«Τσέχοι συνθέτες» από την Κ.Ο.Θ. στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

«Τσέχοι συνθέτες» από την Κ.Ο.Θ. στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

«Τσέχοι συνθέτες» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
«Τσέχοι συνθέτες» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ, υπό τη διεύθυνση του γνωστού Γάλλου μαέστρου Martin Lebel

Η μουσική παράσταση«Τσέχοι συνθέτες» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, στις 20:30 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τρία έργα της χρυσής περιόδου της τσέχικης μουσικής, των δύο επιφανέστερων συνθετών αυτής της σχολής, υπό τη διεύθυνση του γνωστού Γάλλου μαέστρου Martin Lebel.

Τσέχοι συνθέτες από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η όπερα «Πουλημένη Μνηστή» του πατέρα αυτής της σχολής, Μπέντριχ Σμέτανα, έχει χαρακτηριστεί ως ο εθνικός ύμνος της Τσεχίας. Η Εισαγωγή μεταδίδει όλη τη φρεσκάδα, το μπρίο και το χιουμοριστικό πνεύμα του έργου. Ο Αντονίν Ντβόρζακ αξιοποίησε στο έπακρο το ρυθμικό και μελωδικό πλούτο της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας του και ανέδειξε τον έμφυτο λυρισμό της. Στο «Κοντσέρτο για βιολί» συνταιριάζει όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα ιδιαίτερα εξωστρεφές αποτέλεσμα, με το οποίο θα μας ταξιδέψει ο Γερμανός βιολιστής Wolfgang Schroeder.

Η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» αποτυπώνει πλήρως τις εντυπώσεις του Ντβόρζακ από τη ζωή του στην Αμερική. Ο ιδιοφυής συνθέτης παίρνει πρώτη ύλη από νέγρικα τραγούδια και ινδιάνικους χορούς και την αναμειγνύει με λαϊκές μελωδίες από όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα από τα πλέον διάσημα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου.

Πρόγραμμα:

  • Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884): Εισαγωγή από την όπερα «Η Πουλημένη Μνηστή»
  • Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904): Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα, έργο 53
  • Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904): Συμφωνία αρ. 9 σε μι ελάσσονα, έργο 95 («του Νέου Κόσμου»)
Λίγα λόγια για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας με πλούσιο ρεπερτόριο. Ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Σήμερα ο αριθμός των μελών της ορχήστρας ανέρχεται σε περίπου εκατόν δέκα μουσικούς, με διευθυντή τον αρχιμουσικό Γεώργιο Βράνο.

Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, με έντονη επίσης κοινωνική και εκπαιδευτική δράση. Ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS και η ΕΜΙ και έχει συμπράξει με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Η διεθνής της παρουσία περιλαμβάνει σημαντικές παρουσίες τα τελευταία χρόνια σε Βαλένθια, Πεκίνο, Πράγα, Φλωρεντία, Πιστόια, Βερολίνο κ.α.

Πληροφορίες για την συναυλία:

  • Τοποθεσία: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ
  • Διεύθυνση: Θεσσαλονίκη 546 36
  • Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:30
  • Διεύθυνση ορχήστρας: Martin Lebel
  • Βιολί: Wolfgang Schroeder
  • Περισσότερες πληροφορίες: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης 
  • Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία 15 €, Εξώστης 10 €, Μειωμένο 5 €
Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply