«Το χρονικό του έρωτα» είναι το νέο βιβλίο του Ελβετό-βρετανού συγγραφέα Αλαίν ντε Μποττόν. Εκδόθηκε αρχικά το 2016 και κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα τον Φεβρουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη. Θεωρείται ως συνέχεια του βιβλίου του «Η μικρή φιλοσοφία του έρωτα» που έχει κυκλοφορήσει επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη. Η δομή του είναι ιδιότυπη αφού ακολουθεί την τεχνική της αφήγησης μιας ιστορίας, την οποία ωστόσο διασπά καταθέτοντας τις δικές του απόψεις ή γνώσεις μέσα στο κείμενο με δοκιμιακό χαρακτήρα.

«Το Χρονικό του έρωτα, το δεύτερο μυθιστόρημα του Αλαίν ντε Μποττόν, δύο δεκαετίες μετά την εμβληματική του “Μικρή φιλοσοφία του έρωτα”, είναι ένα μυθιστόρημα για όλα αυτά που συμβαίνουν μετά τη γέννηση του έρωτα, για την αντοχή του στον χρόνο και πώς την κερδίζει κανείς, για τις μεταλλάξεις των ιδανικών μας υπό το βάρος της ίδιας της ζωής.»
-Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το βιβλίο

Η αφήγηση ακολουθεί την ιστορία της γνωριμίας δύο ανθρώπων, του Ραμπί και της Κέρστεν. Ο συγγραφέας περιγράφει πώς αυτοί οι άνθρωποι με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο γνωρίζονται, ερωτεύονται, παντρεύονται και αποκτούν παιδιά. Ωστόσο, κατακρίνοντας τη συνηθισμένη διακοπή της ιστορίας σε αυτό το σημείο, ο Μποττόν συνεχίζει να εκθέτει την καθημερινότητα του ζευγαριού και πέρα από αυτό. Περιγράφει τα στάδια που περνά η κοινή τους ζωή, τις δυσκολίες που φέρνουν η συμβίωση και η δημιουργία οικογένειας ή η ανάληψη και των παραμικρών καθημερινών υποχρεώσεων. Ακολουθεί τις απογοητεύσεις του καθενός από την πορεία της ζωής του ή από τις κινήσεις του συντρόφου του. Σαν αποτέλεσμα εξηγεί πώς μπορεί ένα ζεύγος ανθρώπων να οδηγηθεί μέσα από την καθημερινή τριβή σε αποξένωση και ατοπήματα, όπως η απιστία. Πέρα από αυτό εξετάζει μέσω της ιστορίας την ίδια τη φύση του έρωτα, τις ιδέες που τον συνοδεύουν και θέτει σε κρίση την θεώρηση που έχει επικρατήσει για αυτόν.

Σε δεύτερο στάδιο, τόσο μέσα από την αφήγηση όσο και μέσα από τα δοκιμιακά κομμάτια του κειμένου, ο συγγραφέας καταδύεται στο βάθος των χαρακτήρων του και στην διαχρονική πορεία της ιδέας του έρωτα. Με φιλοσοφική και ψυχολογική ματιά εντοπίζει τις επιρροές του παρελθόντος, των βιωμάτων, των επιδιώξεων και των ιδεών του ανθρώπου στην αναζήτηση της αγάπης ή στον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τον σύντροφό του. Από την άλλη, ακολουθώντας μια εξελικτική πορεία, προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως ποια είναι η ουσία του έρωτα και της αγάπης ή γιατί η τελευταία θεωρείται αποκλειστικό και προσωπικό προνόμιο. Ο Μποττόν με τον φιλοσοφικό του λόγο και τις ψυχολογικές  του αναφορές καταφέρνει να κινητοποιήσει τον αναγνώστη ώστε να κάνει ο ίδιος μια ενδοσκόπηση και να προβληματιστεί για την προσπάθειά του προς την εύρεση του «σωστού συντρόφου». Τελικά, ο ίδιος καταλήγει πως «ο έρωτας είναι δεξιότητα, κι όχι ένας απλός ενθουσιασμός.»

το χρονικό του έρωτα συγγραφέας
Το χρονικό του έρωτα: ο συγγραφέας, Αλαίν ντε Μποττόν
Ο συγγραφέας

Ο Αλαίν ντε Μποττόν γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1969. Είναι συγγραφέας, φιλόσοφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βιβλία και οι τηλεοπτικές εκπομπές του πραγματεύονται σύγχρονα θέματα τονίζοντας τη σχέση της φιλοσοφίας με την καθημερινότητα. Σε ηλικία 23 ετών, εξέδωσε τη «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), η οποία πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Άλλα ευπώλητα βιβλία του είναι «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2006), «Περί του κοινωνικού status» (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), και «Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας» (Εκδόσεις Πατάκη 2007). Διδάσκει φιλοσοφία στο London University ενώ τον Αύγουστο του 2008, ίδρυσε μαζί με άλλους ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο στο Λονδίνο, το «Σχολείο της Ζωής». Το Μάιο του 2009 ήταν ένας εκ των ιδρυτών ενός νέου αρχιτεκτονικού οργανισμού ονόματι «Living Architecture». Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ανακηρύχθηκε επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην αρχιτεκτονική. Το 2011 ο Μποττόν εξελέγη Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας Λογοτεχνών.

Πληροφορίες για το βιβλίο «Το χρονικό του έρωτα»:

  • Συγγραφέας: Αλαίν ντε Μποττόν
  • Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
  • Σειρά: Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία
  • Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
  • Έτος κυκλοφορίας: 2017
  • Σελίδες: 320
  • Διαστάσεις: 14×21
  • ISBN: 978-960-16-6758-4
Προηγούμενο άρθροΤο αγόρι της οδού Αμερικής στο θέατρο Επί Κολωνώ
Επόμενο άρθροKrampus: Ο Δαίμονας των Χριστουγέννων μέσα από 2 graphic novels