Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης του Ντάβιντ Λάγκερκραντζ αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες λογοτεχνικές επιστροφές των τελευταίων ετών. Η συνέχεια της τριλογίας των αστυνομικών μυθιστορημάτων της Millenium, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.  Η αγαπημένη σε όλους πανκ χάκερ και ιδιοφυία στους υπολογιστές Λισμπέτ Σαλάντερ μαζί με τον γοητευτικό μάχιμο δημοσιογράφο Μίκαελ Μπλούμκβιστ επιστρέφουν και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απογοητεύουν ούτε τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ο πρόωρος θάνατος του Στιγκ Λάρσον, δημιουργού της τριλογίας, Το Κορίτσι με το Τατουάζ, το Κορίτσι στη Φωλιά της Σφήγκας και το Κορίτσι που Έπαιζε με τη Φωτιά, σήμαινε για πολλούς το τέλος του διδύμου, που γοήτευσε εκατομμύρια αναγνώστες. Όμως η λατρεία του αναγνωστικού κοινού και ο ταλαντούχος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ντάβιντ Λάγκερκραντζ, επίσης σουηδικής καταγωγής, έπεισαν τους κληρονόμους του Λάρσον να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την πολυπόθητη συνέχεια.

Από το οπισθόφυλλο του μυσθιστορήματος, Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

Ένα βράδυ ο Μπλούμκβιστ δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια πηγή που ισχυρίζεται ότι έχει πολύτιμες πληροφορίες και έχει ζητήσει τη βοήθεια μιας νεαρής χάκερ, η οποία μοιάζει με κάποια δική του γνώριμη. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Ο Μπλούμκβιστ, θέλοντας απεγνωσμένος να ενισχύσει το Μιλένιουμ, αναζητά τη Σαλάντερ, αλλά ως συνήθως εκείνη έχει τα δικά της σχέδια. Το μυστικό που κυνηγούν κι οι δύο βρίσκεται στην καρδιά ενός πολύπλοκου ιστού στον οποίο εμπλέκονται κατάσκοποι, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κυβερνήσεις από τον κόσμο∙ και κάποιος είναι διατεθειμένος να σκοτώσει προκειμένου να μην αποκαλυφθεί.

Πλοκή έργου

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, στο επίκεντρο βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, η Λισμπέτ, η οποία εμπλέκεται σε ένα άκρως επικίνδυνο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών και διεθνούς κατασκοπείας. Ο Μπλούμκβιστ, έχοντας χάσει κάθε επαφή με τη Λισμπέτ και μένοντας δημοσιογραφικά αδρανής, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της εξαγοράς του περιοδικού Millenium από ένα αμφιλεγόμενο επιχειρηματικό κονσόρτσιουμ. Η δράση ξεκινά όταν ο Μίκαελ ενημερώνεται για την απειλή της ζωής του Μπλάνσερ, γνωστής διάνοιας του επιστημονικού πεδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης , ο οποίος και φαίνεται να συνεργάζεται στενά με μια ιδιαίτερα έξυπνη χάκερ με τατουάζ και πανκ εμφάνιση…

Το τεχνολογικό επίτευγμα του Φρανς ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ένας υπολογιστής, που ξεπερνάει την ανθρώπινη ευφυΐα είναι αρκετό για να προκαλέσει το ενδιαφέρον μυστικών υπηρεσιών αλλά και οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων.

Ένα παγωμένο βράδυ, ένας μοιραίος πυροβολισμός και ένας σημαντικός αυτόπτης μάρτυρας, που πάσχει από το σύνδρομο του «σοφού», δρομολογούν τις εξελίξεις. Στο στόχαστρο του Μίκαελ, ο επικίνδυνος δράστης, που έκλεψε την υψηλή τεχνολογία που εφηύρε ο Φρανς και είναι έτοιμος να την παραδώσει στο δίκτυο που κυνηγάει τη Λισμπέτ.

Η ανάμιξη της NSA και της ΕΥΠ θα περιπλέξει την κατάσταση και θα δυσκολέψει το έργο της αστυνομίας και του ίδιου του Μπλούμκβιστ.

Το παζλ συμπληρώνεται με την εμφάνιση ενός προσώπου κλειδιού, από το μακρινό παρελθόν της Σαλάντερ, που θα ανασύρει μνήμες και μυστικά, που ήταν για χρόνια καλά κρυμμένα.

Θα καταφέρει άραγε το αγαπημένο δίδυμο να αποκαλύψει τα πρόσωπα, που απαρτίζουν το επικίνδυνο δίκτυο και να «κόψει» τον ιστό της αράχνης ; Ή θα πιαστεί σε αυτόν χωρίς διαφυγή ;

Συνολική θεώρηση έργου

Για άλλη μια φορά οι περιπέτειες της Λισμπέτ Σαλάντερ και του Μίκαελ Μπλούμκβιστ καθηλώνουν, εκτοξεύοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Ο Ντάβιντ Λάγκερκραντζ συνεχίζει στο ίδιο επιτυχημένο μοτίβο του Λάρσον. Γρίφοι, ανθρώπινες διάνοιες, ο πόλεμος ανάμεσα στο καλό και το κακό, η ακτιβιστική προσέγγιση της δικαιοσύνης και διάχυτο πνεύμα μυστηρίου, με φόντο την παγωμένη Σουηδία.

Ο συγγραφέας του έργου Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης αποτυπώνει το πολιτικό σκηνικό της Σουηδίας. Αναφέρεται με αποστροφή στην άνοδο του φασισμού και του εθνικισμού, όμως παράλληλα οι ήρωές του διακατέχονται από φανερά αντιαμερικανικά και αντιρωσικά συναισθήματα, εξυμνώντας τη σουηδική υπεροχή. Δύο είναι οι βασικοί εχθροί της βορειοευρωπαϊκής κουλτούρας. Αφενός, οι Ρώσοι κομμουνιστές νοσταλγοί του Στάλιν, που σύμφωνα με τους ήρωες του Λαγκερκράντζ προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία της Δύσης, μέσα από εγκληματικές και κατασκοπικές δράσεις, ώστε να αποκτήσουν την παλιά τους πολιτικοοικονομική θέση και αφετέρου, οι Αμερικάνοι, που με αφορμή την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε όλο τον κυβερνοχώρο ελέγχοντας κάθε κίνηση οποιασδήποτε προέλευσης και καθιστώντας ανύπαρκτη την έννοια της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι η εμπλοκή τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και όχι μόνο, με αποκορύφωμα την ανάμιξη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας σε απόρρητες κυβερνητικές αποφάσεις.

Πέρα από αυτές τις πολιτικές και στρατηγικές αναφορές, ο συγγραφέας αποδίδει με κατανοητό και ελκυστικό τρόπο μαθηματικές έννοιες και όρους, που αφορούν την υψηλή τεχνολογία, διατηρώντας παράλληλα μία γρήγορη πλοκή. Ο Ντάβιντ ως άξιος συνεχιστής του Λάρσον, κλιμακώνει με μαεστρία την ένταση και καλλιεργεί την απαραίτητη αγωνία για την τύχη του εκρηκτικού διδύμου. Στα συν του μυθιστορήματος, η ψυχολογική προσέγγιση του χαρακτήρα της Σαλάντερ, που σε συνδυασμό με το έξυπνο σενάριο, δημιουργούν ένα πιο ολοκληρωμένο, εν συνόλω, έργο.

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, Ντάβιντ Λάγκερκραντζ.
Ο Σουηδός συγγραφέας του μυθιστορήματος Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, Ντάβιντ Λάγκερκραντζ, άξιος συνεχιστής του Στιγκ Λάρσον.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Ντάβιντ Λάγκερκραντζ σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία, καθώς και δημοσιογραφία στο Γκέτεμποργκ. Εργάστηκε στην εφημερίδα Expressen καλύπτοντας το αστυνομικό ρεπορτάζ. Το 1997 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο Ultimate High, που αφηγείται την ιστορία του Σουηδού ορειβάτη Γκέραν Κροπ και έγινε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν ακόμη τρία βιβλία μέχρι το 2011. Την ίδια χρονιά έγραψε, σε συνεργασία με τον διάσημο αστέρα του ποδοσφαίρου Ιμπραΐμοβιτς, τη βιογραφία του, I am Zlatan Ibrahimović, που πούλησε χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο 2013 ανέλαβε να συγγράψει το τέταρτο μέρος του παγκόσμιου φαινομένου MILLENNIUM του Στιγκ Λάρσον.

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

Οι πωλήσεις της συνέχειας της τριλογίας, Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης, ξεπέρασαν τα 73 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα παραπάνω από 164 χιλιάδες αναγνώστες γοητεύτηκαν από τις περιπέτειες της Λισμπέτ Σαλάντερ και του Μίκαελ Μπλούμκβιστ. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε  στην Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του Ξενοφώντος Παγκαλιά.

 

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

Συγγραφέας: Ντάβιντ Λάγκερκρατζ

Εκδόσεις : Ψυχογιός

Έτος έκδοσης: 2015

ISBN: 978-618-01-1245-0

Σελίδες: 536

Προηγούμενο άρθροΣυναυλία “Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια” στο ΙΜΚ
Επόμενο άρθρο“Δυνατά..Το καλοκαιράκι” με Αρβανιτάκη και Πορτοκάλογλου στο Μαρούσι