Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2016 (TIFF), είναι ο μεγάλος κινηματογραφικός θεσμός, που θεωρείται προάγγελος των βραβείων Όσκαρ. Το TIFF περιλαμβάνει τις σημαντικότερες ταινίες που γίνονται πάντα σημείο αναφοράς στις σινεφιλικές κοινότητες. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις ταινίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις και έχουν υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ.

Η ταινία “Jackie” του Πάμπλο Λαραΐν όπου η Natalie Portman είναι υποψήφια για Όσκαρ και κέρδισε διάκριση στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Η ταινία έχει 3 υποψηφιότητες συνολικά για Όσκαρ.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας. Ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Jackie ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία.

Το μιούζικαλ του Νταμιάν Σαζέλ, “La La Land”  κέρδισε το μεγάλο βραβείο κοινού του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και έχει κερδίσει 14 υποψηφιότητες για τα βραβεία όσκαρ.

Στο Λος Άντζελες, την πόλη που γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα, δύο νέοι ερωτεύονται, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτάσουν τους στόχους τους: εκείνη να γίνει μια διάσημη ηθοποιός, εκείνος να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός. Για τρίτη φορά ζευγάρι μετά τα «Crazy, Stupid, Love.» και «Gangster Squad», ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν τραγουδούν, χορεύουν και συγκινούν στο υπέροχο «La La Land», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νταμιέν Σαζέλ («Whiplash»).

Την ταινία “Arrival” όπου είναι υποψήφια για 8 βραβεία Όσκαρ.

12 μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους . Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η ταινία “Lion” , η οποία απέσπασε καλές κριτικές και είναι υποψήφια για 6 βραβεία όσκαρ.

Στη βόρεια Ινδία, ο πεντάχρονος Σαρού μπαίνει στο λάθος τρένο και ταξιδεύει τρομοκρατημένος και μόνος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, στην χαοτική Καλκούτα. Τελικά ο Σαρού υιοθετείται από ένα ζευγάρι Αυστραλών, οι οποίοι τον μεγαλώνουν με αγάπη. Ο Σαρού, όμως, δεν μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν. Αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και μαζί του την οικογένειά του, στη συγκινητική αυτή ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντεβ Πατέλ και Νικόλ Κίντμαν.

Η ταινία “Manchester by the Sea” (Mια πόλη δίπλα στην θάλασσα) κέρδισε 6 βασικές οσκαρικές υποψηφιότητες.

https://www.youtube.com/watch?v=QTn6n_C9zBA

Ο Lee (Casey Affleck) επιστρέφει στη μικρή πόλη, όπου γεννήθηκε. Με αφορμή τον θάνατο του αδελφού του και το γεγονός ότι αναλαμβάνει την κηδεμονία του ανήλικου ορφανού ανιψιού του (Lucas Hedges). Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με την αποξενωμένη γυναίκα του (Michelle Williams) και όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος.

Τα “Noctural Animals” (Νυκτόβια πλάσματα) του Οστιν Ράιτ όπου είναι υποψήφια για 1 όσκαρ.

Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993) ο Φορντ, αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Έιμι Άνταμς). Μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ). Ένα βράδυ που είναι μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), τον οποίο δεν έχει δει 19 ολόκληρα χρόνια, με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» το οποίο και της έχει αφιερώσει.

Tα Βραβεία Του Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2016 (TIFF)

  • SHORT CUTS AWARD για το καλύτερο Καναδέζικο Φιλμ μικρού μήκους : Mutants του Alexander Dostie
  • SHORT CUTS AWARD για το καλύτερο Φιλμ μικρού μήκους : Imago του Raymund Ribay Gutierrez
  • CITY OF TORONTO AWARD για το καλύτερο Καναδέζικο Φιλμ Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Old Stone του Johnny Ma
  • CANADA GOOSE AWARD για το καλύτερο Καναδέζικο Φιλμ: Those Who Make Revolution Halfway Only Dig Their Own Graves των Mathieu Denis και Simon Lavoie
    Βραβεία της Διεθνούς ‘Ενωσης Κριτικών FIPRESCI
  • DISCOVERY PROGRAMME: Kati Kati του Mbithi Masya
  • SPECIAL PRESENTATIONS : I Am Not Madame Bovary του Feng Xiaogang
  • NETPAC AWARD για το Καλύτερο Ασιατικό Φιλμ: In Between του Maysaloun Hamoud
  • TORONTO PLATFORM PRIZE: Jackie του Pablo Larrain
  • GROLSCH Βραβείο Κοινού: La La Land του Damien Chazelle
  • GROLSCH Βραβείο Κοινού Πρώτος Επιλαχών: Lion του Garth Davis
  • GROLSCH Βραβείο Κοινού Δεύτερος Επιλαχών: Queen Of Katwe της Mira Nair
  • GROLSCH MIDNIGHT MADNESS Βραβείο Κοινού: Free Fire του Ben Whitley
  • GROLSCH MIDNIGHT MADNESS Βραβείο Κοινού Πρώτος Επιλαχών: The Autopsy Of Jane Doe του Andre Ovredal
  • GROLSCH MIDNIGHT MADNESS Βραβείο Κοινού Δεύτερος Επιλαχών: Raw της Julia Ducournau
  • GROLSCH Ντοκιμαντέρ Βραβείο Κοινού: I Am Not Your Negro του Raoul Peck
  • GROLSCH Ντοκιμαντέρ Βραβείο Κοινού Πρώτος Επιλαχών: ABACUS:Small Enough To Jail του Steve James
  • GROLSCH Ντοκιμαντέρ Βραβείο Κοινού Δεύτερος Επιλαχών: Before The Flood του Fisher Stevens

Official Site 

Προηγούμενο άρθροΔιεθνές Συνέδριο «Για μια Σχολή Εικαστικών Τεχνών του 21ου αιώνα»: Υποβολή περιλήψεων
Επόμενο άρθροΧρίστος Λύγκας: «Ο πρωταρχικός δημιουργός στο θέατρο είναι ο συγγραφέας»