Το Αμερικάνικο περιοδικό TIME παρουσιάζει τις 100 Καλύτερες Φωτογραφίες του 2016 σε ένα αφιέρωμα – σταθμό στη φωτογραφία. Η ετήσια αυτή παρουσίαση είναι πλέον καθιερωμένη και παρουσιάζει τις καλύτερες φωτογραφίες σύμφωνα με τη σημαντικότητα και την ισχύ τους στο έτος που πέρασε. Καταφέρνει και συνδυάζει τα πολύκροτα γεγονότα του έτους, από την προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή έως τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Δημιουργεί έτσι ένα μνημειώδες λεύκωμα, ωδή στην ισχύ της φωτογραφίας.

Όπως και κάθε χρονιά, το συνοπτικό λεύκωμα του TIME διαμορφώνει το αποτύπωμα του έτους με το ισχυρότατο μέσο της φωτογραφίας. Μια πιο ακριβής τοποθέτηση είναι πως πρόκειται για μια θεμελιώδης πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική συλλογή. Καταφέρνει να φέρει σε επαφή τον αναγνώστη με όλα τα συμβάντα και τις εικόνες που προβάλλονται. Προκαλεί τη σκέψη, την περισυλλογή και επιβάλλει την κρίση του καθενός.

Αναμφισβήτητα το λεύκωμα αυτό κατακτάει μια περίοπτη θέση στην ιστορία. Περιέχοντας μερικές από τις δυνατότερες φωτογραφίες του 2016 και όχι μόνο σύμφωνα με την ισχύ του γεγονότος αλλά και του συμβολισμού. Μερικές από αυτές είναι φωτογραφίες βίαιες. Όμως βίαιες με τον τρόπο πού ορίζεται η βία στη φωτογραφία από τον Roland Barthes στον «Φωτεινό Θάλαμο». «Η φωτογραφία είναι βίαια,όχι επειδή δείχνει βίαιες εικόνες αλλά επειδή σε κάθε περίσταση γεμίζει την όραση με τη βία, καθώς τίποτα πάνω στη φωτογραφία δε μπορεί να απορριφθεί η να μεταμορφωθεί» .

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι τυχαίο πως αυτές ορίζονται ως οι καλύτερες φωτογραφίες του έτους. Αυτές οι φωτογραφίες ειδικότερα πλέον κατέχουν μια θέση στη χρονολογική ροή των γεγονότων και στην ιστορία. Αυτό είναι ασυναγώνιστο.

Βασισμένοι, λοιπόν, σε αυτό παραθέτουμε 5 φωτογραφίες εκ του λευκώματος με βάση την προσωπική επιλογή. Θεωρούμε πως ο σχολιασμός στις φωτογραφίες είναι κάτι παρεμβατικό στο συναίσθημα και τη σκέψη του αναγνώστη. Έτσι αφήνουμε τον καθένα να κρίνει και να νιώσει από μόνος του τον αντίκτυπο της κάθε φωτογραφίας, προσφέροντας από τη πλευρά μας μόνο πληροφοριακό σχολιασμό. Παράλληλα απευθύνουμε προτροπή στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να μην αρκεστεί στην υποκειμενική επιλογή που κάνουμε εδώ.

Επιπροσθέτως, ο αναγνώστης αξίζει να επισκεφτεί την παρουσίαση του TIME (που βρίσκεται εδώ) με τις 100 Καλύτερες Φωτογραφίες και να κρίνει κατ’ιδίαν τα έργα που είναι σημαντικότερα και ισχυρότερα για εκείνον.

Βομβαρδισμοί στη Συρία

100 Καλύτερες Φωτογραφίες TIME, #77
Δαμασκός, Συρία. 11/9/2016

Η φωτογραφία αυτή δείχνει τον κ. Abu Soubhi, μεγάλης ηλικίας, με σκονισμένα ρούχα και με την απόγνωση φανερή στο πρόσωπο του, να προσπαθεί να μπει σε ένα διαλυμένο σπίτι. Δύο άντρες διασώστες προσπαθούν να τον εμποδίσουν. Αυτό είναι το σπίτι του, το οποίο διαλύθηκε έπειτα από βομβαρδισμό στην περιοχή της Ντουμα, στα περίχωρα της Δαμασκού. Φωτογραφήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Αναταραχές στη Βουλή του Κοσόβου

100 Καλύτερες Φωτογραφίες TIME, #54
Κόσοβο, Πριστίνα. 19/2/2016

Εδώ φαίνεται μια σκηνή από το Κοινοβούλιο του Κοσόβου. Σε αυτήν, αστυνομικοί φορώντας μάσκες αερίων πραγματοποιούν έλεγχο στον χώρο του κοινοβούλιο έπειτα από επίθεση με Δακρυγόνα. Η επίθεση εκτελέστηκε από νομοθέτες της Αντιπολίτευσης και διέκοψε τη πρώτη κοινοβουλευτική συνάντηση του έτους στη Πριστίνα. Ο λόγος ; η δυσαρέσκεια απέναντι σε μια συμφωνία της κυβέρνησης με την χώρα της Σερβίας. Η αντίδραση αυτή παρεμπιπτόντως συνοδεύτηκε από την απαίτηση της Αντιπολίτευσης για άμεσες εκλογές. Φωτογραφήθηκε 19 Φεβρουαρίου του 2016.

Ο Πόλεμος Ενάντια στον ISIS

100 Καλύτερες Φωτογραφίες TIME, #81
Μοσούλη, Ιράκ. 2/11/2016

Ο στρατός των Ιρακινών Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια στο Γκογκιάλι της Μοσούλης στο Ιράκ. Οι στρατιωτικοί ψάχνουν για άτομα, εξοπλισμό και στοιχεία που σχετίζονται με την Daesh (ISIS). Στη φωτογραφία βλέπουμε την είσοδο ενός σπιτιού με μια έντρομη νεαρή κοπέλα στα αριστερά. Επιπλέον στην είσοδο διακρίνεται η πιθανή μητέρα του κοριτσιού και ο μάλλον νεαρότερος αδερφός της με μια αντίστοιχη έκφραση τρόμου. Φωτογραφήθηκε 2 Νοεμβρίου 2016.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία

100 Καλύτερες Φωτογραφίες TIME. #33
Αρτβίν, Τουρκία. 17/2/2016

Αυτή η φωτογραφία είναι ένα στιγμιότυπο από μια διαδήλωση στην Τουρκική πόλη του Αρτβίν ενάντια σε ένα σχέδιο κατασκευής ορυχείου. Επακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τις οποίες έγιναν ρίψεις δακρυγόνων. Επομένως στη φωτογραφία φαίνεται ένα γυναικείο χέρι που σκουπίζει τα δάκρυα σε έναν διαδηλωτή φίλο της. Στην επίμαχη περιοχή, δυνάμεις ασφαλείας είχαν αρχίσει να κλείνουν τον δρόμο για να αρχίσουν οι κατασκευές. Οι κάτοικοι όμως αντέδρασαν εμποδίζοντας τη πράξη αυτή με τα σώματα τούς και οχήματα. Εκτιμάται πως οι διαδηλωτές ήταν 2.000 – 3.000 σε αριθμό. Φωτογραφήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2016.

Λίμνη Ουρμία, Ιράν

100 Καλύτερες Φωτογραφίες TIME, #35
Λίμνη Ουρμία, Ιράν. 8/7/2016

Δύο άνθρωποι Ιρανικής καταγωγής είναι ξαπλωμένοι κοντά στη λίμνη Ουρμία καλυμμένοι με αλάτι, στην ομώνυμη περιοχή του Βορειοδυτικού Ιράν. Υπάρχει έντονη κυριαρχία της κοκκινωπής απόχρωσης του πάτου της λίμνης η οποία ήταν διακινδυνευμένη μέχρι πρότινος. Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όμως σε συνδυασμό με ευνοϊκές βροχές κατάφεραν να τη διασώσουν. Φωτογραφήθηκε 8 Αυγούστου 2016.

Συμπερασματικά και έχοντας τις παραπάνω φωτογραφίες ως παράδειγμα, επιτονίζεται για ακόμη μια φορά η υπεροχή της φωτογραφίας ως μέσο. Χαρακτηριστικά ως το μέσο που προκαλεί και μεταδίδει άμεσα το συναίσθημα και τη σκέψη χωρίς μεσολαβητές, με την επήρεια της εικόνας.

Ως υποσημείωση αξίζει να λεχθεί ότι οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς όπως είναι λογικό μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά από τον καθένα. Το αφιέρωμα του συγκεκριμένου περιοδικού όμως, δεδομένης της εγκυρότητας και της ιστορίας που αυτό έχει διαμορφώσει ανά έτος κυκλοφορίας, δίνει μια σωστή ιδέα για τις καλύτερες φωτογραφίες στο 2016. Χωρίς βέβαια η επιλογή του TIME η ακόμα και η δική μας να είναι απόλυτες.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

 

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί: Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης από τις εκδόσεις Κάτοπτρο
Επόμενο άρθροΟ Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις στο νέο ψηφιακό πλανητάριο
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.