Πήραμε μέρος στο εργαστήριο της ομάδας Communitism με τίτλο «Tracking Athens» στα...

Πήραμε μέρος στο εργαστήριο της ομάδας Communitism με τίτλο «Tracking Athens» στα πλαίσια της εκδήλωσης Identity Issues

Τη Δευτέρα 27 και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 έλαβε χώρα το εργαστήριο Tracking Athens στα πλαίσια της εκδήλωσης Communitism vol. II: Identity Issues. Βρισκόμασταν εκεί και είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε κοντά στον συντονιστή, Παύλο Καββαδία, τον παλμό και τη ζωή του Κεραμεικού.

Τριγυρίζοντας στα στενά και τους δρόμους της πόλης και παρατηρώντας ό,τι υπήρχε γύρω μας, αποτυπώσαμε με τον φακό του κινητού μας οτιδήποτε μας έκανε εντύπωση. Συνομιλήσαμε με ανθρώπους της περιοχής, τους γνωρίσαμε και κρατήσαμε τις σκέψεις και τις ιδέες τους σε ένα βίντεο. Η παρουσίαση της δουλειάς, της δικής μας και των υπόλοιπων εργαστηρίων της εκδήλωσης, θα γίνει από Παρασκευή 31 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου στο Μεταξουργείο, στην οδό Κεραμεικού 28.

Λίγα λόγια για την ομάδα Communitism

Η ομάδα Communitism είναι μία φιλότεχνη, δημιουργική ομάδα με μια ιδιαίτερη ματιά για τα υποβαθμισμένα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρώντας τα ως αντανάκλαση της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Αναλαμβάνει ερειπωμένα κτίρια της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και το δύσκολο έργο να τα αναβαθμίσει και να τους δώσει ξανά την αίγλη που τους αρμόζει.

Βασικό εργαλείο της ομάδας είναι η τέχνη. Έμπνευσή τους αποτελεί ένα εγκαταλειμμένο νεοκλασικό κτίριο στο Μεταξουργείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το συντηρήσει μόνος του. Στόχος τους είναι να το ξαναζωντανέψουν, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση της τοπικής κοινωνίας με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες εντός του. 

Τα οφέλη είναι πολλαπλά: Η ομάδα Communitism ενισχύει τη διατήρηση της παράδοσης μέσω των αφηγήσεων της τοπικής κοινωνίας, δημιουργικοί άνθρωποι βρίσκουν απασχόληση με τους δικούς τους όρους και το αποτέλεσμα των συλλογικών δράσεων επιστρέφει στην τοπική κοινωνία που τις γεννά.

Η εμπειρία μας στο Tracking Athens

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το απόγευμα, η τριμελής ομάδα του Tracking Athens, με συντονιστή τον Παύλο Καββαδία, συναντήθηκε για πρώτη φορά. Χώρος της συνάντησής μας ήταν το κτίριο του Communitism στην οδό Κεραμεικού 28. Οι πιο δύσπιστοι βεβαιώνονται πως πρόκειται για το σωστό μέρος όταν δουν γραμμένη στον τοίχο τη φράση «This must be the place». Το πανέμορφο κτίριο του ’30 έχει φανερά μεγάλη ανάγκη από φροντίδα και συντήρηση. Παρ’ όλα αυτά, αγκαλιάζει τους επισκέπτες του και τους μεταφέρει μαγικά σε μια άλλη εποχή. Οι φιλικοί άνθρωποι στο εσωτερικό του κτιρίου συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Η πρώτη μας συνάντηση στο εργαστήριο περιλάμβανε ασκήσεις και τεχνικές που σκοπό είχαν τη μεταξύ μας γνωριμία και την εξοικείωσή μας με τον φακό. Τραβούσαμε ο ένας τον άλλο βίντεο κι έπειτα μαγνητοσκοπούσαμε τον εαυτό μας να περιγράφει την εμπειρία του και τα συναισθήματα που του προκλήθηκαν. Μάθαμε, επιπλέον, τρόπους να προσεγγίζουμε ανθρώπους που δεν είναι εξαρχής πρόθυμοι να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα. Τέλος, σκεφτήκαμε φράσεις κι ερωτήσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια κουβέντα με έναν άνγωστο και να τον εμπνεύσουν να μιλήσει και να ανοιχτεί.

Η δράση έλαβε χώρα τη δεύτερη ημέρα, την Τετάρτη 29 Μαρτίου. Περιπλανηθήκαμε στους δρόμους του Μεταξουργείου, αντικρύσαμε ποικιλία εικόνων, κάποιων σκληρών και κάποιων όμορφων και βιντεοσκοπούσαμε τις καθημερινές στιγμές των κατοίκων. Μιλήσαμε σε περαστικούς, τους κάναμε ερωτήσεις και συζητήσαμε μαζί τους. Μετά από δύο περίπου ώρες περπάτημα, καταλήξαμε σε ένα τοπικό καφενείο, όπου καθίσαμε και κουβεντιάσαμε με ντόπιους θαμώνες, μαγνητοσκοπώντας τη συνεύρεσή μας.

Η ημέρα έκλεισε αφήνοντάς μας με ενδιαφέρουσες αναμνήσεις μιας ξεχωριστής εμπειρίας και σε αναμονή για την αμοντάριστη παρουσίαση της δουλειάς μας, το ερχόμενο τριήμερο.

Η τελική παρουσίαση των εργαστηρίων

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, το Σάββατο 1 Απριλίου και την Κυριακή 2 Απριλίου λάβει χώρα το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης Identity Issues. Και τις τρεις ημέρες θα τρέχουν στο χώρο εκθέσεις με έργα των εργαστηρίων, κάποια από τα ίδια τα εργαστήρια και μερικές ακόμα δράσεις. Πέραν των παρουσιάσεων, το τριήμερο περιλαμβάνει εορτασμούς, συζητήσεις και live συναυλίες! Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο κτήριο του Communitism, στην οδό Κεραμεικού 28.

Πρόγραμμα 

  • Παρασκευή 31 Μαρτίου

12.00-21.30 Tracking Athens: Τρέχον εργαστήριο- Installation
12.00-0.00 Homoerotic Poetry: Τρέχον εργαστήριο
14.00-17.00 Plenum: Διαλέξεις, παρουσιάσεις, συναντήσεις
Υποδοχή στο κτίριο,δημιουργικές και κοινωνικές ομάδες από όλη την πόλη,προσκαλούνται να έρθουν για να συζητήσουν ή να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
17.00-22.00 Retrospective women of greek filmography
Μικρή Άρκτος /Ursa Minor
Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Χρονοπούλου
*Μετά τη προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτη.
20.30 Συμμετοχική/Διαδραστική περφόρμανς : Πνοή ( Κεραμεικού & Ιάσωνος )
23.30 Πάρτυ: Man, Lø, Wu & Alex Πληροφορίες εδώ

  • Σάββατο 1 Απριλίου

12.00-21.30 Tracking Athens: Τρέχον εργαστήριο- Installation
12.00-0.00 Homoerotic Poetry: Τρέχον εργαστήριο- Performance
14.00-17.00 Plenum : Ανοιχτή αίθουσα παρουσιάσεων. Προσκαλείται όποια ομάδα καλλιτεχνική ή κοινωνική θέλει να επικοινωνήσει τις ιδέες και τις ανησυχίες της, να παρουσιάσει τη δουλειά της.
15.00-17.00 Ερευνητικό Εργαστήριο: Το Τέλος Του Τουρισμού Όπως τον Ξέρουμε |Μεταξουργείο.
17.00-22.00 Retrospective women of greek filmography
Αθήναι I 37 min
Σκηνοθεσία : Ευά Στεφανή
Αιγαίο ή η κωλοτρυπίδα του θανάτου I 7 min
Σκηνοθεσία: Ελένη Γιώτη
Burning from the inside I 64 min
Σκηνοθεσία : Μάρσια Τζιβάρα
20.00-23.00 Asylo Jam session

  • Κυριακή 2 Απριλίου

12.00- 21.30 Tracking Athens: Τρέχον εργαστήριο- Installation
14.00 – 17.00 Περφόρμανς: Το κόστος της Δημοκρατίας Ι Ζώο Δίπουν και άπτερο (στο Δημόσιο Σήμα)
14.00 – 15.00 Discussion: “What’s Wrong With Language: The Trek for Identity in the Time of Globalization”
17.00 – 18.00 Διάλεξη: Ο Επιτάφιος του Περικλή
17.00 – 19.30 No budget // No bullshit : Αυτοοργάνωση και κινηματογράφος
20.00 – 22.00 Retrospective women of greek filmography
Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση Ι 90 min
Σκηνοθεσία: Angelique Kourounis
*Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει Q&A με συντελεστές της ταινίας.
22.00-01.00 Live: Barayanka, Radio Sol, Lazytrain, Bag of Nails

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες!

Περισσότερες Πληροφορίες για το Communitism

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply