Φεστιβάλ Βενετίας 2017 – Απολογισμός της μεγάλης διοργάνωσης

Φεστιβάλ Βενετίας 2017 – Απολογισμός της μεγάλης διοργάνωσης

Φεστιβάλ Βενετίας 2017
Φεστιβάλ Βενετίας 2017 - Απολογισμός της διοργάνωσης με τους μεγάλους νικητές του θεσμού.

Το Φεστιβάλ Βενετίας κλείνει φέτος τα 74 χρόνια, έχοντας προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις, καλές ταινίες, τέχνη και πολιτισμό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτό τον Σεπτέμβριο, στο νησί Λίντο, σκηνοθέτες και ηθοποιοί κατέφθασαν από όλο τον κόσμο. Διαγωνίστηκαν ή απλά μας παρουσίασαν κινηματογραφικές προτάσεις και παραγωγές, που εντυπωσιάζουν και ήταν έτοιμες να διεκδικήσουν τον Χρυσό Λέοντα. Αυτό το μικρό, αλλά παράλληλα «μεγάλο» αγαλματίδιο, στο παρελθόν έχει προκαλέσει επευφημίες, αντιδράσεις, δυσαρέσκειες και αναγνώριση της εκάστοτε σπουδαίας σκηνοθετικής ματιάς. Ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο, έκλεισε για φέτος τις πόρτες του και εμείς κάνουμε τον απολογισμό του.

Φεστιβάλ Βενετίας 2017 – Ο μεγάλος νικητής

Αυτή τη χρονιά το Φεστιβάλ Βενετίας τα είχε όλα. Όμως, εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε το «σχήμα του νερού». Υπήρξε μεγάλη ποικιλία στις φετινές συμμετοχές του διαγωνιστικού και μη προγράμματος. Ταινίες που εντυπωσίασαν, παραγωγές που συζητήθηκαν και προξένησαν αντιφατικές απόψεις και ταινίες που κέρδισαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, συνέθεταν το πρόγραμμα. Μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, με την ταινία του «The shape of water». Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος και η Βανέσα Τέιλορ. Ο Ντελ Τόρο εντυπωσίασε με τον κινηματογραφικό του μύθο, έχοντας παράλληλα αρωγό ένα καταπληκτικό cast ηθοποιών.

Ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο δήλωσε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βενετίας: «Σαν Μεξικανός, θέλω να πω ότι αυτή είναι μια σημαντική πρωτιά για ένα Μεξικανό σκηνοθέτη. Έτσι λοιπόν, θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε κάθε νέο μεξικανό κινηματογραφιστή, που ονειρεύεται να δημιουργήσει στο είδος του φανταστικού. Σε αυτόν, που παλεύει με τις ιστορίες και το παραμύθι και έρχεται αντιμέτωπος με ανθρώπους που του λένε πως δεν γίνεται. Γίνεται».

Φεστιβάλ Βενετίας, ο μεγάλος νικητής Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Φεστιβάλ Βενετίας, ο μεγάλος νικητής Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ποζάρει με τον Χρυσό Λέοντα, για την ταινία του «The shape of water».
Οι υπόλοιποι νικητές του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο Σαμουέλ Μαόζ (Samuel Maoz) για την ταινία του «Foxtrot». Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η απονομή του βραβείου καλύτερης σκηνοθεσίας. Ο νικητής Ξαβιέ Λεγκράν δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα του καθώς παραλάμβανε το βραβείο αυτό. Στην κατηγορία καλύτερης ερμηνείας δύο, αναμενόμενα θα μπορούσαμε να πούμε, ονόματα ηθοποιών φιγουράρουν. Η Σαρλότ Ράμπλινγκ έλαβε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Hannah», του σκηνοθέτη Αντρέα Παλαόρο. Το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας έλαβε ο Καμέλ Ελ Μπάσα για την ταινία «The insult», του σκηνοθέτη Ζιάντ Ντουέιρι.

Φεστιβάλ Βενετίας, νικητές και τιμώμενα πρόσωπα
Φεστιβάλ Βενετίας, νικητές και τιμώμενα πρόσωπα. Μια διοργάνωση που είχε χαρά, συγκίνηση και εκπλήξεις.

Στο Φεστιβάλ Βενετίας, το βραβείο καλύτερου σεναρίου αυτή τη χρονιά πήγε στον Μάρτιν ΜακΝτόνα. Ο ΜακΝτόνα έγραψε το σενάριο της ταινίας «Three billboards outside Ebbing, Misouri». Το ειδικό βραβείο της επιτροπής δόθηκε στον Γουόρουικ Θόρτον για την ταινία «Sweet country». Τέλος, το βραβείο Marcello Mastroianni έλαβε ο Τσάρλι Πλάμερ, ως καλύτερος νέος ηθοποιός, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Lean on Pete», του Άντριου Χάιγκ.

Άλλες κατηγορίες – Virtual Reality, Venice Classics και Orizzonti

Πολύ καλές συμμετοχές και αξιόλογες επιτυχίες σημειώθηκαν και στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ Βενετίας. Από τις διαδραστικές VR παραγωγές των Eugene YK Chung και των Laurie Anderson και Hsin-Chien Huang μέχρι και το τμήμα Orizzonti. Αναμφίβολα το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, χρόνο με το χρόνο συνεχίζει και εξελίσσεται. Έτσι, δίνει βήμα σε νέες προτάσεις και προοπτικές, που ανθούν στο χώρο του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής έκφρασης.

Φεστιβάλ Βενετίας, Jane Fonda
Με το βραβείο Χρυσού Λέοντα για Διαχρονική Προσφορά στον κινηματογράφο τιμήθηκαν οι ηθοποιοί Jane Fonda και Robert Redford.
Πληροφορίες για το Φεστιβάλ Βενετίας

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή