«Το Blues της Ανεργίας» είναι το νέο μυθιστόρημα του Παναγιώτη Βλάχου που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Κέδρος. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και την αποτύπωση της καθημερινής ζωής. Τα διάφορα περιστατικά που διατρέχουν την ζωή των πρωταγωνιστών προέρχονται τόσο από τις συνθήκες του παρόντος όσο και από ιστορίες ή περιστατικά από το παρελθόν.

«Αθήνα, 2010-2015
Μνημόνια, πολιτικές ανακατατάξεις, κοινωνικές αναταραχές, συγκρούσεις και αδιέξοδα. Ζωές σε δοκιμασία.
Από ένα παλιό διαμέρισμα στα Εξάρχεια ο Πέτρος και η Αλεξάνδρα αναμετρώνται με τους γεμάτους υγρασία τοίχους και τους άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με έναν κόσμο που φλέγεται σιωπηλά στα σπίτια και στα γραφεία ή, με αμείωτη ένταση, στους δρόμους.
Ρωγμές παντού. Στις φιλίες, στους έρωτες, στις βεβαιότητες.
Κοντά στο σημείο μηδέν, η μνήμη αντιστέκεται: το αλμυρό φως του Αρχιπελάγους, ο καυτός ήλιος, ο παχύς ίσκιος της κληματαριάς. Το φιλί στο στόμα από έναν παιχνιδιάρη γάτο. Μια παιδική φανέλα της Ίντερ. Μια φωτογραφία-ενθύμιο πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές της Αίγινας. Τα απρόβλεπτα ακόρντα ενός ερωτευμένου μια παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Ο χαμένος χρόνος ξαναδιεκδικείται. Όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι οι απώλειες, η ζωή σε καλεί να επιστρέψεις. Χωρίς χρέη…»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το «Blues»

Η αφήγηση ξεκινά από το «Έτος Μηδέν», δηλαδή το 2010. Η πρωταγωνίστρια βρίσκεται άνεργη και όλες οι συνθήκες γύρω αρχίζουν να προμηνύουν ένα πολύ δύσκολο άμεσο μέλλον. Η ανεργία αρχίζει πλέον να γίνεται αισθητή στην κοινωνία, η ανασφάλεια πλημμυρίζει τις ψυχές των ανθρώπων και οι σχέσεις μεταξύ τους γίνονται όλο και πιο δύσκολες και εκρηκτικές. Ο συγγραφέας κάνει έτσι μια αναδρομή, την «Προϊστορία», για να περιγράψει τις καταβολές των χαρακτήρων του και να διαπλάσει τις αλλαγές στις προσωπικότητές τους. Ξεκινώντας από μια Ελλάδα του παρελθόντος, με διαφορετικά προβλήματα από τα σημερινά, περνώντας από τα χρόνια της αλλαγής και της εδραίωσης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, αφηγείται τις ιστορίες και τις μεταβολές των ηρώων του μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Στα «Επίκαιρα 2011-2015» αναφέρει όλα αυτά τα γεγονότα που συντάραξαν, άλλαξαν και διαμόρφωσαν την ελληνική πραγματικότητα, καθώς και τα προσωπικά βιώματα που έφτασαν με αυτά.

Ο Παναγιώτης Βλάχος, μέσα από τον μικροπερίοδο, σχεδόν προφορικό του λόγο, καταφέρνει να κάνει μία εξαιρετική παρουσίαση του ελληνικού τοπίου. Από τους δρόμους και τα καταστήματα της Αθήνας  κυρίως, έως και διάφορα σημεία της επαρχίας, ο συγγραφέας περιγράφει καταστάσεις που λίγο-πολύ έχουν βιώσει όλοι, σε μία γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι. Στην πορεία του αυτή κάνει βαθιές τομές στην ουσία του θέματος που περιγράφει και ύστερα επανέρχεται στην επιφάνεια, κινητοποιώντας έτσι την σκέψη του αναγνώστη. Με συνεχείς αναδρομές περιγράφει την πολιτική Ελλάδα από την περίοδο της Επταετίας έως και τις σημερινές εξελίξεις. Παράλληλα, οριοθετεί τον αγώνα των ανθρωπίνων σχέσεων και τις προσωπικές εμπειρίες μέσα από αυτές τις συνθήκες και την καθημερινή επιβίωση στο αστικό περιβάλλον. Παρά τη διάχυτη αρνητικότητα, μέσα από τις συνεχείς αναφορές του στην λογοτεχνία και τη μουσική, ο συγγραφέας περνά το μήνυμα πως στην ζωή είναι απαραίτητα ο ρομαντισμός, η αλήθεια και το εξαιρετικό που διασπά τη ρουτίνα.

Ο συγγραφέας

Ο Παναγιώτης Βλάχος γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1961. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ζει. Σπούδασε οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας σε μελέτες και έρευνες που άπτονται περιβαλλοντικού, χωροταξικού και οικονομικού σχεδιασμού. Εργάστηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια στον εκδοτικό χώρο. Ασχολείται συστηματικά με την ψυχανάλυση. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ανά δύο και ένας μόνος του (2002), Καλή σας νύχτα, κύριε Φρόιντ (2006), Οι ανόητοι (2011) και Το blues της ανεργίας (2016).

Πληροφορίες για το βιβλίο «Το Blues της Ανεργίας»

  • Συγγραφέας: Βλάχος Παναγιώτης
  • Έτος έκδοσης: 2016
  • Εκδόσεις Κέδρος
  • ISBN: 978-960-04-4762-0
  • ΣΕΛ.: 584
  • Σχήμα: 14 Χ 20,6
  • Μαλακό εξώφυλλο
Προηγούμενο άρθροΤο Θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει «Λαλιές του κόσμου θαυμαστές»
Επόμενο άρθρο«Το κάλπικο ζύγι-Η ιστορία ενός επιθεωρητή επί των μέτρων και σταθμών» του Γιόζεφ Ροτ