20.30

Συναυλία λήξης Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής με τους Ομ. Γιαβρούμη, Φ. Φιλκα, D. Gaxha, Π. Ξεναρίου, Μ. Κασσάρα. Συμμετέχει η Χορωδία Δήμου ΄Εδεσσας.

Στην τελευταία συναυλία του φεστιβάλ θα επιχειρηθεί η σύζευξη της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής με τους ωραιότερους βυζαντινούς ύμνους με θέμα τα Άγια Πάθη. Θα απαγγελθούν επίσης ποιήματα των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών.

festival-edessas-prosklisi
Πρόσκληση…

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας στο Θέατρο Θησείον
Επόμενο άρθροΗ Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συναυλία @Ροτόντα