Το πάρτι του κ. Μπάουχαους είναι ένα ολοήμερο εργαστήριο για παιδιά άνω των 6 αλλά και για οικογένειες, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεχόμενη ροή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ.

Our play, our party, our work

Γιοχάνες Ίτεν, 1919

Τι θα συμβεί στο πάρτι του κ. Μπάουχαους;
Το πάρτι του κ. Μπάουχαους
Το πάρτι του κ. Μπάουχαους

Η ζωή στην περίφημη σχολή του Μπάουχαους ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική. Όπως μαθαίνουμε από τον ίδιο τον ιδρυτή της γερμανικής Σχολής, Βάλτερ Γκρόπιους, το πρόγραμμα περιλάμβανε θέατρο, διαλέξεις, ποίηση, μουσική και πάρτι μεταμφιεσμένων. Στα πάρτι αυτά, που έγιναν ευρύτερα γνωστά ως τα «Πάρτι του Μπάουχαους», συμμετείχε όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα σχεδιάζοντας πρωτότυπα κοστούμια, σκηνικές κατασκευές και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς που έδιναν το στίγμα της αισθητικής της Σχολής.

Οι συμμετέχοντες μιμούμενοι τα πάρτι που συνήθιζε να κάνει η Σχολή, θα σχεδιάσουν κοστούμια, σκηνικά, ρόλους και δραματουργίες με μοναδικό υλικό το χαρτί. Μέσα από το παιχνίδι, μεγάλοι και μικροί, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν ελεύθερα και να μορφοποιήσουν ένα χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο εκπλήξεις, απρόσμενα γεγονότα και προσωπική έκφραση.

Ιδέα-Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)

Ομάδα Υλοποίησης: Χάρριετ Μητράκου / Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος / Κατερίνα Ζαφειροπούλου / Λυδία Ανδριώτη

Επιμέλεια-Σχεδιασμός: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, εικαστικός, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Σχολή Μπάουχαους

Η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή του Μπάουχαους ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στην Βαϊμάρη από τον Βέλγο ζωγράφο και αρχιτέκτονα Ανρί βαν ντε Βέλντε ο οποίος την διηύθυνε μέχρι το 1919, οπότε και διόρισε διάδοχο του τον Βάλτερ Γκρόπιους. Βασικά χαρακτηριστικά του Μπάουχαους ήταν η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα. Η σχολή Μπάουχαους απέρριπτε κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο, καθώς θεωρούσε πως η ίδια η πρώτη ύλη περιέχει ένα είδος φυσικής και εγγενούς διακοσμητικής ικανότητας. Κεντρική ιδέα της Σχολής ήταν η χρήση της τεχνολογίας για καλλιτεχνικό σκοπό, οραματιζόμενη να αποτελέσει μια ενιαία σχολή, τόσο στην Αρχιτεκτονική όσο και στις Καλές Τέχνες, γι’ αυτό και βασική αρχή της αποτελούσε το ανοιχτό μυαλό μπροστά σε νέες προκλήσεις της τότε εποχής και κυρίως πρακτική παρά θεωρητική προσέγγιση. Ενώ οι ακαδημίες τότε, είχαν σταματήσει τα εργαστηριακά μαθήματα, η σχολή τα επανέφερε. Μεταξύ των πρώτων που δίδαξαν στη σχολή ήταν οι ζωγράφοι Γιοχάνες Ίτεν, Λάιονελ Φάινινγκερ, Πωλ Κλεέ και Βασίλι Καντίνσκι. Η επαναστατικές ιδέες της Σχολής, επηρέασαν σημαντικά τη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

Πληροφορίες για το πάρτι του κ. Μπάουχαους

Καθοδηγούμενες δράσεις μεταξύ 11.00-14.00 & 16.00-18.00

Ελεύθερη είσοδος

Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

 

Προηγούμενο άρθροOscar 2016: Νικητές και ηττημένοι
Επόμενο άρθροΗ Αντίσταση μέσα από τον φακό του Κώστα Μπαλάφα