Το δωμάτιο των θαυμάτων: Μια ταινία του Τοντ Χέινς

Το δωμάτιο των θαυμάτων: Μια ταινία του Τοντ Χέινς

Το δωμάτιο των θαυμάτων - αφίσα
Το δωμάτιο των θαυμάτων - Το παραμυθένιο έργο του Μπράιαν Σέλζνικ έρχεται στη μεγάλη οθόνη.

Το δωμάτιο των θαυμάτων (Wonderstruck) είναι μια ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπράιαν Σέλζνικ, τον οποίο γνωρίσαμε στην ταινία Hugo. Στο Wonderstruck που σκηνοθετεί ο Τοντ Χέινς πρωταγωνιστούν οι Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλι, Μίλισεντ Σίμοντς, Τζέιντεν Μάικλ, και η Μισέλ Γουίλιαμς.

Σύνοψη της ταινίας Το δωμάτιο των θαυμάτων

Το 1927, ένα νεαρό κορίτσι, η Ρόουζ φεύγει απ’ το σπίτι της στο Νιου Τζέρσεϊ για να φτάσει στο Μανχάταν. Έχει την ελπίδα να βρει έναν άνθρωπο από το παρελθόν της. Πενήντα χρόνια αργότερα, ένα αγόρι βρίσκει στοιχεία για την οικογένεια του που τον οδηγούν απ’ τη Μινεσότα στη Νέα Υόρκη. Οι περιπέτειες τους, τους οδηγούν σε παράξενα, νέα μέρη, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν μυστήρια για τους ίδιους και τον κόσμο. Οι ανακαλύψεις τους κρύβουν το θαύμα και την ελπίδα.

Μεταφέροντας το Wonderstruck στη μεγάλη οθόνη

Διαβάζοντας το έργο του Μπράιαν Σέλζνικ «Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ» ή παρακολουθώντας την μεταφορά του στον κινηματογράφο από το Μάρτιν Σκορτσέζε με τίτλο Hugo (2011) δεν έχουμε παρά να αναμένουμε ένα ακόμη μαγευτικό ταξίδι. Όπως και το προηγούμενο μυθιστόρημα του Αμερικανού παραμυθά, έτσι και το Wonderstruck είναι πλούσιο σε μαγικές εικόνες.

Τη μία ιστορία του έργου ο Σέλζνικ την περιγράφει αποκλειστικά μέσα από εικόνες χωρίς λόγια. Παρακολουθούμε τη ζωή μέσα απ’ τα μάτια της νεαρής Ρόουζ το 1927. Η δεύτερη ιστορία, λαμβάνει χώρα πενήντα χρόνια αργότερα, κι ακολουθεί τον Μπεν. Πρόκειται για ένα αγόρι που μόλις έχασε την ακοή του, οπότε αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με τη Ρόουζ, αλλά με διαφορετικές αναμνήσεις, προθέσεις και ικανότητες. Η ιστορία της Ρόουζ είναι ασπρόμαυρη με την αισθητική του βωβού κινηματογράφου. Ύστερα η εικόνα αλλάζει. Γίνεται πολύχρωμη και μουσικά έντονη, ακολουθώντας το ύφος της δεκαετίας του ‘70.

Ο σκηνοθέτης Τοντ Χέινς (Carol) είναι γνωστός για τις προκλητικές ταινίες του και ίσως αρχικά φαινόταν αταίριαστος με το ύφος των έργων του Μπράιαν Σέλζνικ. Οι δυνάμεις του Χέινς όμως ταιριάζουν απόλυτα στις δυνατότητες του βιβλίου, σύμφωνα με το συγγραφέα. «Το βιβλίο εξιτάρει συνεχώς τη φαντασία και σου επιτρέπει να γεμίζεις τα κενά. Κατά κάποιο τρόπο κάνεις το έργο δικό σου όταν το διαβάζεις», σημειώνει ο Χέινς. Όσο για τον συγχρονισμό στη μεγάλη οθόνη, ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Δημιουργεί διάλογο ανάμεσα στις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά με φυσική συνέχεια στην αλλαγή της Νέας Υόρκης τα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν. Το βιβλίο παρακαλούσε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο».

Trailer

Πληροφορίες για την ταινία

  • Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
  • Κείμενο: Μπράιαν Σέλζνικ
  • Ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλι, Μίλισεντ Σίμοντς, Τζέιντεν Μάικλ, Μισέλ Γουίλιαμς
  • Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
  • Διάρκεια: 117’
  • Είδος: δράμα μυστηρίου
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018
  • Imdb 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply