Τα προγράμματα ξενάγησης της έκθεσης “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, είναι προσβάσιμα από αυτήν την εβδομάδα σε άτομα με προβλήματα όρασης. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εντάσσει στην έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”, ευρήματα τα οποία οι συμμετέχοντες/ουσες με προβλήματα όρασης ψηλαφούν, ενώ  έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις και να παρακολουθήσουν το τρέχον πρόγραμμα ξενάγησης. Όλα τα κείμενα της παρούσας έκθεσης παρέχονται σε Braille ή μεγαλογράμματη γραφή, διατίθεται Pen Friend (σύστημα ακουστικής περιγραφής), ενώ οι σκύλοι-συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες.

Ερχόμενοι σε επαφή με τα μοναδικής αξίας ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μέσα από αυτές τις ξεναγήσεις οι επισκέπτες/τριες μπορούν να μάθουν τις νέες πληροφορίες που μας παρέχονται από αυτά, για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην καταστροφή των υποτροπικών δασών από τις βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις που έλαβαν χώρα στο Βόρειο Αιγαίο κατά την περίοδο του κατωτέρου Μειόκαινου και οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

"Το Δάσος κάτω από το Δρόμο"
Κείμενα σε γραφή Braille στην έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”
Το περιεχόμενο της έκθεσης “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”

Η έκθεση  παρουσιάζει τα νέα σημαντικά ευρήματα απολιθωμάτων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο και τα οποία υπογραμμίζουν τη μεγάλη επιστημονική και περιβαλλοντική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μερικά από αυτά τα ευρήματα είναι τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας είδη φύλλων, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σπουδαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Η έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο” είναι αρκετά πρωτότυπη καθώς επιχειρεί παράλληλα με την παρουσίαση των ευρημάτων, να εστιάσει και στην επιστημονική προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.  Μεταφέρει νοερά τους/τις επισκέπτες/τριές της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, στους χώρους της έρευνας και στους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

"Το Δάσος κάτω από το Δρόμο"
Κείμενα σε γραφή Braille στην έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”
Πληροφορίες για την έκθεση “Το Δάσος κάτω από το Δρόμο”

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17:30-20:30

Σάββατο, Κυριακή: 11:00-20:00

Χώρος: Ίδρυμα Ευγενίδου

Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 387, 17564 Π. Φάληρο  (είσοδος από Πεντέλης 11)

Τηλέφωνο: 2109469600

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου εδώ

Είσοδος ελεύθερη

 

Υπενθυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι φιλικό και προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναπηρία και  ότι υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και πρόβλεψη για χειλεαναγνώστες/στριες κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr. Επιπλέον διατίθεται χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.

Προηγούμενο άρθροRenegotiating History in light of the Greek Crisis
Επόμενο άρθροΗ Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα (1965)- νέα έγχρωμη έκδοση