Στις 30 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το Αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης και η ηθοποιός Εύα Σιμάτου θα διαβάσουν, ώρα 10.00-12.00 πμ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη το έργο του Γουάιλντ μετά από πρωτοβουλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Παράλληλα η Εθνική Βιβλιοθήκη ενημερώνει το κοινό της, πως στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων γιορτών και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες 22-24 Δεκεμβρίου και 29-31 Δεκεμβρίου (ώρες 10-12 το πρωί και 5-7 το απόγευμα) διοργανώνει και άλλες παρόμοιες αναγνώσεις από καλλιτέχνες και ηθοποιούς με επίκεντρο χριστουγεννιάτικα βιβλία.

Το Αστερόπαιδο

Μια κρύα νύχτα του χειμώνα ένα αστέρι πέφτει από τον ουρανό στο χιονισμένο δάσος. Ένας ξυλοκόπος το πλησιάζει θέλοντας να βρει τον θησαυρό. Ανασηκώνοντας τον χρυσό μανδύα όμως διαπιστώνει πως στη θέση του θησαυρού κείτεται ένα παιδί που κοιμάται. Το Αστερόπαιδο μεγαλώνοντας γίνεται πολύ όμορφο. Τα μαλλία του είναι χρυσά, η επιδερμίδα του ολόλευκη και το ανάστημα του ωραίο. Ο χαρακτήρας του όμως άδικος και σκληρός. Όσο όμορφος, συγχρόνως άλλο τοσο δύστροπος είναι.

Η άσχημη συμπεριφορά του κορυφώνεται, όταν μια ζητιάνα καταφθάνει λέγοντάς του πως είναι η μητέρα του. Αυτός τη περιφρονεί και τη διώχνει, δηλώνοντας πως είναι γεννημένος από ένα αστέρι και όχι από μια ζητιάνα.

Όταν συνειδητοποιεί πως μετά την απαξίωση, η όψη του δεν θυμίζει πια το όμορφο παιδί που ήταν, αλλά ότι πλέον έχει γίνει άσχημο στα μάτια των άλλων, αρχίζουν τα βάσανά του. Ξεκινάει ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι εξιλέωσης. Στο τέλος του ταξιδιού του, το παιδί των αστεριών θα έχει γίνει ένας καλύτερος και «ομορφότερος» άνθρωπος. Όχι όμως με τη κλασική έννοια.

Ένα συγκινητικό και διδακτικό παραμύθι, που θυμίζει σε μικρούς και μεγάλους πως η αληθινή ομορφιά δεν χωράει στα καλούπια της εμφάνισης, αλλά είναι ένας θησαυρός που κρύβεται μέσα στον κάθε άνθρωπο.

Πληροφορίες ανάγνωσης

Προηγούμενο άρθροΟ Ebenezer Scrooge στην κουλτούρα των κόμιξ (Μέρος Α)
Επόμενο άρθροΜέθεξις – Εικαστική έκθεση στην Dépôt Αrt gallery