Η νέα ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (Robert Guédiguian) «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα» (The house by the sea/La villa) κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 1η Μαρτίου και αναμένεται να συγκινήσει το ελληνικό κοινό. Αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφού κέρδισε το γαλλικό κοινό κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων, η νέα, τρυφερή και ευαίσθητη, δημιουργία του Γκεντιγκιάν έρχεται και στην Ελλάδα. Δύο χρόνια μετά την τελευταία του ταινία, ο αγαπημένος Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει με μια ταινία οικογενειακής επανένωσης, εμπνευσμένη από τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχωφ.

Σύνοψη της ταινίας «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα»

Σε μια μικρή ακτή κοντά στη Μασσαλία βρίσκεται ένα σπίτι που ανήκει σε έναν ηλικιωμένο άντρα. Τα τρία του παιδιά έχουν μαζευτεί στο πλευρό του για τις τελευταίες του μέρες: η Άντζελα, μια ηθοποιός που ζει στο Παρίσι, ο Ζόζεφ, που έχει ερωτευτεί μια γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια και ο Αρμάν, ο μόνος που έχει μείνει πίσω και λειτουργεί το μικρό οικογενειακό εστιατόριο. Εκεί, τα τρία αποξενωμένα αδέλφια, θα μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις, ενοχές και μυστικά και θα αναμετρηθούν με όσα έχουν κληρονομήσει από τα ιδανικά του πατέρα τους. Μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός, θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τα πάντα!

Λίγα λόγια για την ταινία «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα» και το σκηνοθέτη της

Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Biennale το Σεπτέμβριο του 2017 και κέρδισε τις εντυπώσεις αποσπώντας θετικές κριτικές. Η εφημερίδα Le Monde, χαρακτηρίζει το νέο δημιούργημα του Γκεντιγκιάν ως «γεμάτο χάρη και συναίσθημα», η La Stampa ως «μία από τις καλύτερες ταινίες φέτος στη Βενετία» και το περιοδικό Variety αναφέρεται στην ταινία ως «ένα ευαίσθητο και συγκινητικό πορτραίτο».

Αφίσα «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα»
Η αφίσα της ταινίας «Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα» (2017).

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλώντας για το έργο του αναφέρει: «Η αρχική ιδέα ήταν να γυρίσω όλη την ταινία στον όρμο του Μεζάν, που πάντα μου θύμιζε σκηνικό θεάτρου. Τα πολύχρωμα σπιτάκια πάνω στους λόφους, μοιάζουν περισσότερο με προσόψεις παρά με πραγματικές κατοικίες[…] σα ζωγραφισμένο καμβά[…] ειδικά με το χειμωνιάτικο φως, όπου όλοι έχουν φύγει. Σε αυτή την υπαίθρια «φούσκα», μερικά αδέλφια και αδελφές, πατεράδες και μητέρες, φίλοι και εραστές ανταλλάσσουν τόνους αγάπης[…], μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα. Βρίσκονται σε αυτό το σημείο της ζωής τους που έχουν μία ακούσια αίσθηση του χρόνου που περνάει, του κόσμου που αλλάζει[…]. Μέσα σε αυτές τις σκέψεις, ξαφνικά κάτι συμβαίνει[…]. Tρία παιδιά επιζώντες από μία ναυαγισμένη βάρκα, κρύβονται μέσα στους λόφους. Είναι δύο αδέλφια και η αδελφή τους. Όπως και οι πρωταγωνιστές μας. Αυτό φέρνει πίσω ένα συναίσθημα αδελφοσύνης, καθώς αποφασίζουν να κρατήσουν αυτά τα παιδιά μαζί τους. Πιστεύω πολύ σε αυτή τη σχέση.»

Ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν γεννήθηκε το 1953 στη Μασσαλία. Από το 1980 μέχρι σήμερα έχει γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων και «τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο», οι περισσότερες δε από αυτές έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Trailer

Πληροφορίες

  • Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
  • Σενάριο: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν & Σερζ Βαλλετί
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πιερ Μιλόν
  • Μοντάζ: Μπερνάρ Σασιά
  • Ήχος: Λορέν Λαφράν
  • Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν, Αναϊς Ντεμουστιέ
  • Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
  • Φόρμα: Έγχρωμη
  • Διάρκεια: 107′
  • Έτος Παραγωγής: 2017
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018
  • Imdb
Δείτε περισσότερα κινηματογραφικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΗ Γεωργία Νταγάκη επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας στη Σφίγγα!
Επόμενο άρθρο«Near the BaseLand» της εικαστικής ομάδας «4 cancel» | στη Beton7 Gallery