Εδώ και μερικές εβδομάδες, η Θεοδώρα Τζήμου μαγεύει εκατοντάδες θεατές ως Norma Cassidy στον φιλόξενο χώρο του Pantheon. Το Victor Victoria θίγει μ’ έναν πολύ ευαίσθητο τρόπο το έμφυλο θέμα, τραγουδώντας για την αγάπη που υπερβαίνει τα πρόσωπα. Η πολυπληθής και ακριβοθώρητη παραγωγή με σκηνοθέτη τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη και πρωταγωνιστές πέραν της Τζήμου, τους Εβελίνα Παπούλια, Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Στάνκογλου και τον Ιάσονα Μανδηλά.

Η Θεοδώρα Τζήμου δε χρειάζεται ν’ αποδείξει πως μπορεί να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε θεατρικό «στοίχημα» αναλάβει, με ένα ρεπερτόριο ρόλων και συνεργασιών ιδιαίτερα ετερογενές (Λουκρητία Βοργία στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών και Σαλώμη σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση). Προσωπικά, θεωρώ τη Norma Cassidy μια από τις αποκαλύψεις της χρονιάς και την Τζήμου πιο θελκτική από την Lesley Ann Warren της κινηματογραφικής ταινίας του 1982, δείχνοντας όντως απελευθερωμένη στο «παιχνίδι» που λέγεται μιούζικαλ. Λίγο προτού φορέσει την ξανθιά της περούκα και το φούξια φόρεμά της, η Θεοδώρα Τζήμου μας μίλησε για την παρουσία της στο Victor Victoria, την ενέργεια που απαιτεί το μιούζικαλ, τον Έρωτα και το πώς αντιλαμβάνεται την προσωπική «επιτυχία».

Θεοδώρα Τζήμου

Αναστάσης: – Υποδύεσαι τη Norma Cassidy στο Victor Victoria. Σύστησέ μας την.

Θεοδώρα Τζήμου: – Η Norma Cassidy όπως καταλαβαίνουμε είναι μια show woman στο Chicago Ilinois, την πόλη της. Είναι η bimbo που έχει σχέση με τον King Marchand κι εμπλέκεται με το σκοτάδι και τη μαφία, αλλά συγχρόνως θέλει να γίνει μια σταρ. Θα έλεγα πως είναι ένα πλάσμα σαρωτικό, κάτι σαν αρπαχτικό, που θέλει ν’ αποκτάει αυτό που επιθυμεί σαν ένα μικρό παιδί. Από γραφής, νομίζω είναι γραμμένη σαν αντίστιξη στην Victoria, που είναι μια άλλη πιο cool διάσταση της γυναίκας, με τη Norma να είναι στα όρια της υστερίας, να έχει ανάγκη να φωνάξει τη θηλυκότητά της καταλήγοντας μια στρατευμένη γυναίκα. Αντίστοιχα, ο gangster έχει ανάγκη να επιδείξει τον ανδρισμό του και να γιουχάρει τους γκέι, μέχρι που φτάνει να ερωτευτεί ο ίδιος έναν άντρα.

Αναστάσης: – Θα χαρακτήριζες τη Norma ως μια ηρωίδα που υποκινείται από τον εγωισμό της;

Θεοδώρα Τζήμου: – Νομίζω πως όλοι οι χαρακτήρες του έργου δρουν εγωιστικά αλλά η Norma φαίνεται περισσότερο γιατί είναι πιο comic η απόδοσή του εγωισμού της, αλλά και πάλι θα ήταν περιοριστικό να δούμε τον εγωισμό σαν ένα στοιχείο σε αυτό το έργο. Κάθε θεατρικός ή λογοτεχνικός ήρωας όπως και κάθε άνθρωπος στην πραγματική ζωή καλείται να σκιαγραφήσει τα όρια του, κάτι που είναι εγωιστικό αν το καλοσκεφτούμε.

Η Θεοδώρα Τζήμου ως Norma Cassidy
Ο Victor (Ε. Παπούλια) και η Norma (Θ. Τζήμου) σ’ ένα αισθησιακό τανγκό

Αναστάσης: – Αν απομόνωνες έναν στίχο από το έργο που σημαίνει κάτι ξεχωριστό για σένα, ποιος θα ήταν αυτός;  

Θεοδώρα Τζήμου: – Υπάρχει μια (τρομαχτική) φράση στο έργο που λέει ο King Marchand: «δε με νοιάζει αν είσαι άντρας. Σ’ αγαπώ» για να του απαντήσει ο Victor «Δεν είμαι άντρας» και να επιμείνει αυτός λέγοντας «και πάλι δε με νοιάζει. Σ’ αγαπώ». Έχει ιδιαίτερη σημασία να σκεφτούμε πως αυτός ο άντρας που είναι μεγαλωμένος ανάμεσα στους gangsters και γαλουχημένος με αυταρχικά και ομοφοβικά ιδεώδη καταφέρνει να ξεπεράσει το Εγώ του, το πρόσωπό του και να κάνει μια υπέρβαση. Αυτή η φράση με συγκινεί πάρα πολύ γιατί δείχνει πως η αγάπη είναι πάνω από πρόσωπα και κανόνες.

Αναστάσης: – Γενικά πιστεύεις ότι ο έρωτας είναι μια υπέρβαση;

Θεοδώρα Τζήμου: – Δεν πιστεύω στην υπέρβαση, αλλά στη μετάβαση σ’ έναν άλλο χώρο είτε μέσα μας είτε έξω μας. Μπορώ να καταλάβω καλύτερα πως συντελείται μια αλλαγή και μια μετατόπιση σ’ ένα άλλου είδους πεδίο είτε καλύτερο είτε χειρότερο, από το να συζητούμε αόριστα για μια υπέρβαση.

Αναστάσης: – Το έργο διαπνέεται από μια gay friendly ατμόσφαιρα διατρανώνοντας το μήνυμα της αγάπης. Στην Ελλάδα που πρόσφατα ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης, εσύ πως βλέπεις την επιθετική στάση μερίδων της κοινωνίας ως προς τα lgbt άτομα;

Θεοδώρα Τζήμου: – Για μένα, η κατοχύρωση του Συμφώνου Συμβίωσης ήταν κάτι το αυτονόητο. Σημασία έχει η αγάπη πάνω από πρόσωπα και να είμαστε καλά με αυτόν που επιθυμούμε. Όλα τ’ άλλα με αφήνουν παντελώς αδιάφορη.

Αναστάσης: – Πώς είναι να παίζεις σε μιούζικαλ;

Θεοδώρα Τζήμου: – Το αντιμετωπίζω σαν να είμαι παιδάκι. Βλέπω το μιούζικαλ σαν ένα παιχνίδι που σε πετάει σε ενεργειακά πεδία που πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση όχι μόνο όταν χορεύεις, αλλά κάθε στιγμή που είσαι εντός κι εκτός της σκηνής. Το μιούζικαλ έχει καθαρή ενέργεια και κάτι το απελευθερωτικό που δεν μπορώ να το ορίσω με λέξεις, αλλά αφήνει μια υπέροχη αίσθηση. Στη μικρή μου εμπειρία στο μιούζικαλ, πιστεύω πως στο μιούζικαλ δεν τραγουδάς μόνο στα χορευτικά σου μέρη, τραγουδάς και το λόγο.

Αναστάσης: – Τί επίδραση έχει πάνω σου μια κριτική για παράσταση που πρωταγωνιστείς;

Θεοδώρα Τζήμου: – Πάντα μια κριτική έχει μια επίδραση πάνω σου, αλλά δίνω προτεραιότητα στην κριτική αυτών των οποίων την σκέψη έχω έγνοια.

Η Θεοδώρα Τζήμου ως Norma Cassidy
Θεοδώρα Τζήμου: “Κάθε λογοτεχνικός ή πραγματικός ήρωας καλείται να σκιαγραφήσει τα όριά του, κάτι που είναι εγωιστικό”

Αναστάσης: – Για να πετύχει μια ερμηνεία είναι πρωτίστως ζήτημα η δουλειά ηθοποιού-σκηνοθέτη ή εντοπίζεις κι άλλους εξίσου σημαντικούς παράγοντες;

Θεοδώρα Τζήμου: – Δεν ξέρω τι σημαίνει «πετυχαίνει μια ερμηνεία» γιατί μπορεί να έχω κάνει πράγματα που θεωρώ ότι «πετύχανε» αλλά να μην «πετύχανε». Για μένα, η κάθε ερμηνεία αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα που είναι σχετικό το αν πετυχαίνει αλλά σίγουρα θέλω να το αντιμετωπίσω.

Αναστάσης: – Έχεις νιώσει ποτέ απογοήτευση για κάποιο «στοίχημα» που θεωρείς πως απέτυχε;

Θεοδώρα Τζήμου: – Κοίταξε, είμαι άνθρωπος που κάθε μέρα θεωρώ πως κάπου απέτυχα. Έχω την τάση ν’ ακυρώνομαι και την ίδια στιγμή να μου δίνω εύσημα για κάτι που έκανα, οπότε θα έλεγα μεταξύ σοβαρού κι αστείου πως η αποτυχία και η απογοήτευση μ’ επισκέπτονται κάθε μέρα.

Αναστάσης: – Κάνοντας αυτοκριτική, η Norma είναι επιτυχημένη;

Θεοδώρα Τζήμου: – Μερικές φορές είναι και μερικές φορές δεν είναι σε σχέση μ’ εμένα, ανάλογα με τη μέρα. Δε με συμφέρει να σκέφτομαι πως είναι επιτυχημένη μια ερμηνεία, γιατί τότε θα σταματούσα και δε θα προσπαθούσα να είμαι καλή σε αυτήν.

Αναστάσης: – Το γέλιο και οι αντιδράσεις του κοινού ενισχύουν ή αποδυναμώνουν το show της Norma;

Θεοδώρα Τζήμου: – Νομίζω αν μπεις στη διαδικασία να προσπαθείς να προκαλέσεις εκβιαστικά το γέλιο ή την όποια αντίδραση του άλλου, είναι ανώφελο. Σίγουρα χαίρομαι όταν το κοινό αντιδράει θετικά, αλλά δεν είναι το μέτρο μου αυτό για να κρίνω ύστερα αν ήταν επιτυχημένη η ερμηνεία μου. Αντίστοιχα, σαν θεατής όταν βλέπω κάτι, μπορεί σε κάποια σημεία να γελάσω και σε κάποια να μην γελάσω.

Η Θεοδώρα Τζήμου ως Norma Cassidy
Θεοδώρα Τζήμου: “Είμαι άνθρωπος που κάθε μέρα θεωρώ πως κάπου απέτυχα”
Πληροφορίες παράστασης Victor / Victoria

Συντελεστές

  • Απόδοση κειμένου-απόδοση στίχων: Μυρτώ Κοντοβά
  • Σκηνοθεσία: Απόλλων Παπαθεοχάρης
  • Ενορχήστρωση- Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης
  • Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
  • Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
  • Χορογραφίες: Chali Jennings
  • Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
  • Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
  • Make up artist: Παντελής Τουτουντζής
  • Hair Stylist: Βασίλης Μπουλούμπασης
  • Φωτογραφίες: Μανώλης Χιώτης
  • Παραγωγή:Θέατρο Πάνθεον
  • Στο ρόλο του Βίκτωρ-Βικτώρια η Εβελίνα Παπούλια
  • Πρωταγωνιστούν:Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Κοψιδάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιώργος Σουξές, Ιάσονας Μανδηλάς, Άρης Πλασκασοβίτης, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Πέτρος Ιωάννου.
  • Μαζί τους: Chali Jennings, Ευγένιος Buli, Σταυριάνα Γαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Μελίνα Κόντη, Παναγιώτης Μαλακός, Ηλίας Μπαγεώργος, Courtney Parker, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Ρόξενος, Λίζι Σπαχή.
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη ώρα 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο ώρα 21:00, Κυριακή ώρα 19:00
  • Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 20 €, 25 €, 30 €, 35 €, 40 €, 45 €, Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 20 € (διατηρείται και η τιμή των 15 €), Φοιτητικό & ανέργων 15 €

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Πάνθεον, Διεύθυνση: Πειραιώς 166, 11854 Ταύρος, Τηλέφωνο: 210-3471111
  • Πρόσβαση: Μετρό: στάση Κεραμεικός, Minibus πραγματοποιεί δωρεάν κυκλικά δρομολόγια προς το θέατρο πριν από κάθε παράσταση και ομοίως από το θέατρο μετά τη λήξη της, Προαστιακός σιδηρόδρομος: στάση Ρουφ
    Λεωφορειακές γραμμές: στάση Υπουργείο
    049 Πειραιάς – Ομόνοια, 914 Ομόνοια-Λαχαναγορά – Παλιά Κοκκινιά, 815 Γουδί, Βασ. Σοφίας – Πανεπιστημίου – Ταύρος
  • Site
Victor / Victoria Tv trailer

Προηγούμενο άρθροΈνα Ποίημα Για Τους Πρόσφυγες από 14 ποιητές και 24 ηθοποιούς
Επόμενο άρθρο… από έρωτα του Θ. Αθερίδη στο Θέατρο Αργώ
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.