Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, επιστρέφει με « Το ξύπνημα της άνοιξης » για να περιγράψει με εκρηκτικό τρόπο την Αθήνα του σήμερα.

Η νέα του ταινία « Το ξύπνημα της άνοιξης », που με αυτήν κλείνει την άτυπη τριλογία της βίας (μετά το «Από την Άκρη της Πόλης» και τον «Όμηρο») παίρνει τον τίτλο της ως δάνειο από το ομώνυμο επαναστατικό θεατρικό έργο του Φρανκ Βέντεκιντ και παρουσιάζει την εικόνα του σκηνοθέτη για την σημερινή νεολαία, μέσα από την ιστορία πέντε χαρακτήρων που παλεύουν να ορίσουν με τον δικό τους τρόπο την αντισυστημική τους δράση και την παραβατικότητα, πολύ συχνά φλερτάροντας ασυνείδητα και παρορμητικά με την βαρβαρότητα και, τελικά, το έγκλημα. Η αφύπνιση της σεξουαλικότητας, η παντελής έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς και η πρώτη συνάντηση με την ηδονική δύναμη της βίας και της εξουσίας, με σύμβολο το όπλο που χειρίζονται με ευλάβεια, ενώνονται εκρηκτικά σε μια προφητική, μηδενιστική ταινία-δυναμίτη.

Περίληψη

Πέντε έφηβοι οδηγούνται στο δωμάτιο ανάκρισης της Αστυνομίας και αφηγούνται την ίδια ιστορία, το πώς δηλαδή οδηγήθηκαν στο έγκλημα. Είναι όμως η ίδια ιστορία; Καθώς παρακολουθούμε τις διαφορετικές (και ενίοτε αντικρουόμενες) εκδοχές των γεγονότων, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας ένα, γεμάτο σασπένς, μωσαϊκό εφηβικού έρωτα, παρόρμησης και δίψας για ελευθερία, που οδήγησε τους πέντε ήρωες στην δημιουργία μιας συμμορίας. Με τη συμμορία αυτή, τα παιδιά παίρνουν μια πρώτη γεύση της ενήλικης ζωής, μεθούν από τα όσα έχει να προσφέρει χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή που σπέρνουν γύρω τους και τελικά ξεπερνούν τα όρια, παρασυρμένοι από τη δίνη των εξελίξεων. Όμως, τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα;

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας το « Το ξύπνημα της Άνοιξης » μιλάνε για τον χαρακτήρα που υποδύονται:

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου ως Αλέξανδρος

«Ο Αλέξανδρος είναι ο αρχηγός της συμμορίας. Με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται ηγετική φυσιογνωμία. Τον χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερη εσωστρέφεια, η οποία τον κάνει να κρατάει χαμηλό προφίλ σε οποιαδήποτε σχέση αναπτύσσει, είτε ερωτική είτε φιλική, ή ακόμα και με τα μέλη της οικογένειάς του. Είναι όμως παιδί που «πατάει γερά τα πόδια του στη Γη», εύστροφο και με μια ηρεμία,  η οποία τον βοηθάει να μελετάει πολύ καλά τις κινήσεις του κι ως εκ τούτου να μπορεί να ηγηθεί μιας συμμορίας. Η εσωστρέφεια κι η ηρεμία με την οποία πορεύομαι-αν όχι πάντα, όμως τις περισσότερες φορές- στην καθημερινότητά μου είναι οι βασικές ομοιότητες που θα εντόπιζα μεταξύ Αλέξανδρου και Κωνσταντίνου.»

Το ξύπνημα της Άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
Η Δάφνη Ιωακειμίδου –Πατακιά στην ταινία « Το ξύπνημα της άνοιξης »

Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά ως Ιωάννα

«Στην ταινία ” Το ξύπνημας της άνοιξης ” υποδύομαι την Ιωάννα, μια έφηβη κοπέλα με δύσκολο οικογενειακό υπόβαθρο. Ερωτεύεται τον αρχηγό της συμμορίας, γίνεται μέλος της και, παρέα με τα αγόρια της ομάδας, πειραματίζεται και φτάνει στα όρια της βίας. Αυτό που με δυσκόλεψε στην προσέγγιση του ρόλου είναι η σχέση με τη βία, που στην Ιωάννα εκφράζεται έντονα και που σε μένα δεν υπάρχει καθόλου.»

Η Δάφνη Ιωακειμίδου –Πατακιά επελέγη για το φετινό Shooting Stars του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Κώστας Νικούλις ως Χρήστος

«Ο Χρήστος είναι ένας έφηβος που ψάχνει να βρει μια ταυτότητα στην Αθήνα του 2016. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, αναζητά εκδίκηση, παίρνοντας μέρος σε ομάδες κατά του συστήματος και διοχετεύοντας όλο τον πόνο του στον αγώνα αυτόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, μπαίνει σε μια συμμορία και, μετά από μια σειρά συγκρούσεων εντός και εκτός της ομάδας, καταλήγουν στην αίθουσα του ανακριτή. Μια μεγάλη ομοιότητα που εντοπίζω με τον Χρήστο είναι πως σε μια τέτοια ηλικία η ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικοποίηση μεταφράζεται από τον καθένα διαφορετικά και η άγνοια των επιπτώσεων υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας. Πώς μπορεί κάποιος να ξέρει το κακό που μπορεί να προκαλέσει μια πράξη του;»

Άγγελος Τζέγια ως Ερμίρ

«Στην ταινία υποδύομαι τον Ερμίρ, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα από Αλβανούς γονείς. Αρκετά προστατευτικός προς την οικογένεια του και κυρίως προς τον μικρότερο αδερφό του. Είναι σεξιστής, με πολλές γνωριμίες με κακό κόσμο, με αποτέλεσμα εκείνος να είναι αυτός που τροφοδοτεί την συμμορία με τα διάφορα όπλα. Αυτό αρχικά με δυσκόλεψε γιατί, παρότι ότι έχω συναναστραφεί με τέτοιους ανθρώπους, μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως φέρονται στον καθένα και το τι σκέφτονται. Αντιθέτως βρήκα ομοιότητες εξ αρχής στο ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα από ξένους γονείς, γιατί είμαι ακριβώς το ίδιο. Και το ότι είναι προστατευτικός.»

Φαμπρίτσιο Μούτο ως Άρης

«Ο Άρης είναι ένα παιδί 15 χρονών, στο ζενίθ της εφηβείας, αφελής, χωρίς αίσθηση του κινδύνου. Όλα είναι ένα παιχνίδι γι’ αυτόν. Με τους γονείς του τα έχει καλά, καθώς αυτοί δεν του ζητούν λογαριασμό απορροφημένοι από το πώς να μαζέψουν λεφτά να χτίσουν σπίτι και όχι στην ανατροφή των παιδιών τους. Με τους φίλους του το παίζει και λίγο μαγκάκι, λόγω του ότι έχει και έναν μεγάλο αδελφό, σε συμμορία στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος. Ο αδελφός του τον προσέχει σαν τα μάτια του, όποτε όλα στην ζωή του Αρη κυλούν τέλεια. Από μωρό μεγαλωμένος στην Ελλάδα, όπως και εγώ, η Αλβανία πλέον του είναι κάτι ξένο, νιώθει ξένος όταν είναι περιτριγυρισμένος από τους συγγενείς του, κάτι που βρίσκω απόλυτα φυσικό. Όταν έχεις μεγαλώσει σε μια διαφορετική κουλτούρα, η πατρίδα σου γίνεται ο τόπος που έχεις μεγαλώσει, και όχι εκείνος των γονιών σου, στον οποίο πηγαίνεις μια φορά το χρόνο, 10 μέρες για διακοπές.»

Επίσημη Αφίσα- Το ξύπνημα της Άνοιξης
Η επίσημη αφίσας της ταινίας « Το Ξύπνημα της Άνοιξης »

Η ταινία « Το Ξύπνημα της Άνοιξης » είναι μια παραγωγή της ViewMaster Films, σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Nova, της Odeon και της CL Productions.

Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Γιάνναρης                                                                                                   Σενάριο: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Μαρία Πάουελ

Από τις 25 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους

IMDb

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Δείτε το trailer της ταινίας το « Το Ξύπνημα της Άνοιξης » :

 

Προηγούμενο άρθροΤαξί στην Τεχεράνη με οδηγό τον Τζαφάρ Παναχί
Επόμενο άρθροΤο παρεάκι των λουλουδιών της Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη