This One Summer: Μια καλοκαιρινή ιστορία ενηλικίωσης – Η νέα graphic novel...

This One Summer: Μια καλοκαιρινή ιστορία ενηλικίωσης – Η νέα graphic novel της Mariko Tamaki

Το This One Summer είναι ένα βραβευμένο graphic novel, σε σενάριο από την Mariko Tamaki, και εικονογράφηση από την Jillian Tamaki. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, που αφορά  δύο φίλες στο χείλος της εφηβείας, η οποία εκτυλίσσεται κατά την διάρκεια ενός καλοκαιριού στην μικρή παραθαλάσσια πόλη του Awago. Πρώτη φορά εκδόθηκε το 2014 από την First Second Books, και έκτοτε έχει συλλέξει ένα μετάλλιο Caldecott, και ένα βραβείο Gran Guinigi for Best Writer.

This One Summer – Η Υπόθεση

This One Summer
Από το This One Summer

Κάθε καλοκαίρι, η Rose, που είναι παράλληλα η αφηγήτρια της ιστορίας, πηγαίνει μαζί με τους γονείς της στην πόλη του Awago για διακοπές. Εκεί πάντα συναντά την φίλη  της, την Windy, την οποία βλέπει σας τη μικρή αδερφή που ποτέ δεν είχε, αν και είναι μόλις 18 μήνες μικρότερη. Αυτό το καλοκαίρι όμως κάτι έχει αλλάξει. Οι γονείς της Rose δεν σταματούν να καυγαδίζουν, και όταν οι 2 φίλες θα αναζητήσουν μια διαφυγή από το δράμα που εκτυλίσσεται γύρω τους, θα βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωπες με μια σειρά από νέα προβλήματα. Ένας ντόπιος έφηβος, μερικά μόνο χρόνια μεγαλύτερος από την Rose και την Windy, έχει μπλεχτεί σε κάτι άσχημο, και ίσως επικίνδυνο για τη ζωή του.

Παρόλο που το This One Summer πραγματεύεται το χιλιογραμμένο θέμα των φίλων που παράλληλα μεγαλώνουν μαζί, αλλά εξελίσσονται σε διαφορετικά άτομα, αλλά και άλλα κοινότυπα θέματα όπως το τραύμα, οι απλές απολαύσεις της ζωής και η λεπτή γραμμή μεταξύ εφηβείας και παιδικής ηλικίας, το graphic novel των Jillian και Mariko Tamaki καταφέρνει τελικά  να μην καταφύγει σε κλισέ. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα όμορφο και συναισθηματικό ανάγνωσμα, το οποίο επιτρέπει στον αναγνώστη να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες.

Χαρακτήρες

This One Summer
Η Rose και η Windy

Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων στο This One Summer είναι προσεκτικός, βαθύς και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, και καμία συμπεριφορά αδικαιολόγητη, ειδικά όσον αφορά τις πρωταγωνίστριες Rose και Windy. Οι δυό τους είναι φίλες από συνήθεια και άνεση, καθώς όσο μπορούν να θυμηθούν τους εαυτούς τους, ήταν πάντα γειτόνισσες στις καλοκαιρινές τους αποδράσεις. Παρόλα αυτά, θρέφουν πραγματική στοργή η μια για την άλλη, πράγμα όμως που δεν τις εμποδίζει τελικά από το να εξελιχθούν σε 2 διαφορετικά άτομα, με διαφορές στα πιο σημαντικά σημεία. Αν και στο τέλος αυτού του καλοκαιριού, δεν σταματούν να είναι φίλες, το μελαγχολικό συναίσθημα κάτι του οποίου έχει αλλάξει ριζικά και ανεπανόρθωτα, το τέλος μιας εποχής, είναι διάχυτο στις σελίδες του βιβλίου.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες της Rose και της Windy που αξίζουν μια παραπάνω εξερεύνηση. Η μητέρα της Rose είναι υπερβολικά αδύνατη και ασθενική. Η κατάθλιψη από την οποία πάσχει την κάνει να φαίνεται εύθραυστη, παγερή και μοναχική. Αντιθέτως, η θεία της Rose σφύζει από ζωή, και έχει το πιο μεταδοτικό χαμόγελο. Υπονοείται πως κάποτε οι δύο αδερφές έμοιαζαν πολύ στον χαρακτήρα, αλλά τελικά εξελίχθηκαν σε 2 διαμετρικά αντίθετες γυναίκες.

Σχέδιο

This One Summer
Από το This One Summer

Μπορεί η αφήγηση της Mariko Tamaki να είναι άψογη και με χαρακτήρα, αλλά τελικά αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη, και κάνει το This One Summer αξιοσημείωτο, είναι το σχέδιο της Jillian Tamaki. Η περίεργη επιλογή του σκούρου μωβ για τα περιγράμματα, σε συνδυασμό με το κιτρινωπό χαρτί και τους χλωμούς μωβ τόνους γεμίσματος, καθιστά το graphic novel ξεχωριστό, και μεταδίδει μια ατμόσφαιρα αθωότητας. Οι σελίδες είναι γεμάτες συναίσθημα από το πρώτο πάνελ, και ολόκληρο το βιβλίο προκαλεί αμέσως μια νοσταλγία για τις χαρούμενες και αθώες στιγμές της προεφηβικής ηλικίας. Οι επιλογές των χρωμάτων δίνουν στο βιβλίο μια απαλή υφή, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να καλωσορίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα.

This One Summer
Από το This One Summer

Ενώ τα θέματα που συναντώνται στο graphic novel να έχουν έντονο συναισθηματικό αντίκτυπο, οι Mariko Tamaki και Jillian Tamaki εκτελούν την ιστορία με τέτοια ακρίβεια, ώστε ποτέ να μην καταφεύγουν σε κλισέ, αλλά ούτε να το αφήσουν να εξελιχθεί σε μελόδραμα. Το This One Summer, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα βιβλίου που οι 2 δημιουργοί του είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, που μοιάζει με έργο ενός μόνο ατόμου.

Πληροφορίες

  • Σενάριο: Mariko Tamaki
  • Εικονογράφηση: Jillian Tamaki
  • Εκδόσεις: First Second Books
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας πρώτης έκδοσης: 6 Μαΐου 2014
  • ISBN:1626720940
  • Σελίδες: 320
Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply