Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος συζητάει με τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο για την ζωή του και την ποιητική του διαδρομή, με αφορμή την έκδοση όλων των ποιημάτων του, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 19.00, στον Ευριπίδη.

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ.

Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Άη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό «Ξεκίνημα της Νιότης», ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Χωματόδρομος». Επιπλέον έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη θεωρία πολιτισμού. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητή τον Μ.Γ. Μερακλή. Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης της οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων «ΜΕΖ» (Καστανιώτης, 2005) και «Ποιοι ακούνε ακόμα τζαζ;» (Κέδρος, 2011), την πολιτιστική μελέτη «Τα περιττά και τα ουσιώδη, πολιτιστικές τάσεις στη μεταπολίτευση» (Δελφίνι, 1996) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους «Η πολιτική οικονομία της παγκοσμιοποίησης», σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα, (Παπαζήσης, 2004), και «Περί ζώων: με λογική και συναίσθημα», σε συνεργασία με την καθηγήτρια Άννα Λυδάκη (Ψυχογιός, 2011).

Πληροφορίες για τη συνάντηση με τον Τίτο Πατρίκιο:

Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθρο5 πρωταγωνιστές σε αξιοσημείωτες ερμηνείες κλασικών ρόλων
Επόμενο άρθροΟ Μικρός Εγώ: Ο βίος και τα έργα του Κώστα Ταχτσή σε ροή «Αιόλου»