Οι Εκδόσεις Κίχλη και το Bιβλιοπωλείο Επίκεντρον σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τόμου της συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του, Ποιήματα Α’ (1943-1959). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, στις 7:30 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Επίκεντρον.

Για το έργο του ποιητή θα μιλήσουν η Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας. Τέλος, τη συζήτηση θα συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Τίτος Πατρίκιος – Ποιήματα Α’

Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφόρησαν τα Ποιήματα Α’ του Τίτου Πατρίκιου της περιόδου 1943-1959. Η παρούσα έκδοση αποτελεί συγκεντρωτική των ποιημάτων του αυτής της περιόδου. Το σύνολο του ποιητικού έργου του Τίτου Πατρίκιου θα κυκλοφορήσει σε δύο τόμους από τις Εκδόσεις Κίχλη.

ΣΤΙΧΟΙ 2

Στίχοι που κραυγάζουν
στίχοι που ορθώνονται τάχα σαν ξιφολόγχες
στίχοι που απειλούν την καθεστηκυία τάξη
και μέσα στους λίγους πόδες τους
κάνουν ή ανατρέπουν την επανάσταση,
άχρηστοι, ψεύτικοι, κομπαστικοί,
γιατί κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα
κανένας στίχος δεν κινητοποιεί τις μάζες.
(Ποιες μάζες; Μεταξύ μας τώρα –
ποιοι σκέφτονται τις μάζες;
Το πολύ μια λύτρωση ατομική, αν όχι ανάδειξη.)
Γι’ αυτό κι εγώ δε γράφω πια
για να προσφέρω χάρτινα ντουφέκια
όπλα από λόγια φλύαρα και κούφια.
Μόνο μιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω
να ρίξω λίγο φως στην πλαστογραφημένη μας ζωή.
Όσο μπορώ, κι όσο κρατήσω.

Αύγουστος 1957

Τίτος Πατρίκιος
Τίτος Πατρίκιος
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Άη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου.

Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου όμως, κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών.

Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό Ξεκίνημα της Νιότης, ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Χωματόδρομος. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς και άλλων) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με Ειδικό Κρατικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο Επίκεντρον
  • Διεύθυνση: Αγ. Αναργύρων 5, Κεντρική Πλατεία, Αγ. Ανάργυροι Αθήνα
  • Ημερομηνία: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
  • Ώρα: 7:30 μ.μ.
  • Τηλέφωνο: 210 26 19 718 
  • Είσοδος Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροΙλλινόι, σε δυο εκδοχές από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Η Ανάβαση» του Δημήτρη Μεσορράχη