Το νέο βιβλίο «Υπάρχει επίσης» του Θωμά Συμεωνίδη είναι ένα θεατρικό έργο βασισμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Paul Celan. Πρόκειται για το πρώτο κείμενο για το θέατρο του Θωμά Συμεωνίδη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – γαλλικά).

To βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα), στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Λέξεις Επί Σκηνής». Το κείμενο του «Υπάρχει επίσης», θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεία του Σάββα Στρούμπου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Υπάρχει επίσης», ένας θεατρικός μονόλογος

Ο μονόλογος «Υπάρχει επίσης» βασίζεται στην αντιφατική σχέση που είχε ο ποιητής Paul Celan με τον φιλόσοφο Theodor Adorno. Μελανό σημείο στη σχέση τους, ο πολύ γνωστός αφορισμός του Adorno ότι «το να γράφεις ποιήματα μετά το Άουσβιτς είναι βαρβαρότητα». Κεντρικό γεγονός, μία συνάντηση που δεν έγινε τελικά ποτέ. Στη θέση αυτής της συνάντησης, ο Celan έγραψε τη Συνομιλία στα βουνά. Και οι δύο, ο Ποιητής και ο Φιλόσοφος, είναι στοιχειωμένοι από τον παραλογισμό του φασισμού, το εβραϊκό και το πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Με αφορμή το γεγονός της μη συνάντησής τους, ο μονόλογος «Υπάρχει επίσης» επιχειρεί να αποδώσει την τραγική φύση του Ποιητή ο οποίος, μοιραία, λυγίζει όταν η ποίησή του καλείται να εκφράσει το ανείπωτο, το ριζικά κακό. Πάνω απ’ όλα όμως, ο μονόλογος επιχειρεί να δείξει το αδιέξοδο του Ποιητή στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει μία ταυτότητα. Ένα εγώ, που συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, αλλά και η ίδια η φύση των σχέσεων και της κοινωνίας, προσπάθησαν να του στερήσουν.

Η έκδοση του «Υπάρχει επίσης», περιλαμβάνει το κείμενο και στα γαλλικά. Επίσης, συνοδεύεται από εκτενές επίμετρο για τη ζωή του Paul Celan και τη σχέση του με τον Theodor Adorno.

Η πορεία του Θωμά Συμεωνίδη

O Θωμάς Συμεωνίδης γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ανωτάτη Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι (ENSAPVDS). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη London School of Economics & Political Sciences και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα την ερμηνεία που επιχειρεί ο Theodor Adorno στο «Τέλος του παιχνιδιού» του Samuel Beckett. Κατά το παρελθόν, εργάστηκε στη δημόσια διοίκηση και συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζει μόνιμα στο Παρίσι. Εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της φιλοσοφικής και συγκριτικής αισθητικής. Παράλληλα, παρουσιάζει συγγραφική δραστηριότητα στη λογοτεχνία και το θέατρο. Είναι μέλος της Ελληνικής Αισθητικής Εταιρείας.

Τέλος, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα «Γίνε ο ήρωάς μου!» (υποψήφιο για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Αναγνώστη» και το βραβείο Μένης Κουμανταρέας της Εταιρείας Συγγραφέων). Κυκλοφορούν οι μεταφράσεις της «Τελευταίας Τριλογίας και των Τριών Διαλόγων» του Samuel Beckett και το συλλογικό έργο «Μεταμοντέρνο Σώμα», στο οποίο συμμετέχει με ένα δοκίμιο για τη φιλοσοφία και το θέατρο. Από τις Εκδόσεις Αρμός κυκλοφορεί το δοκίμιό του «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ» και «Ο Theodor Adorno και το Τέλος του Παιχνιδιού του Samuel Beckett».

Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017
  • Τοποθεσία: Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα)
  • Διεύθυνση: Σίνα 31, Αθήνα.
  • Ώρα: 7:00 μ.μ
  • Τηλέφωνο:  210 3398600
  • Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
  • Μουσική: Έλλη Ιγγλίζ
  • Προβολή video: Κώστας Σταματόπουλος

Με τον Δαυίδ Μαλτέζε

 

Προηγούμενο άρθροΗ Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
Επόμενο άρθροΕθνικό Θέατρο – Βραδιά αφιερωμένη στη δεκάχρονη απουσία του Νίκου Κούρκουλου