Ο  Τριαντάφυλλος Βαΐτσης είναι ο πρώτος Έλληνας εικαστικός που πρωτοπόρησε παράλληλα τόσο στον χώρο της trash art όσο και της shadow art συγκεράζοντας τα στοιχειά τους. Πώς; Κατασκευάζοντας άμορφες μάζες από σκουπίδια, στις οποίες όμως τίποτα δεν έχει τοποθετηθεί τυχαία. Κάθε κομμάτι μεγαλύτερο ή μικρότερο έχει συγκεκριμένη θέση και σκοπό. Όταν λοιπόν ο κατάλληλος φωτισμός χύνεται σε αυτές τις φαινομενικά άμορφες μάζες  φανερώνονται στον τοίχο σκιές δημοφιλών πορτρέτων και όχι μόνο. “Μιλούν” μια ήρεμη, ανεπιτίδευτη γλώσσα. Μια νέα γλώσσα.

Η κυρίαρχη αντίφαση στο έργο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη γίνεται άμεσα αντιληπτή. Η αρχικά άμορφη, μη παραστατική και απροσδιόριστη μάζα  μετατρέπεται ,από τη μία στιγμή στην άλλη ,με τον κατάλληλο φωτισμό, σε μια ντελικάτη, παραστατική και συνάμα ρεαλιστική απεικόνιση.

Τριαντάφυλλος Βαΐτσης : Βιογραφικό

O Τριαντάφυλλος Βαΐτσης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Το 1994 μπήκε στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Το 1995 ,όμως, διαγράφηκε από το Τμήμα προκειμένου να εγγραφεί στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Αποφοίτησε το 2001. Από το 2003 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας Μηχανικός Περιβάλλοντος.

Ωστόσο η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση ήταν εμφανής ήδη από τα πρώιμα στάδια της ζωής του. Έτσι λοιπόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με διάφορα είδη τέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.  Η ζωγραφική, η ξυλογλυπτική,  οι κατασκευές με σύρμα, το θέατρο και η ποίηση είναι μερικές από τις ενασχολήσεις του. Το 2009, ελκύεται ιδιαίτερα από την τέχνη με ανακυκλώσιμα υλικά σε συνδυασμό με την τέχνη από σκουπίδια. Σιγά σιγά, περνάει από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό επίπεδο. Το 2014 γίνεται μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και διαγράφεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, όπως επίσης και έχει κάνει αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Κατοικεί στην Ξάνθη από το 1994, ενώ το 2014 δημιούργησε το “Σπίτι της Σκιάς” (The House of Shadow).

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης είναι αρκετά δημοφιλής ,ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε συνέντευξη σχετικά με την κατεύθυνση της τέχνης του αλλά και την αντίδραση και τελικά υποστήριξη του κοινού: «Κάποια στιγμή ξεκίνησα να ασχολούμαι με την trash art –ξέρεις κατασκεύαζα διάφορα μικροπράγματα από σκουπίδια. Σιγά, σιγά ο κόσμος στην Ξάνθη έμαθε για το χόμπι μου και μου έφερνε τα σκουπίδια του, ώστε να αναζητώ σε αυτά υλικά για τις δημιουργίες μου. Λειτουργούσα ουσιαστικά σαν ένα μικρό εργαστήριο ανακύκλωσης σκουπιδιών. Αργότερα, το 2009, με συνεπήρε ο μυστικισμός που αναβλύζει η shadow art -μια μέρα είδα ένα γλυπτό στο internet και μαγεύτηκα. Ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. Έτσι αποφάσισα να ενώσω τις δύο μορφές τέχνης (trash και shadow art) –πλέον κατασκευάζω γλυπτά σκιάς αποκλειστικά και μόνο από σκουπίδια».

Το στοιχείο που κάνει τον Τριαντάφυλλο Βαϊτση ακόμα πιο ενδιαφέροντα, ως εικαστικό , είναι το γεγονός ότι είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με αυτή τη σχεδόν άγνωστη για την Ελλάδα μορφή τέχνης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες shadow artists στο σύνολό τους είναι μόλις 2.

"Γέννηση" - Τριαντάφυλλος Βαΐτσης
Ένα εκ των γλυπτών του εικαστικού που ανήκουν στη συλλογή “Ψυχή”
Όσον αφορά το έργο του.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης οδηγούμενος  τόσο  από τα βιώματα και της εικόνες της παιδικής του ηλικίας όσο και από την ανείπωτη ομορφιά της παλιάς πόλης της Ξάνθης δημιούργησε τα γνωστά και χαρακτηριστικά πλέον «γλυπτά σκιάς» του. Από τις πιο βαθυστόχαστες προτάσεις του αποτελούν τα έργα των αντιθέσεων ή τα έργα διπλής σκιάς. Ένα τέτοιο έργο, για παράδειγμα, είναι “Ο Πρώιμος Κύκλος” που αποτελεί οπτικοποίηση ενός ποιήματος του καλλιτέχνη : “Τα σκοινιά”. Άλλα έργα του είναι  : “Η Αβάσταχτη αγριότητα του όντος” καθώς και “Η Αρχή του τέλους και το τέλος της Αρχής”.  Στη συλλογή του πολυτάλαντου αυτού εικαστικού προστίθενται πολλά γλυπτά προσωπογραφίας και όχι μόνο. Τα δημοφιλέστερα εκ των οποίων είναι η “Marilyn Monroe” o “Albert Einstein”, ο “Che Guevara”καθώς και ο “Ρωμαίος και η Ιουλιέτα”.

Από τις τελευταίες του δημιουργίες είναι το σύνολο έργων με την ,πολλά υποσχόμενη, ονομασία “Ψυχή”(Soul). Συγκεκριμένα όσον αφορά την “Ψυχή” το κοινό καλείται να έλθει αντιμέτωπο με ένα ένα περιστρεφόμενο γλυπτό το οποίο προκαλεί το πλάσιμο εικόνων, λέξεων και σκέψεων στο μυαλό μέχρι όλοι να δουν να αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη “PSYCHE”. Στην συλλογή αυτή ανήκουν ορισμένα στάδια της ψυχής όπως η γονιμοποίηση, η διασκέδαση, η χαρά, η απώλεια και τέλος η κάθαρση.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο  Τριαντάφυλλος Βαΐτσης το έργο του χωρίζεται σε “σταθμούς”.

Τον πρώτο του σταθμό (εκτός όλων των προηγούμενων καλλιτεχνικών  δραστηριοτήτων) αποτέλεσε η trash art η οποία συνδυάζει την περιβαλλοντική ευαισθησία και την καλλιτεχνική δημιουργία. Συγχρόνως, η κατασκευή των έργων απαιτεί την πολύ καλή γνώση των υλικών και της συμπεριφοράς αυτών, αλλά και την εφαρμογή των αρχών μηχανικής και στατικής, γεγονός το οποίο έκανε την trash art  ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για τον εικαστικό.

Ο δεύτερος σταθμός συγκροτείται από ένα συνδυασμό της trash art  με τη  shadow art . Ο  Τριαντάφυλλος Βαΐτσης δηλώνει πως σε μια προσπάθεια διερεύνησης της shadow art τον συνεπήρε  ο μυστικισμός που εκπέμπεται από οποιαδήποτε σκιά καθώς και η μοναδικότητα του σχήματος που παίρνει με την παραμικρή αλλαγή της θέσης του φωτός ως προς το αντικείμενο. Και έτσι αποφάσισε να πειραματιστεί.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα"- Τριαντάφυλλος Βαΐτσης
Οι χαρακτήρες του πασίγνωστου δράματος ” Ρωμαίος και Ιουλιέτα” ειδομένοι από μια διαφορετική οπτική γωνία.

 

Όταν ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης  ερωτήθηκε σε μία  συνέντευξη τι απεικονίζουν οι σκιές μέσα του  δήλωσε: «Είναι αντιθετικές εικόνες –μπορεί να δείχνουν μια αιώρα στην άμμο και ταυτόχρονα την απληστία του ανθρώπου ή την αγριότητα του όντος. Τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο, όλα συνυπάρχουν μέσα μας όπως το φως και η σκιά»

Στοιχεία επικοινωνίας Τριαντάφυλλου Βαΐτση:

E-mail: tvaitsis@gmail.com

website: www.vaitsis.com

Facebook page: http://www.facebook.com/art.vaitsis

 

Προηγούμενο άρθροΜίμης Πλέσσας-Μαυρίκιος Μαυρικίου συναυλία στο κηποθέατρο Παπάγου
Επόμενο άρθρο1ο Reborn In Athens: Μια γιορτή θεάτρου στο Θέατρο Θησείον