Ο Έβδομος Ελέφαντας του Αλέξη Σταμάτη επανακυκλοφόρησε στα τέλη του 2016 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο συγγραφέας. Συγκεκριμένα η πρώτη έκδοση έγινε το 1998. Το μυθιστόρημα πραγματεύεται το ζήτημα του αλκοολισμού, ενώ διερευνά τις σκοτεινές πτυχές μιας σχέσης που ξεκίνησε ως μια όμορφη ερωτική ιστορία. Καθώς ο πρωταγωνιστής είναι και ο ίδιος συγγραφέας η ιστορία μοιάζει να έχει ως ένα βαθμό στοιχεία αυτοβιογραφικά.

Αναλυτικά η υπόθεση του βιβλίου «Ο Έβδομος Ελέφαντας»

Ένας άντρας εγκαταλείπει τους έντονους ρυθμούς της Αθηναϊκής ζωής και καταφεύγει σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Η φυγή αυτή δεν προκλήθηκε από κάποιο συμβάν, αντίθετα έχει τις ρίζες της στη ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή και στην έντονη ανάγκη που έχει να βρει τον εαυτό του. Μόνος του φίλος σε ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου μοιάζει να είναι ένα μπουκάλι Σέρκοβα που έχει πάντα μαζί του. Ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα αλκοολισμού από το οποίο υποφέρει, ωστόσο δυσκολεύεται να το αντιμετωπίσει.

Στο νησί γνωρίζει την Ζ. Η Ζ. έχει έρθει για διακοπές και σύντομα θα επιστρέψει στην Αγγλία. Η αφήγηση είναι σε ΄γ ενικό, αλλά διακόπτεται με προσωπικές μαρτυρίες μέσα από τα γράμματα των δύο εραστών. Η απόσταση βέβαια δεν βοηθάει και η σχέση σταδιακά φθείρεται. Θα καταφέρει άραγε ο άντρας της ιστορίας να βρει μια ισορροπία με τον εαυτό του και τη σχέση του, ή η Ζ. θα γίνει άλλη μια από τις πολλές αποτυχημένες σχέσεις που χαρακτηρίζουν τη ζωή του;

«Ο Έβδομος Ελέφαντας» ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης λογοτεχνίας

Ο άντρας του βιβλίου εμφανίζεται ως το πρότυπο του παρεξηγημένου καλλιτέχνη που αδυνατεί να βάλει τη ζωή του σε μια τάξη. Ο αλκοολισμός επικαλύπτει την τέχνη του και γενικά ολόκληρη τη ζωή του. Το παράδοξο του βιβλίου συνίσταται στο γεγονός ότι μέσω της αφήγησης δεν θα έλεγε κανείς ότι ο συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή του άντρα σαν κάτι κατακριτέο. Η αδυναμία έχει χροιά αρετής. Πρόκειται λοιπόν για μια επαναφορά στα ιδανικά της Μπελ Επόκ; Μια τέτοια υπόθεση είναι λανθασμένη διότι ο μποέμικος τρόπος ζωής για τον οποίο η εποχή αυτή έγινε γνωστή παρήγαγε πράγματι τέχνη και μάλιστα αρκετά ποιοτική. Συνεπώς ο Αλέξης Σταμάτης αντιστρέφει την κατάσταση αυτή.

Ο άντρας του βιβλίου επιδιώκει τη μποέμικη ζωή, αλλά αυτό στέκεται εμπόδιο στην τέχνη του. Και ενώ το συνειδητοποιεί του είναι αρκετά δύσκολο να κάνει το μεγάλο βήμα της αποτοξίνωσης. Για λόγους σασπένς θα αφήσω μετέωρο το ερώτημα εάν τελικά αλλάζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος ή όχι. Το σημαντικό είναι ότι το πρότυπο του πρωταγωνιστή είναι ένα πρότυπο που απαντάται συχνά στη σύγχρονη κοινωνία. Ο παρεξηγημένος καλλιτέχνης έχει επανέλθει στο προσκήνιο της σύγχρονης λογοτεχνίας, αυτή τη φορά χωρίς την έμφαση στην ποιότητα που είχε παλαιότερα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αν υπάρχει κάποιο βάθος στον χαρακτήρα του βιβλίου, αυτό παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τα επαινετικά λόγια της Ζ. παρά αναδεικνύεται μέσα από τις πράξεις και τις σκέψεις του ίδιου.

Αλέξης Σταμάτης, Ο Έβδομος Ελέφαντας
Ο συγγραφέας του βιβλίου Ο Έβδομος Ελέφαντας, Αλέξης Σταμάτης
Λίγα λόγια για τον Αλέξη Σταμάτη, τον συγγραφέα του βιβλίου «Ο Έβδομος Ελέφαντας»

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική και στον κινηματογράφο, αλλά ασχολείται κατά κύριο λόγο με το συγγραφικό του έργο. Συνολικά έχει γράψει 24 βιβλία. Ο Έβδομος Ελέφαντας,  το πρώτο του μυθιστόρημα, εκδόθηκε αρχικά στην Αγγλία. Κάποια έργα του έχουν μεταφραστεί σε 9 γλώσσες. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, παραμύθια και ποιήματα. Σήμερα διδάσκει δημιουργική γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και γράφει λογοτεχνικές κριτικές στην εφημερίδα Τα Νέα.

Πληροφορίες του βιβλίου «Ο Έβδομος Ελέφαντας»

  • Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
  • Κατηγορία: Ελληνικό Μυθιστόρημα
  • ISBN: 978-960-03-6104-9
  • Πρώτη έκδοση: 1998
  • Επανέκδοση: 2016
  • Εκδόσεις: Καστανιώτη
  • Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
  • Σελίδες: 193
  • Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Προηγούμενο άρθροΗ Αρρώστια της Νιότης του Φ. Μπρούκνερ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου στο Θέατρο Αμαλία
Επόμενο άρθροΜέχρι Θανάτου, η ρομαντική κωμωδία του Μάνου Τσότρα, στη Μουσική Σκηνή Αθηναΐς