Σκηνοθεσία: Matteo Garrone
Πρωταγωνιστούν: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly
Υπόθεση: Το Παραμύθι των Παραμυθιών (Tale of Tales) – Τρία παραμύθια για ενηλίκους εξελίσσονται παράλληλα σε τρία φανταστικά βασίλεια. Η πρώτη ιστορία μιλάει για μια βασίλισσα που εύχεται απεγνωσμένα να αποκτήσει ένα παιδί και για να πετύχει τον σκοπό της ακολουθεί μια προφητεία, η οποία υπαγορεύει να φάει την καρδιά ενός θαλάσσιου δράκου, αφού μαγειρευτεί από μια παρθένα. Η δεύτερη ιστορία αφορά έναν βασιλιά και τον γιγάντιο ψύλλο που κρατάει κρυφά για κατοικίδιο. Όταν ο ψύλλος πεθάνει, ο βασιλιάς ανακοινώνει πως θα δώσει τη μοναχοκόρη του σε όποιον καταφέρει να μαντέψει τι ζώο αντιστοιχεί στο δέρμα του νεκρού πλάσματος. Η τρίτη ιστορία ακολουθεί τον λάγνο έρωτα ενός βασιλιά για τη μελωδική φωνή μιας γυναίκας, που δεν έχει αντικρίσει ποτέ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άσχημη γριά, η οποία θα προσπαθήσει μαζί με την επίσης ηλικιωμένη αδερφή της να εξαπατήσουν τον βασιλιά.

Κριτική της ταινίας Το Παραμύθι των Παραμυθιών

Ο Ναπολιτάνος ποιητής και αυλικός Τζιαμπατίστα Μπαζίλε δημοσίευσε τον δέκατο έβδομο αιώνα μια συλλογή από παραμύθια με τίτλο «Pentamerone» και υπότιτλο «Το Παραμύθι των Παραμυθιών, ή Διασκέδαση για τους Μικρούς». Το έργο του θα επηρέαζε στη συνέχεια τους μεγάλους παραμυθάδες της λογοτεχνίας, όπως τους αδερφούς Γκριμ και τον Σαρλ Περώ, ενώ στη συλλογή περιλαμβάνονται οι πρώτες εκδόσεις πολύ διάσημων παραμυθιών, για παράδειγμα της Ωραίας Κοιμωμένης, της Σταχτοπούτας και της Ραπουνζέλ. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Matteo Garrone επιλέγει τρεις ιστορίες του «Pentamerone» και μαζί με μια ομάδα σεναριογράφων δημιουργούν μια ταινία, η οποία σέβεται την παραδοσιακή διήγηση, χωρίς να στερείται μια φρέσκια, καλλιτεχνική ματιά.

Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται στο βασίλειο του Selvascura, που μεταφράζεται από τα ιταλικά ως Σκοτεινό Δάσος. Εκεί το βασιλικό ζεύγος (John C. Reilly, Salma Hayek) βασανίζονται από την αδυναμία τους να αποκτήσουν έναν απόγονο. Ένας νεκρομάντης, όμως, τους προσφέρει μια απόκοσμη εναλλακτική: να σκοτώσουν ένα θαλάσσιο τέρας, η καρδιά του να μαγειρευτεί από μια παρθένα και η βασίλισσα να τη φάει για να καταφέρει να μείνει έγκυος. Παρά τις απώλειες η προφητεία αποδεικνύεται αληθινή, αλλά η παρθένα υπηρέτρια αποκτάει ένα αγόρι ολόιδιο με τον πρίγκιππα (Christian και Jonah Lees). Καθώς τα δύο αγόρια μεγαλώνουν δεμένα, η βασίλισσα δείχνει να ενοχλείται ολοένα και περισσότερο από τη στενή σχέση τους.

scene_2_from_tale_of_tales
Η Salma Hayek ως βασίλισσα της πρώτης ιστορίας

Η δεύτερη ιστορία μας μεταφέρει στο βασίλειο του Altomonte (Ψηλό Βουνό), όπου παρακολουθούμε την εμμονή ενός βασιλιά (Toby Jones) για έναν ψύλλο που βρίσκει στο χέρι του. Αποφασίζει να τον κρατήσει κρυφά για κατοικίδιο και τον ταΐζει με αίμα και κρέας, ώσπου το έντομο φτάνει σε γιγάντιο μέγεθος. Προς μεγάλη θλίψη του βασιλιά, ο ψύλλος δεν καταφέρνει να ζήσει πολύ και τότε ανακηρύσσει έναν διαγωνισμό: όποιος μπορέσει να βρει ότι το δέρμα ανήκει σε ψύλλο θα κερδίσει για σύζυγο την κόρη του (Bebe Cave). Η πριγκίπισσα στέκεται πολύ άτυχη, γιατί το αίνιγμα λύνεται τελικά από έναν πρωτόγονο αγριάνθρωπο και αναγκάζεται να φύγει μαζί του.

Η τρίτη και τελευταία ιστορία διηγείται το πάθος ενός φιλήδονου βασιλιά (Vincent Cassel) για το μαγευτικό τραγούδι μιας μυστηριώδους γυναίκας, στο βασίλειο του Roccaforte (Ισχυρό Φρούριο). Πίσω από την αγγελική φωνή, όμως, κρύβεται μια φτωχή ηλικιωμένη (Shirley Henderson), που ζει με την αδερφή της (Hayley Carmichael) και μαζί συνεργάζονται για να ξεγελάσουν τον βασιλιά σχετικά με την ηλικία της γυναίκας που έχει ερωτευτεί. Όταν η απάτη αποκαλυφτεί και τιμωρηθεί με βία, μια μάγισσα θα προσφέρει στη μία αδερφή την πραγματική νεότητα, ενώ η άλλη θα παραμείνει γριά και άσχημη.

scene_1_from_tale_of_tales
Ένα πανέμορφο κάδρο της ταινίας

Οι τρεις ιστορίες, πέρα από μια χαλαρή σύνδεση στο τέλος, κινούνται παράλληλα και παρεμβάλουν χωρίς ποτέ να ενοχλούν, με τον ελάχιστα αργό ρυθμό της εξέλιξης να είναι απολαυστικός. Πέρα από την κλασική διήγηση, δε λείπουν κωμικά στιγμιότυπα, έντονες σκηνές δράσης, αλλά και βάναυσες εικόνες για να θυμίσουν ότι -αντίθετα με τον τίτλο- η ταινία δεν είναι για παιδιά.

Το καστ αποτελείται από έναν δυνατό συνδυασμό γνωστών και νεότερων ηθοποιών, που υπό την καθοδήγηση του Matteo Garrone  είτε έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιο «ευρωπαϊκές» ερμηνείες ή να επιστρέψουν στις ρίζες. Με περισσή ευκολία εναρμονίζονται με το κλίμα και το πνεύμα της εποχής, ενώ ξεχωρίζει ιδιαίτερα η Bebe Cave στον ρόλο της πριγκίπισσας του Altomonte, αφού μεταμορφώνει με μεγάλη μαεστρία έναν αρχικά κωμικό χαρακτήρα σε μια τραγική ηρωίδα!

Μετά το άκρως ρεαλιστικό Gomorra (2008) και το κοινωνικό Reality (2012), η επιλογή του Garrone να καταπιαστεί με τον κόσμο του φανταστικού και των παραμυθιών αποδεικνύεται σωστή και η επιτυχία βασίζεται στο πρωταρχικό στοιχείο του φιλμ: την πανταχού παρούσα ομορφιά. Η καθηλωτική φωτογραφία του Peter Suschitzky, τα έντονα χρώματα, τα λιτά σκηνικά και τα μέρη της Ιταλίας, όπου έγινε το σύνολο των γυρισμάτων, συνθέτουν έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής, ενώ ακόμη και οι πιο gore σκηνές χαρακτηρίζονται από καλαισθησία. Συνολικά, η παρακολούθηση της ταινίας γεννά νοσταλγία για ένα είδος που έχει εξοριστεί στον παιδικό κινηματογράφο και υπενθυμίζει πόσο πολύ μας έχουν λείψει τα παραμύθια, των οποίων η νοσηρή φαντασία αποτελεί μια αλληγορία της πραγματικότητας και ο διδακτισμός τους δεν κατακρίνει, αλλά αναγνωρίζει και σέβεται τα ανθρώπινα πάθη.

Trailer της ταινίας Το Παραμύθι των Παραμυθιών
Στοιχεία της ταινίας Το Παραμύθι των Παραμυθιών

Σκηνοθεσία: Matteo Garrone
Σενάριο: Matteo Garrone, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso
Παραγωγοί: Sheryl Crown, Matteo Garrone, Nicki Hattingh κ.α.
Καστ: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly κ.α.
Μουσική:  Alexandre Desplat
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος κυκλοφορίας: 2015
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 125′
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2015
Ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα: 19 Νοεμβρίου 2015
Εταιρίες παραγωγής: Archimede, Le Pacte, Rai Cinema κ.α.
Εταιρία διανομής στην Ελλάδα: ODEON

IMDB

Προηγούμενο άρθροΕρωμένες στον Καμβά στο Τρένο στο Ρουφ
Επόμενο άρθροDan Georgakas: Επαναστάτης της Διασποράς