«Το γυναικείο πράγμα», η πρώτη ριζοσπαστική και πνευματώδης αποτίμηση της γυναικείας κατάστασης στον μετα-φεμινιστικό κόσμο του 21ου αιώνα.

Το γυναικείο πράγμα

Τι «πραγματικά» θέλουν οι γυναίκες; Ποιος κερδίζει τον πόλεμο των φύλων; Είναι νίκη των γυναικών (ή μήπως των εταιρειών) η άνοδος των εισοδημάτων τους; Ποια είναι τα μεγαλύτερα θύματα της βίας, οι γυναίκες ή οι άντρες; Και είναι τελικά η ανατομία πεπρωμένο;

Για κάθε βήμα που κάνουν οι γυναίκες προς την ισότητα των φύλων, ένα νέο εμπόδιο φαίνεται να προκύπτει. Η ειρωνεία είναι ότι ο φεμινισμός προσκρούει σ’ έναν απρόβλεπτο αντίπαλο: την ενδότερη γυναίκα. Παρά τις θριαμβολογίες, οι γυναίκες βρίσκονται παγιδευμένες ανάμεσα στο φεμινισμό και τη θηλυκότητα, στην αυτεπιβεβαίωση και το καθήκον μιας ατέρμονης αυτοβελτίωσης, στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας και την παρότρυνση να παίζουν το θύμα.

Αντί να ρίχνει το φταίξιμο στους συνήθεις υπόπτους –τους άντρες, τα ΜΜΕ– η Λώρα Κίπνις στρέφεται σε πιο κοντινούς υπαίτιους: τις ίδιες τις γυναίκες και τη συνενοχή τους στην εδραίωση των αντρικών προνομίων. Εξ ου και η τολμηρή ανατομία του γυναικείου πράγματος που επιχειρεί εδώ: μια πρωτοποριακή χαρτογράφηση της γυναικείας ψυχής, με αφετηρία τέσσερις πρωταρχικές περιοχές που εντοπίζει σ’ αυτήν –το Φθόνο, το Σεξ, τη Βρομιά και την Τρωτότητα–, στηριγμένη σε τεκμηριωμένες ιστορικές και κοινωνικές αναφορές αλλά και ανατριχιαστικές ψυχολογικές αποχρώσεις ή οδυνηρά ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες.

Laura Kipnis

Η Laura Kipnis είναι καθηγήτρια σπουδών επικοινωνίας στο Northwestern University. Ξεκίνησε κάνοντας κινηματογράφο και βίντεο αρτ, για να εξελιχθεί σε κριτικό του πολιτισμού, με αξιοσημείωτα δοκίμια για την αισθητική, τη σεξουαλική πολιτική και τα ζητήματα φύλου, δημοσιευμένα στα SlateHarpersThe Nation,BookforumPlayboyThe New York Times κ.α. Το «Sexual Paranoia Strikes Academe» συμπεριλήφθηκε στα Καλύτερα Αμερικανικά Δοκίμια του 2016 (επιμ. Jonathan Franzen). Μερικά από τα βιβλία της είναι: Ecstasy Unlimited: On Sex, Capital, Gender, and Aesthetics (1993), Bound and Gagged: Pornography and the Politics of Fantasy in America(1996), Against Love: A Polemic (2003).

Έγραψαν για το βιβλίο

«Οι τρόποι με τους οποίους ο φεμινισμός έχει και δεν έχει αλλάξει τον πολιτισμό –και οι τρόποι με τους οποίους έχει και δεν έχει αλλάξει τις γυναίκες– είναι το επικίνδυνο έδαφος που ανιχνεύει η Κίπνις . . . Ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινίστρια, είναι επίσης ένα κριτικό πνεύμα που δυσανασχετεί με τις ορθοδοξίες . . . Το γυναικείο πράγμα ξεκίνησε από μια τέτοια δυσανασχέτηση απέναντι στην παραδεδεγμένη σοφία και τον πλαστό εφησυχασμό.»

Los Angeles Times

«Η Κίπνις αποστομώνει μεμιάς όποιον νομίζει πως οι φεμινίστριες δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ . . . Είναι πολύ δηκτική απέναντι σε αυτόκλητες φεμινίστριες που οικοδομούν μια ολόκληρη προσωπικότητα κι ένα στιλ ζωής παραπονούμενες για τους άντρες. Αλλά η ανάλυσή της για τη “θηλυκή” εναλλακτική λύση είναι ακόμη πιο αιχμηρή. Η θηλυκότητα, όπως προβάλλεται σήμερα, δεν επιτυγχάνεται ποτέ, διότι η τελειότητα πάντα θα διαφεύγει οποιαδήποτε δόση ανελέητης δίαιτας, περιποίησης και πειθαρχίας.»

The Guardian

«Μια διαπεραστική, και διαπεραστικά κωμική, ματιά στους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού τους στον αγώνα για ίσα δικαιώματα.»

Chicago Tribune

«Το γράψιμο της Κίπνις βγάζει σπίθες: όταν είναι καλό, είναι πολύ πολύ καλό, κι όταν είναι κακό, ακόμη καλύτερο.»

The Nation
Πληροφορίες για το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθρο«Τι έµαθα περπατώντας στον κόσµο» της Λένας Διβάνη
Επόμενο άρθροΗ Οπερέττα σε σκηνοθεσία του Ν. Καραθάνου από το Εθνικό Θέατρο