Οι εκδόσεις Τερζόπουλος καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεματολογίας σε ό,τι αφορά τα βιβλία που εκδίδουν, εξέχουσα θέση κατέχουν, όμως, τα βιβλία μαγειρικής. Φέτος το καλοκαίρι, το Artic.gr και οι εκδόσεις Τερζόπουλος προτείνουν τρία από αυτά τα βιβλία, με συνταγές μαγειρικής για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το βιβλίο «Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση περιλαμβάνει τις σημαντικότερες συνταγές της ελληνίδας μαγείρισσας, απευθυνόμενο τόσο σε επαγγελματίες σεφ όσο και στα σύγχρονα ελληνικά νοικοκυριά. Το «Πεντανόστιμα Ψωμιά» του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου εμπεριέχει συνταγές για ψωμί, στοχεύοντας να δείξει τις χαρές αυτού του βασικού στοιχείου της μεσογειακής διατροφής. Τέλος, το «The Hummingbird Bakery Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής» των Ταρέκ Μαλούφ – Πήτερ Κάσσιντυ θεωρείται ο υπ’ αριθμόν 1 Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής στον κόσμο και περιέχει 60 εκπληκτικές συνταγές για γλυκά.

Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική της Χρύσας Παραδείση, από τις εκδόσεις Τερζόπουλος
Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική, το βιβλίο συνταγών της Χρύσας Παραδείση
Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική, το βιβλίο συνταγών της Χρύσας Παραδείση

Το βιβλίο αυτό της γνωστής μαγείρισσας, Χρύσας Παραδείση, εμπεριέχει της συνταγές της, προσαρμοσμένες με μεγάλη προσοχή στις διατροφικές απαιτήσεις της εποχής μας από την Αλεξία Τερζοπούλου.

Η Χρύσα Παραδείση κατά την εποχή που έγραφε τα μαγειρικά κείμενά της στις εφημερίδες, απευθυνόταν στη μέση Ελληνίδα νοικοκυρά των δεκαετιών του ’50, ’60 και του ’70. Η συγγραφέας δεν ήταν επαγγελματίας μαγείρισσα όπως ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είχε όμως κληρονομήσει το ταλέντο της γιαγιάς της και κατάφερνε να μαγειρεύει δημιουργίες υψηλής ποιότητας. Η Χρύσα Παραδείση πότε δεν προσποιήθηκε ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό που πράγματι ήταν, μια γυναίκα που αφουγκράστηκε τις ανάγκες των νοικοκυρών και προσπάθησε μέσα από άρθρα σε εφημερίδες να τις ικανοποιήσει.

Σήμερα, παρά την πρόοδο και τις νέες δημιουργίες στον χώρο της μαγειρικής, οι κλασικές και παραδοσιακές συνταγές που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο παραμένουν διαχρονικές. Αυτό συμβαίνει γιατί η απλότητα της γραφής της Χρύσας Παραδείση και η γευστικότητα των φαγητών της, συνεχίζουν να τοποθετούν τις συνταγές της στην κορυφή των προτιμήσεων των σύγχρονων Ελλήνων για την καθημερινή τους διατροφή.

Χρύσα Παραδείση

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στη Σμύρνη και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. Ήταν κόρη του Δημητρίου Καλλιάκου και παντρεύτηκε το δημοσιογράφο του “Έθνους”, Αλέξανδρο Παραδείση.

Ξεκίνησε την συγγραφική της καριέρα σε εφημερίδα αλλά κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έγινε διάσημη με την πολυετή συνεργασία της στο περιοδικό Γυναίκα έως ότου αποτραβήχτηκε από την ενεργό δημοσιογραφία. Μια από τις πιο αγαπητές στήλες στο περιοδικό ήταν Το Μενού του 15νθημέρου, που έλυνε το πρόβλημα της νοικοκυράς “τί θα φάμε σήμερα”. Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και έγραψε πάμπολλες συνταγές σε εμπορικά έντυπα. Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Απεβίωσε το 1987.

Πεντανόστιμα Ψωμιά του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου, από τις εκδόσεις Τερζόπουλος
Πεντανόστιμα Ψωμιά του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου
Πεντανόστιμα Ψωμιά του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου

Στόχος του βιβλίου αυτού του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου δεν είναι μόνο η παρασκευή μυρωδάτων ψωμιών με απλά υλικά και εύκολα βήματα. Ο συγγραφέας στοχεύει κατά κύριο λόγο στην ανάδειξη των χαρών που μπορεί να προσφέρει το σπιτικό ψωμί με πολύ απλό, σαφή και έξυπνο τρόπο.

Κάθε συνταγή του βιβλίου συνοδεύεται από μικρές φωτογραφίες της διαδικασίας και μια φωτογραφία του τελικού προϊόντος. Το γενικό στυλ του βιβλίου είναι πολύ ρουστίκ και σπιτικό. Παλαιά λινά τραπεζομάντιλα, καράφες κρασιού από κρύσταλλο, ξύλινες σανίδες κοπής, λαβές μαχαιριών από φίλντισι, φρέσκα αγροτικά προϊόντα και εκλεκτής ποιότητας πιάτα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά νόστιμα ψωμιά που μπορούν να παρασκευαστούν αν ακολουθήσει κανείς τα βήματα, καθιστούν το βιβλίο αυτό του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου μελετημένο και άρτιο καλλιτεχνικά.

Εμμανουήλ Χατζηανδρέου

Ο Εμμανουήλ Χατζηανδρέου γεννήθηκε στην Νότιο Αφρική από Έλληνες γονείς και είναι αρχιμάστορας φούρναρης. Φαίνεται πως ανέκαθεν είχε ένα πραγματικό πάθος για την παρασκευή του ψωμιού.

Μετά την μαθητεία του και την απόκτηση πτυχίου αρτοποιίας στην Νότιο Αφρική και την Ναμίμπια, δούλευε και ταξίδευε μαζί με την γυναίκα του Λίζα, δημιουργώντας και μαθαίνοντας νέες τεχνικές και συνταγές. Ο Εμμανουήλ τώρα διδάσκει στην σχολή Artisan στο Νόττινχαμσιρ, μία από τις περίοπτες σχολές στην Βρετανία για την απόκτηση πτυχίου στην μαγειρική και τα συνακόλουθά της.

Ο Εμμανουήλ έχει κερδίσει διάφορα βραβεία για τα ψωμιά του, όπως για το Ψωμί Σίκαλης με Σταφίδες, το Χωριάτικο Ψωμί με Προζύμι και το Άσπρο Ψωμί με Τυρόγαλο.

The Hummingbird Bakery: Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής, των σεφ του ομώνυμου φούρνου, από τις εκδόσεις Τερζόπουλος
The Hummingbird Bakery Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής των Ταρέκ Μαλούφ - Πήτερ Κάσσιντυ
The Hummingbird Bakery Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής των Ταρέκ Μαλούφ και Πήτερ Κάσσιντυ

Το Hummingbird Bakery αποτελεί έναν φούρνο-προορισμό για τους Λονδρέζους με μεγάλο πάθος για κέικ και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Σε αυτό το ακαταμάχητο βιβλίο, οι σεφ από το φούρνο Hummingbird Bakery μοιράζονται 60 από τις συνταγές τους. Με αυτό τον τρόπο, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γλυκών, από απίστευτα ελαφριά cupcakes με κρέμα βουτύρου με επικάλυμα υγρής σοκολάτας έως και πικάντικες πίτες λεμονιού με μαρέγκα.

Οι συνταγές δεν υπόσχονται μόνο ωραία γεύση αλλά επίσης θεαματική εμφάνιση, χωρίς να απαιτούν πολύ χρόνο για να παρασκευαστούν ή να προκαλούν χαμό στην κουζίνα. Αυτή την εξαίρετη εμφάνιση των γλυκών εγγυάται να απεικονίσει ο Πήτερ Κάσσιντυ, ο οποίος φωτογράφισε τα κέικ του βιβλίου με τη μοναδική του ικανότητα να τα κάνει να εμφανίζονται λαχταριστά και σαν πραγματικά μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. 

Ταρέκ Μαλούφ

Ο Τάρεκ Μαλούφ μεγάλωσε στο Λονδίνο και παρακολούθησε το Αμερικανικό Σχολείο. Ήταν εκεί που γνώρισε και αγάπησε τα αμερικανικά γλυκά και κάπκεϊκ.

Μετά τις σπουδές του σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και τους Λος Άντζελες εργάστηκε στα γραφεία του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού ABC στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια.

Το 2002 αποφάσισε να αφήσει την δημοσιογραφία και άρχισε να σχεδιάζει το Hummingbird Bakery. Τώρα έχει ανοίξει φούρνους στο Portobello Road, στο Notting Hill, στο Old Brompton Road στο South Kensington, και στο Wardour Street στο Soho.

Πήτερ Κάσσιντυ

Ο Πήτερ Κάσσιντυ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους φωτογράφους στην Ευρώπη. Ειδικεύεται σε φωτογραφίες φαγητών και περιηγήσεων και η εργασία του εμφανίζεται σε πολλά περιοδικά.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση συμμετοχής στο 12ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων
Επόμενο άρθροΗ Μελίνα Κανά κι ο Γόης του Θησείου 31/8 στην Τεχνόπολη