Σκηνή από την ταινία «Il giovane favoloso»Πολλά και διάφορα συνέβησαν στην 6η μέρα του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με χαρακτηριστικότερο γεγονός την απουσία του Lars von Trier και τις απαντήσεις που έδωσε μέσω του tablet του πρωταγωνιστή του «Nymphomaniac», Stellan Skarsgard. Ο Δανός σκηνοθέτης που είχε πάρει όρκο σιωπής μετά το Φεστιβάλ των Καννών το 2011, αποφάσισε να μιλήσει μόνο μέσω εκπροσώπου προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο-όπως η ανακήρυξή του σε «persona non grata». Πέραν τούτου, το διαγωνιστικό τμήμα συνεχίστηκε με μια ιταλική παραγωγή, του Ναπολιτάνου Mario Martone για τον Ιταλό ποιητή Giacomo Leopardi.

Το «Il giovane favoloso» είναι μια βιογραφική ταινία που στοχεύει στο να κάνει το όνομα του ποιητή γνωστό και εκτός των συνόρων της πατρίδας του. Ο Giacomo Leopardi, τον οποίο υποδύεται ο Elio Germano,  είναι ένα παιδί θαύμα, που μεγαλώνει μέσα σε ένα σπίτι-βιβλιοθήκη υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα του. Εκεί έχει όλες τις πηγές που του επιτρέπουν να διαβάσει τα πάντα για τον κόσμο. Ο πραγματικός κόσμος, όμως, βρίσκεται εκεί έξω. Το συνεχώς αυξανόμενο διάβασμα τον ωθεί στη λαχτάρα να μπορέσει να αποδράσει από τη φυλακή του.


 

Frances McDormand πορτραίτοΤο τελευταίο γεγονός της ημέρας ήταν η βράβευση της ηθοποιού Frances McDormand, η οποία απέσπασε το τιμητικό βραβείο του φεστιβάλ «Persol Tribute to Visionary Honor», το οποίο παρέλαβε η ίδια, εκπλήσσοντας τους πάντες μιλώντας άπταιστα ιταλικά. Η νικήτρια του Όσκαρ για το «Fargo» παρέλαβε το βραβείο, παρουσία του συζύγου της και χρόνια συνεργάτη της, Joel Coen, του Richard Jenkins, συμπρωταγωνιστή της στη νέα μίνι σειρά του HBO «Olive Kitteridge» και τις σκηνοθέτιδας της σειράς, Lisa Cholodenko. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Alberto Barbera, τόνισε ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το κινηματογραφικό ντεμπούτο της ηθοποιού, στο «Blood Simple» των αδερφών Κοέν και ύμνησε την ικανότητά της να ερμηνεύει δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες,  αποκαλώντας την: «συνεπές όραμα της τέχνης και του κόσμου, που είναι θετικό και που έρχεται σε αντίθεση με το σύγχρονο σύστημα αρχών». 

 

 

Προηγούμενο άρθροΒενετία 2014: Ο Lars von Trier σπάει τη σιωπή του…
Επόμενο άρθρο«Από τον Ράιχενμπαχ του Όθωνα…στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ- Εκατόν Ογδόντα Χρόνια Γερμανοκρατίας στην Ελλάδα», του Μιχάλη Ψύλου