Η Βίκυ Θαλασσινού, εκπρόσωπος της θεατρικής ομάδας La Strada, μας συστήνει τη νέα τους παράσταση για παιδιά, Το Καράβι με το Φόβο. Η παράσταση έχει πρεμιέρα το επερχόμενο Σάββατο, 22 Οκτωβρίου στις 16:00 και θα παίζεται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα. Η Βίκυ Θαλασσινού δε φοβάται τα παραμύθια που υποκύπτουν στην πραγματικότητα, γιατί όπως υποδηλώνει και η παράσταση της ομάδας της, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον φόβο μας. Η απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Δ. Φωτιάδη, είναι σήμερα αριστούχος φοιτήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας θεατρικών κειμένων, συνάμα με την επί σκηνής παρουσία της στον χώρο.

Αναστάσης: – Πες μας για την επιλογή του έργου και την σκέψη σας πίσω από αυτήν

Βίκυ Θαλασσινού: – Εμείς με την ομάδα La Strada δραστηριοποιούμαστε χρόνια στον χώρο του παιδικού θεάτρου και σιγά-σιγά καταλήγουμε στο ότι το λαϊκό παραμύθι μπορεί να πει το οτιδήποτε στο παιδί. Τα λαϊκό παραμύθια έχουν σχεδόν κινηματογραφική δράση, είναι απογυμνωμένα από κάθε τι περιττό και με αυτό τον τρόπο σου λένε με τον πιο άμεσο τρόπο αυτό που θέλουν να πουν. Το «Καράβι με το Φόβο», έχει να κάνει με τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών –όπως και των μεγάλων- και το λεπτό ζήτημα του φόβου

Αναστάσης: – Πιστεύεις πως σήμερα φοβούνται περισσότερο τα παιδιά ή οι γονείς τους;

Βίκυ Θαλασσινού: – Ο καθένας έχει τους δικούς του φόβους. Τα παιδιά φοβούνται πράγματα τα οποία εμείς μπορεί να υποτιμούμε, αλλά για εκείνα είναι πολύ σπουδαία. Ο φόβος υπάρχει παντού, αλλά όπως υποδηλώνει και το παραμύθι μας, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν.

Αναστάσης: – Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κλειδί για να κερδίσει μια παράσταση το παιδί-θεατή;

Βίκυ Θαλασσινού: – Νομίζω η ειλικρίνεια και η εντιμότητα σε αυτό που κάνεις και ν’ αντιμετωπίζεις το παιδί σα να ήταν ένας οποιοδήποτε θεατής. Ένα παιδί δε θα σου χαριστεί αν πας να το ξεγελάσεις. Εμείς δεν κάνουμε παραστάσεις για παιδιά, κάνουμε παραστάσεις που μπορούν να δουν τα παιδιά και οι ενήλικες το ίδιο και να τις απολαύσουν. Είναι πολύ μεγάλη στιγμή για εμάς όταν ένας ενήλικας μας είπε ότι χάθηκε μέσα στο παραμύθι μας.

Αναστάσης: – Το θέατρο για παιδιά στην πλειοψηφία του έχει παρεκτραπεί από αυτό που θα έπρεπε να είναι;

Βίκυ Θαλασσινού: – Μπορεί και να έχει παρεκτραπεί με το γίνει ένα ιλουστρασιόν προϊόν προς διαφήμιση. Αισθάνομαι πως έχουμε μπερδέψει λίγο τον κινηματογράφο με το θέατρο. Πολλές παραστάσεις αναζητούν στην τελειότητα στα σκηνικά και τα κοστούμια και χάνουν την ουσία στην επικοινωνία μιας ιστορίας με το κοινό. Μοιάζει σαν το αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβό, αλλά μέσα του να είναι κενό.

Αναστάσης: – Αν συνέδεες τον εαυτό σου μ’ έναν ήρωα παραμυθιού, ποιος θα ήταν αυτός και για ποιον λόγο;

Βίκυ Θαλασσινού: – Θα έλεγα τον Κοντορεβυθούλη γιατί είναι επίμονος και δεν σταματάει ποτέ, ακόμα κι όταν βρίσκεται μόνος σ’ ένα άγνωστο και τρομαχτικό δάσος.

Το Καράβι με τον Φόβο
Βίκυ Θαλασσινού: “Στο χέρι μας είναι να μην χαθούν τα παραμύθια”

Αναστάσης: – Το θέατρο είναι το παραμύθι που έψαχνες όταν πρωτοξεκινούσες;

Βίκυ Θαλασσινού: – Στην αρχή για όλους είναι παραμύθι και μετά γίνεται θρίλερ! (σ.σ. γέλια) Για κανέναν νομίζω δεν παραμένει το ίδιο παραμύθι το θέατρο, καθώς παλιά ήταν ένα παραμύθι που το άκουγες, ενώ τώρα είναι ένα παραμύθι που το ζεις. Καλείσαι να ζήσεις όλες τις περιπέτειες του ήρωα και ν’ αντιμετωπίσεις όλα του τα προβλήματα, για να φτάσεις τελικά εκεί που πρέπει.

Αναστάσης: – Τα λαϊκά παραμύθια κινδυνεύουν να χαθούν;

Βίκυ Θαλασσινού: – Στο χέρι μας είναι να μην χαθούν. Θεωρώ πως τα παραμύθια και η Παράδοση υπάρχουν μέσα μας. Εμένα η μητέρα μου έλεγε παραμύθια. Με την ομάδα, διηγούμαστε ένα παραμύθι, ενώ στο Θέατρο Παραμυθίας θα φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Παραμυθιού και οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει ήδη τις 100. Το Φεστιβάλ αυτό θα έχει όλων των ειδών των παραμυθιών και η κάθε ομάδα θ’ αναλάβει να δώσει μια παράσταση σ’ ένα κοινωφελές ίδρυμα και ύστερα στο Παραμυθίας. Με τόσες ομάδες να τριγυρίζουν και να λένε παραμύθια, νομίζω μάλλον το σώσαμε το παραμύθι!

Αναστάσης: – Σε ποια στοιχεία Παράδοσης ανατρέξατε για να δημιουργήσετε την παράστασή σας;

Βίκυ Θαλασσινού: – Πέραν από το ίδιο το παραμύθι που βρήκαμε, η μουσική της παράστασης είναι μια συλλογή από λαϊκά τραγούδια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Ανατρέξαμε στο Θέατρο των Σκιών, σε μοτίβα των λαϊκών παραμυθιών, σε φιγούρες της Λαϊκής Παράδοσης για να φτιάξουμε τα κοστούμια και νομίζω έχουμε να επιδείξουμε κάτι που συνομιλεί ανοιχτά με την Παράδοσης. Στα σκηνικά αντικείμενα, ξεχωρίζει το καράβι, στοιχείο της ελληνικότητάς μας.

Αναστάσης: – Η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι η ματαίωση ενός παραμυθιού;

Βίκυ Θαλασσινού: – Βλέπαμε ότι ήταν παραμύθι αυτό που ζούσαμε, αλλά ήταν ένα ανώδυνο παραμύθι. Τώρα η πραγματικότητα μας έτσουξε και μας πείραξε. Είναι πολύ άσχημα όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Δυστυχώς, ο Πολιτισμός την πληρώνει πρώτα απ’ όλα, όπως πάντα. Μου κάνει εντύπωση που ακόμα και σήμερα, δεν βλέπουμε συλλογικά τα πράγματα ή φοβόμαστε να συγκρουστούμε με τον άλλο κι επιλέγουμε να κάτσουμε σπίτι μας αντί να δράσουμε όλοι μαζί.

Αναστάσης: – Παράλληλα, σπουδάζεις στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι σου προσφέρουν αυτές οι σπουδές ούσα ηθοποιός;

Βίκυ Θαλασσινού: – Καταρχάς, οι Θεατρικές Σπουδές διαφορετικά πράγματα προσφέρουν σ’ εμένα που έχω δουλέψει στο θέατρο και διαφορετικά σ’ ένα παιδί που τώρα τελείωσε το σχολείο. Αποφάσισα να σπουδάσω για να συμπληρώσω τις θεωρητικές μου γνώσεις, καθώς στις δραματικές σχολές αποκτάς ένα μέρος μόνο από το σύνολο των βασικών γνώσεων. Είναι κέρδος για εμένα που έρχομαι σε επαφή με μια διαφορετική γενιά ανθρώπων, που τους βλέπω να εκφράζουν τις ιδέες τους και τις ανησυχίες του. Από την άλλη, η σχολή έχει έναν καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα, ενώ θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο πρακτικός. Για να γράψεις μια κριτική της παράστασης πιστεύω πρέπει να έχεις περάσει από όλα τα στάδια του θεάτρου, να έχεις σκηνοθετήσει μια παράσταση, να έχεις ράψει ένα κοστούμι, για να δεις τη σημασία των όσων θα κληθείς ή θα επιλέξεις να κρίνεις.

Το Καράβι με τον Φόβο
Βίκυ Θαλασσινού: “Όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή πρέπει να μην εγκαταλείπουμε στις δυσκολίες”
Πληροφορίες της παράστασης Το Καράβι με το Φόβο

Συντελεστές

  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καλατζόπουλος
  • Κείμενα-Στίχοι: Βίκυ Θαλασσινού
  • Μουσική επιμέλεια: Μαρία Κοτσίρη
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Γραμματικός
  • Ηθοποιοί-Εμψυχωτές: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου, Μαρία Κοτσίρη
  • Πολίτικο Λαγούτο, κρουστά, τραγούδι: Μαρία Κοτσίρη
  • Κατασκευές: Κάλλια Γερακιανάκη
  • Ζωγραφική: Αμαλία Αλειφέρη
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 4.00μμ. (από τις 22 Οκτωβρίου 2016)
  • Τις καθημερινές και τις Κυριακές δίνονται παραστάσεις για σχολεία, κατόπιν συνεννόησης.
  • Ειδική παράσταση για εκπαιδευτικούς με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή 16 Οκτωβρίου.
  • Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ
  • Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Παραμυθίας, Διεύθυνση: Παραμυθίας 27, Μεταξουργείο, Τηλέφωνο: 210.3457904
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-2286.645, 6949-252.714, 6974-807.158  |  Fax: 210-2286.645
  • Email: Omadatheatroulastrada@gmail.com
Προηγούμενο άρθροΡωμαίος και Ιουλιέτα, δια χειρός Δημήτρη Λιγνάδη στο Πάνθεον
Επόμενο άρθροΛόγος Καθρέφτης με Ελεύθερη Είσοδο στο Αλκυονίς
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.