Κυκλοφορεί: Το κατορθωμένο σώμα, Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός

Κυκλοφορεί: Το κατορθωμένο σώμα, Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης

Το κατορθωμένο σώμα – Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951)
Το κατορθωμένο σώμα – εξώφυλλο βιβλίου

Το κατορθωμένο σώμα – Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951) κυκλοφορεί από το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος και τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Η εισαγωγή και η Ανθολόγηση έγιναν από τον Γιώργο Βαρθαλίτη.

Περιγραφή

Το βιβλίο Το κατορθωμένο σώμα – Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, με εισαγωγή και ανθολόγηση του σικελιανικού έργου από τον ποιητή Γιώργο Βαρθαλίτη, είναι το δεύτερο της σειράς «Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης» που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.

Άγγελος Σικελιανός

Το κατορθωμένο σώμα – εξώφυλλο βιβλίου
Άγγελος Σικελιανός

Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα, γιος του Ιωάννη Σικελιανού και της Χαρίκλειας το γένος Στεφανίτση. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του άρχισε η πρώτη ενασχόλησή του με την ποίηση.

Το 1901 έφυγε για την Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Στην Αθήνα ήρθε σ’ επαφή με τη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου όπου δούλεψε ως ηθοποιός. Το 1902 πραγματοποίησε τις πρώτες δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, ανάμεσά τους ο Διόνυσος και τα Παναθήναια, ενώ ένα χρόνο αργότερα συνεργάστηκε με το Νουμά.

Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν 5 φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να το αποκτήσει.

Προς το τέλος της ζωής του πάλευε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του ήπιε απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Το κατορθωμένο σώμα – Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951)
  • Ανθολόγηση/Εισαγωγή: Γιώργος Βαρθαλίτης
  • Εκδόσεις: Γαβριηλίδης & Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος (Διαδικτυακός Ιστότοπος)
  • Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2016
  • Θέμα: Λογοτεχνία/Ελληνική Ποίηση
  • Τιμή αγοράς: 10,60 ευρώ
  • Σελίδες: 125

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply