Η «Βάρδια» είναι μυθιστόρημα του Νίκου Καββαδία, το μοναδικό μυθιστόρημα του ποιητή και ένα από τα ελάχιστα πεζά που έγραψε. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1954 όταν ο συγγραφέας προσπαθούσε να δώσει νέα πνοή στο έργο του και αναζητούσε διαφορετικά μέσα έκφρασης. Επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Άγρα, από όπου κυκλοφορούν πλέον όλα τα έργα του.
Καθώς ξεδιπλώνεται η «Βάρδια», το έργο εμπλουτίζουν οι σκέψεις των ναυτικών, οι περιπέτειες και τα ανέκδοτα που μοιράζονται μεταξύ τους στις βάρδιες, οι ανησυχίες τους και η μοναχική ατμόσφαιρα που τους ακολουθεί στα ταξίδια τους.
«Στην πραγματικότητα η ίδια η Βάρδια ήταν μυθιστόρημα, ποίημα και αναμνήσεις συγχρόνως»
-Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Το βιβλίο

Την αφήγηση χωρίζει ο συγγραφέας σε τρία μέρη. Ο αναγνώστης μεταφέρεται στον «Πυθέα», ένα φορτηγό πλοίο παλιό και ταλαιπωρημένο από τα πολλά ταξίδια, το οποίο κατευθύνεται στο Σαντούν. Το πρώτο μέρος ακολουθεί τους ναυτικούς στην κάθε βάρδιά τους, όπου με αφορμή την πιθανή ασθένεια ενός από τους δοκίμους αποκαλύπτονται οι μικρές ιστορίες τους και οι κοινές αναμνήσεις του γραμματικού με τον μαρκονιστή. Οι ταξιδευτές συζητούν συνεχώς για τις κακουχίες του ταξιδιού, τα πρακτικά προβλήματα επάνω στο πλοίο, για ιστορίες με γυναίκες ή αφηγήσεις παλιές από την πατρίδα.

Στο δεύτερο μέρος η αφήγηση δεν χωρίζεται πλέον σε βάρδιες. Αποτελεί περισσότερο μια προσωπική εξομολόγηση του ήρωα- συγγραφέα, ένας διάλογος με τον εαυτό του. Οι σκέψεις του φαίνονται να αποτυπώνονται όπως γεννιούνται. Φανταστικά πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί στον νου του ο συγγραφέας εμφανίζονται και πολλές φορές δεν ονοματίζονται. Γυναικείες μορφές, ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αναμνήσεις από περασμένες περιπέτειες διατρέχουν όλο το δεύτερο μέρος. Παράλληλα προωθείται η βασική αφήγηση, με το μεγάλο άγχος του δοκίμου να δίνεται μέσα από μια εντυπωσιακή εικόνα, και με τα πορτραίτα που πλάθει ο συγγραφέας για τους υπόλοιπους ναυτικούς.

Το τρίτο μέρος είναι μια ανάμειξη από την βασική ιστορία και τις προσωπικές αναμνήσεις του ίδιου του ποιητή. Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι και ο δόκιμος οδηγείται στον γιατρό για να εξακριβώσει αν νοσεί. Στο σημείο αυτό ο συγγραφέας κάνει μερικές αναδρομές και περιγράφει βιώματά του, όσο ο πόλεμος πλησιάζει τον «Πυθέα» και το πλήρωμά του.
Ο Καββαδίας αποτυπώνει στην «Βάρδια» την ναυτική ζωή με εντυπωσιακό τρόπο. Όλο το έργο διαπνέει η ψυχοσύνθεση των ναυτικών: η αδάμαστη επιθυμία για το ταξίδι σε αντίθεση με την νοσταλγία για την πατρίδα, η απέχθεια για τη ζωή που βιώνουν μα και το αίσθημα πως δεν μπορούν να ζήσουν διαφορετικά. Η ανάγκη να φροντίζουν κάτι, ο πόνος για τα αγαπημένα πρόσωπα που είναι μακριά, η μοναξιά αυτής της ζωής διαπερνούν όλο το βιβλίο με εντυπωσιακές εικόνες και αφηγήσεις.

 

βάρδια νίκος καββαδίας
Ο συγγραφέας της Βάρδιας, Νίκος Καββαδίας
Ο Νίκος Καββαδίας

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910  στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου. Το 1914, με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα κι εγκαθίσταται στο Αργοστόλι. Μετά το Αργοστόλι, η οικογένεια εγκαθίσταται στον Πειραιά. Ο Καββαδίας δεκαοκτώ ετών, αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και εκδίδει ο ίδιος το σατυρικό φυλλάδιο “Σχολικός Σάτυρος”, γράφοντας ποιήματα για τους συμμαθητές του. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Όμως την ίδια περίοδο πεθαίνει ο πατέρας του (Οκτώβριος 1929) και αναγκάζεται να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο.

Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαραμπού» και γίνεται δεκτή με πολύ ευνοϊκές κριτικές. Τον Ιανουάριο του 1947 οι εκδόσεις Θ. Καραβία κυκλοφορούν τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Ν. Καββαδία, με τίτλο “Πούσι”, ενώ επανεκδίδεται και το “Μαραμπού”. Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Το 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο «Βάρδια»:

  • Συγγραφέας/εις: Καββαδίας Νίκος
  • ISBN: 9789603250401
  • Εκδότης: Άγρα
  • Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
  • Σελίδες: 218
  • Διαστάσεις βιβλίου: 21×14 cm
Προηγούμενο άρθροΟ μαγικός αυλός της Κάρμεν Ρουγγέρη από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Επόμενο άρθροΛία Τσάνα: «Δεν πιστεύω στη μονάδα, αλλά στη συλλογικότητα»