Οι εκδόσεις Άγρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παντελή Μπουκάλα «Το αίμα της αγάπης, Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του βιβλίου τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κυρτάτας, καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Γιώργος Κοροπούλης, συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου

Το αίμα της αγάπης

ΑΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ρέει το αίμα στην επικράτεια του έρωτα, όπως τη γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, από τις παραλογές έως τα καθαυτό ερωτολογικά τραγούδια, εκτενή ή δίστιχα. Της αγάπης τα αίματα, στη μεταφορική ή την κυριολεκτική τους χρήση. Λειτουργούν σαν απόλυτο τεκμήριο της ψυχικής συγκίνησης, σαν ακράδαντο πειστήριο της πίστης και της αφιέρωσης. Και σαν αδιαμφισβήτητη μαρτυρία του ερωτικού πάθους, και των παθημάτων που αναπόφευκτα συνεπάγεται.

Ένα κόκκινο ποτάμι διασχίζει την επικράτεια της αγάπης, και με τη ροή του υπηρετεί τον μέγα στόχο: Να γίνει νόημα το αίμα. Να ειπωθούν καθαρά και να ακουστούν δίχως παρερμηνείες ιστορίες κορυφωμένων αισθημάτων, ακόμα και καταστροφικών ή αυτοκαταστροφικών. Τα υψηλά –και τί υψηλότερο από την αγάπη– θίγονται με τον τρόπο του απλού και του ταπεινού. Που έχει την ισχύ να καθιερώνει και τη φαινομενική υπερβολή. Εντάσσοντάς τη στον κόσμο της φυσικότητας. Τον εσωτερικό, τον ηθικό ρυθμό στα τραγούδια τον προσφέρει το αμέριστο σέβας στην ιερότητα της αγάπης.

Η σειρά δοκιμίων «Πιάνω γραφή να γράψω…» πορεύεται ελπίζοντας ότι θα αντιστρατευτεί το δεύτερο μισό του στίχου που την τιτλοδοτεί, το «… και ξεγράφεται». Ο οποίος απαντά σε δημοτικό τραγούδι της ξενιτιάς. Πρώτος σταθμός, στα τέλη του 2016, η ΑΓΑΠΩ. Όπου μελετήθηκε η γλώσσα των δημοτικών. ‘Όπως και οι νοηματικά καίριες επινοήσεις της, τα τερπνά παιχνίδια, η φυσική ελευθερία της. Ο δεύτερος σταθμός, ο παρών τόμος, υποδέχεται το αίμα της αγάπης, που ρέει πλούσιο και κατακόκκινο, αποτελώντας την επαλήθευση και την επικύρωσή της.

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Τοποθεσία: Στοά του βιβλίου, Αίθουσα Λόγου και Τέχνης
  • Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα
  • Ημερομηνία: Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΘέατρο Σταθμός | Αναγνωστήριο: Η Σοφία Φιλιππίδου διαβάζει Γιώργο Ιωάννου
Επόμενο άρθρο«Ο Στρατηγός» (The General), μια κωμωδία από τον μετρ Μπάστερ Κίτον