«Το προηγούμενο κορίτσι» είναι το νέο μυθιστόρημα του Τζ. Π. Ντιλέινι, ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Είναι επίσης το πρώτο του που ανήκει στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ. Κυκλοφόρησε στο ελληνικό κοινό τον Φεβρουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ ο συγγραφέας έχει υπογράψει μεγάλες επιτυχίες παλαιότερα με διαφορετικά ονόματα.
Η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από ένα παράξενο σπίτι και τον ακόμη πιο παράξενο αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. Δύο κοπέλες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικό υπόβαθρο η καθεμία θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να μετακομίσουν στο διαμέρισμα στον Αριθμό Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ. Καθώς θα γοητευθούν ιδιαίτερα από αυτό και τις ιδιοτροπίες του, θα γίνουν κομμάτια μιας μυστήριας ιστορίας και μιας σύνδεσης που φαίνεται να ενώνει τα δύο κορίτσια.

Το βιβλίο

Η Τζέιν μετά την πρόωρη απώλεια της κόρης της και αφού παραιτείται από τη δουλειά της αναζητά ένα νέο ξεκίνημα. Καθώς τα οικονομικά της την δυσκολεύουν στην εύρεση διαμερίσματος, όταν μαθαίνει για το σπίτι στον Αριθμό Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ προθυμοποιείται να το ενοικιάσει αμέσως, παρά τις δύσκολες απαιτήσεις που το συνοδεύουν. Σύντομα γνωρίζεται και με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα του διαμερίσματος, έναν παράξενο χαρακτήρα του οποίου οι ιδιοτροπίες έχουν διαμορφώσει και το οίκημα, καθώς και τα υπόλοιπα έργα του. Σταδιακά η Τζέιν θα πληροφορηθεί πως στο σπίτι ζούσε προηγουμένως η Έμα, η οποία μάλιστα φαίνεται να δολοφονήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Έτσι ξεκινά να ερευνά τι ακριβώς συνέβη στην προηγούμενη ένοικο, το προηγούμενο κορίτσι, πράγμα που την φέρνει στα ίδια μονοπάτια με αυτήν. Ανακαλύπτει πως η Έμα είχε πέσει θύμα διάρρηξης και βιασμού, και πως είχε συνάψει σχέση με τον Έντουαρντ, τον αρχιτέκτονα, όπως και η ίδια αργότερα. Ακόμη μαθαίνει πως και η ίδια η Έμα έκανε μια παρόμοια έρευνα για την πρώην σύζυγο του Έντουαρντ και ότι προς το τέλος της ζωής της είχε ένα φόβο ίσως και για το ίδιο το σπίτι.

Ο συγγραφέας δημιουργεί με την αφήγησή του μια εξαιρετική ατμόσφαιρα μυστηρίου. Περιγράφει την ιστορία του σε δύο χρόνους, στο «τότε» και στο «τώρα», δηλαδή την Έμα και την Τζέιν. Οι δύο κοπέλες μας μιλούν σε πρώτο πρόσωπο και μας περιγράφουν το παρελθόν τους αλλά και τις πιο βαθιές σκέψεις τους. Η ψυχογραφική δύναμη της γραφής καθιστά την αφήγηση καθηλωτική. Η Έμα είναι μια κοπέλα με συχνές ψυχολογικές μεταπτώσεις, που φοβάται τη μοναξιά και επιχειρεί να χειραγωγήσει τους γύρω της. Η Τζέιν από την άλλη είναι μια δυναμική κοπέλα, που δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις και να παλέψει για την ανεξαρτησία της. Οι ψυχολογικές περιγραφές επεκτείνονται και στους υπόλοιπους ήρωες, με χαρακτηριστικούς τον Έντουαρντ, που είναι ψυχαναγκαστικός και ιδιότροπος, και τον Σάιμον, σύντροφο της Έμα, έναν μάλλον ανισσόροπο χαρακτήρα με έλλειψη αυτοεκτίμησης. Οι ήρωες αυτοί πλάθουν το πλαίσιο της ιστορίας και οδηγούν σε ένα μοτίβο, σε μια αναπόφευκτη επανάληψη των γεγονότων.

«Στα χνάρια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Το Κορίτσι Του Τρένου», ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ για τη ζωή δύο γυναικών μέσα από ένα καλειδοσκόπιο διπροσωπίας, εξαπάτησης και θανάτου.» Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Πληροφορίες για το βιβλίο «Το προηγούμενο κορίτσι»

 

  • Συγγραφέας: Delaney J. P.
  • Εκδότης: Ψυχογιός
  • ISBN: 9786180119824
  • Αριθμός Σελίδων: 408
  • Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
  • Διαστάσεις: 21×14
  • Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
  • Μετάφραση: Αργυρίου Αναστάσιος
  • Έτος Έκδοσης: 2017
Προηγούμενο άρθροΜήδεια σε σκηνοθεσία Δ. Καραντζά στην Μικρή Επίδαυρο: Κριτική της παράστασης
Επόμενο άρθροΗ Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τον Μακεδόνα, τη Ζωή Παπαδοπούλου και τα Κίτρινα Ποδήλατα στο Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας