Στις 13 Ιουλίου 2015 το tweeter γέμισε με αναρτήσεις που έφεραν το hashtag Τhis is a coup. Η ιντερνετική αυτή θύελλα προκλήθηκε από το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τις αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πολύ κακό για το τίποτα θα έλεγε κανείς δύο χρόνια μετά, καθώς οι συζητήσεις περί απόρριψης ή αποδοχής της λιτότητας ήταν σε μεγάλο βαθμό εικονικές. Οι αποφάσεις είχαν παρθεί και το μνημόνιο ήταν αναμενόμενο. Αυτή την άποψη επιδιώκει να τεκμηριώσει η Infowar Productions στο τέταρτο κατά σειρά ντοκιμαντέρ της, This is not a coup.

Η σκηνοθεσία στο ντοκιμαντέρ This is not a coup

Το This is not a coup είναι ένα υποκειμενικό ντοκιμαντέρ και οι συντελεστές το ξεκαθαρίζουν αυτό με κάθε ευκαιρία. Όπως ο σκηνοθέτης ανέφερε χθες στην βραδινή προβολή «Η βασική αρχή (του ντοκιμαντέρ) είναι ότι την άλλη πλευρά την ακούτε κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων των 8 και των 9, οπότε εμείς θα προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε μια εναλλακτική πρόταση.» Η πρόταση αυτή είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να φτάσει σε «όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο». Αυτό συνεπάγεται χιούμορ, κινηματογραφοφιλικές αναφορές και πάνω απ’ όλα την απόδοση σύνθετων εννοιών με απλοϊκούς όρους. Έτσι, ενώ ο Χατζηστεφάνου με voice over αναφέρεται στο περιβόητο «κούρεμα» βλέπουμε στην οθόνη ένα κομμωτήριο. Και όταν η συζήτηση φτάνει στο δημοψήφισμα παρεμβάλλεται ένα απόσπασμα από την ταινία του Θανάση Βέγγου «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας».

Γκράφιτι από το ντοκιμαντέρ This is not a coup
Το This is not a coup έχει στόχο να εξηγήσει σύνθετες έννοιες με απλό τρόπο

Αν και οι συντελεστές ξεκίνησαν από τον χώρο της δημοσιογραφίας και όχι της τέχνης, ο σκελετός του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αποφθέγματα από το πεδίο της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, αλλά και της πολιτικής. Η EKT (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εισάγεται στο ντοκιμαντέρ με μια φράση του Bertolt Brecht, ενώ η υπόθεση Berlusconi με μια φράση του Piere Paolo Pasolini. Ακόμη πριν από την ενότητα του δημοψηφίσματος εμφανίζεται ένα ρητό του Αριστοτέλη και προτού προχωρήσει ο σκηνοθέτης στη «θρησκεία» του ευρώ διαβάζουμε ένα απόσπασμα από τα λόγια του Ματθαίου (21.3). Ο κύκλος των αποφθεγμάτων κλείνει με τη δήλωση του Jean-Claude Juncker: «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες»

Η μουσική στο ντοκιμαντέρ This is not a coup

Τη μουσική του This is not a coup υπογράφει ο Ερμής Γεωργιάδης. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ορχηστρικά και ροκ κομμάτια. Ο συνδυασμός αυτός «ξυπνάει» τον θεατή και εντείνει την προσοχή του. Ενισχύει επίσης το χαλαρό ύφος που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη ταινία. Έτσι ακόμα και κάποιος που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα παρακολουθούσε οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις, ενδεχομένως να στρέψει την προσοχή του στα παιχνίδια της ΕΚΤ. Πρόκειται μια τεχνική που χρησιμοποιείται κατά κόρων από την Infowar productions.

Ο σκηνοθέτης του This is not a coup Άρης Χατζηστεφάνου
Ο Άρης Χατζηστεφάνου σκηνοθετεί το τέταρτο ντοκιμαντέρ της Infowar productions This is not a coup
Η ιστορική αξία του ντοκιμαντέρ This is not a coup

Αν και γυρισμένα από μια εντελώς υποκειμενική σκοπιά, τόσο το This is not a coup, όσο και τα υπόλοιπα ντοκιμαντέρ της Infowar productions έχουν αξία ιστορικού ντοκουμέντου. Αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στον όγκο των πληροφοριών που έχουν συλλέξει οι συντελεστές. Συνεισφέρει φυσικά και το γεγονός ότι είναι η μόνη σειρά ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα που απεικονίζει βήμα βήμα πώς ξέσπασε η κρίση και καταγράφει τις μετέπειτα συνέπειες. Η διεξοδική και λεπτομερής αυτή ανάλυση συνιστά μια παρακαταθήκη πληροφοριών χρήσιμη στους μελλοντικούς ιστορικούς. Ο σκηνοθέτης δηλώνει για το εγχείρημα της Infowar: «Έπρεπε να εξηγήσουμε την αλφάβητο ενός προοδευτικού ευρωσκεπτικισμού.» Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του Χατζηστεφάνου, το This is not a coup είναι σίγουρα ένα ντοκιμαντέρ που έχει πολλά να προσφέρει στον χώρο της ενημέρωσης όπως έχει διαμορφωθεί στη σύγχρονη Ελλάδα.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ This is not a coup
Πληροφορίες σχετικά με το ντοκιμαντέρ This is not a coup

  • Σκηνοθεσία, Σενάριο, Αφήγηση, Παραγωγός: Άρης Χατζηστεφάνου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θάνος Τσάντας
  • Μοντάζ: Άρης Τριανταφύλλου
  • Ήχος: Παναγιώτης Χούντας
  • Μουσική: Ερμής Γεωργιάδης
  • Παραγωγή: Infowar Productions
  • Συμπαραγωγοί: Θανάσης Τσάντας
  • Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
  • Διάρκεια: 80′
  • Έτος Παραγωγής: 2016
Προηγούμενο άρθροDilemma – Heaven Steps στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών το Σάββατο 18 Μαρτίου
Επόμενο άρθρο«Δέκα ασκήσεις πάνω στην έννοια του ΚΟΙΝΟΥ» στον Πολυχώρο TAF