Un-Guilty Pleasures

Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Μαρτίου, από τις 20:30 κ.ε. θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης Un Guilty Pleasures | You have nothing to lose but your guilt, στον πολυχώρο της Καντίνα Τροπικάνα, στη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια των γνωστών και αγαπημένων Synthetic Sundays, στη μουσική θα «συναντηθούμε» με τους Synthetic (Thomas Numan & Pablo Diskko), ενώ μαζί τους θα παίξει το δίδυμο των Videotapes από Αθήνα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα «τρέχει» στο χώρο της Καντίνα από την 1η έως τις 15 Μαρτίου, με προγραμματισμένες παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (performances).

Ο όρος «ένοχες απολαύσεις» (“guilty pleasures”) αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα τεχνουργημάτων (cultural artifacts), που περιλαμβάνει τη μόδα, τη μουσική, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τα έργα τέχνης (αναπαραστατικής και όχι μόνο) αλλά και συνήθειες και μέρη, οτιδήποτε συνεπάγεται την «εύκολη» (έυπεπτη) και εύληπτη  διασκέδαση (δια-σκεδάννυμι= δια-σκορπίζομαι) χωρίς καμία επιδίωξη διαπαιδαγώγησης.

Το 1860 εμφανίστηκε στους New York Times για πρώτη φορά η περίφημη φράση «ένοχες απολαύσεις», με σημείο αναφοράς την πορνεία.  Έπειτα, ο όρος ξεχνιέται κάπως, γίνονται ελάχιστες αναφορές σε έντυπα και στη γραπτή παραγωγή, εν γένει, για τις ένοχες απολαύσεις, ώσπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90,  ακολουθώντας την έκρηξη της ποπ κουλτούρας και του μαζικού καταναλωτισμού, ο όρος ένοχη απόλαυση μετενσαρκώνεται στην σύγχρονη έννοιά του.

 

Επεκτείνοντας την ένοχη απόλαυση στο ψυχογραφικό πεδίο, αυτή έχει άμεση σύνδεση με μία απόκλιση σε σχέση με αυτό που συνήθως επιλέγουμε για την ευχαρίστησή μας και συνιστά «ενοχή», γιατί δεν ευθυγραμμίζεται με την κυρίαρχη νοητική κατασκευή του περίγυρου. Τον όρο «ένοχη απόλαυση» τον αναπαράγουμε τόσο εύκολα, για να εικονοποιήσουμε λεκτικά εν είδει δικαιολογίας την οποιαδήποτε επιλογή μας, η οποία αποκλίνει από το  κοινωνικό προφίλ και το συνακόλουθο modus vivendi που θέλουμε να προβάλλουμε.Unguilty pleasures

Η συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάζει τον  όρο μη ένοχες απολαύσεις ( unguiltypleasures). Ορίζεται ως μία  μικρή απόπειρα να απεμπολήσουν οι απολαύσεις την ενοχή και την «αμαρτία» και να ανοίξει ο χώρος στην ευχαρίστηση. Μία παραδοχή πως σημασία δεν έχει τόσο  τί σου αρέσει αλλά γιατί.  Γιατί «ίσως κάθε απόλαυση να μην είναι τίποτα παραπάνω από μία μικρή ανακούφιση» (W. Burroughs ).  

Η εικαστική έκθεση Un-Guilty Pleasures ξεδιπλώνεται σε  δύο  ξεχωριστά επίπεδα, τα οποία δρουν συμπληρωματικά. Ένας χώρος θα φιλοξενεί τις εικαστικές προτάσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ενώ από την άλλη ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα αποτελεί το Guilty Room, ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό παιχνίδι με το κοινό. Το τρίτο οργανικό κομμάτι της έκθεσης θα αποτελεί ένας μεγάλης κλίμακας πίνακας ανακοινώσεων, στον οποίο ο θεατής θα μπορεί ελεύθερα να γράψει μία «ένοχη απόλαυση» του. Ο πίνακας θα είναι παρών σε όλη την διάρκεια της έκθεσης.

Συμμετέχουν οι: Ιάσoνας Καμπάνης, Ρίτσα Καραμέτου, Άκης Καράνος, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Ειρήνη Προβίδα, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Lebaniz Blonde, HO PE

Επιμέλεια: Δώρα Βασιλάκου

 

Πληροφορίες


 

Καντίνα Τροπικάνα

Εγνατίας 31 (Στοά Κολόμβου),

54630 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 53 9727

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1588748138007999/?notif_t=plan_user_declined

 

Χορηγός επικοινωνίας

Logo

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«El puerto», με τους Νότη Μαρουδή & Γιώργο Τοσικιάν στο ΚΕΤ
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου «Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο»