Για τέσσερις μήνες, έως τις 24 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση, The Theater of Disappearance, του Αργεντίνου Adrian Villar Rojas.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ επιλέγει το χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον Λόφο των Νυμφών, για να παρουσιάσει τον Αργεντινό Adrián Villar Rojas. Εκεί ο Villar Rojas θα δημιουργήσει ένα νέο «σύμπαν», ένα περιβάλλον «επιστημονικής φαντασίας», αλλά και τόσο αληθινό που συνυπάρχει με το υπάρχον.

The Theater of Disappearance

Η ανάθεση της εγκατάστασης «The Theater of Disappearance» στον Αργεντινό καλλιτέχνη τον βρίσκει να διαπραγματεύεται για πρώτη φορά με έναν αρχαιολογικό χώρο. Καθώς αλλάζει ριζικά τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ολόκληρη η περιοχή υπόκειται σε μετασχηματισμό – αρχιτεκτονικό, φυτοκομικό και συναισθηματικό. Δημιουργεί απρόβλεπτα σκηνικά προς εξερεύνηση από τον επισκέπτη. Τόπους, όπου νιώθουμε άβολα ή μένουμε έκπληκτοι από τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις που προτείνουν.

Μέσα από το ενδιαφέρον του για ιδέες όπως η εξαφάνιση, η εξάλειψη, το πέρασμα και το ευμετάβλητο του χρόνου, ο Villar Rojas δημιουργεί μία νέα οπτική γλώσσα. Έτσι, επιφέρει την ανατροπή και την σύγχυση. Για το περιβάλλον αυτό, χρησιμοποιεί οργανικά στοιχεία, βρώσιμα και αγρωστώδη φυτά. Δημιουργεί μια εύφορη ζώνη πολιτισμού σε αντιδιαστολή με μια άγονη, εμπόλεμη ζώνη. Στη ζώνη αυτή, εγκαταστάσεις και προθήκες αντικειμένων παραπέμπουν στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και την κατανόηση του σύμπαντος. Με σκοπό να υποδηλώνεται η χρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη.

The Theater of Disappearance
The Theater of Disappearance | Εικαστική εγκατάσταση του Αργεντίνου Adrian Villar Rojas στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. (φωτ. Πάνος Κοκκινιάς)
Adrián Villar Rojas

Ο Adrián Villar Rojas γεννήθηκε το 1980 στο Rosario της Αργεντινής. Σήμερα ζει και εργάζεται νομαδικά. είναι η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Αποτελεί μέρος μιας νέας τετραλογίας του με τον ίδιο τίτλο, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και την Αμερική. Συγκεκριμένα, στο The Metropolitan Museum New York (14 Απριλίου-29 Οκτωβρίου 2017), Kunsthaus Bregenz στην Αυστρία (6 Μαΐου-27 Αυγούστου 2017), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, Geffen Contemporary (22 Οκτωβρίου 2017-26 Φεβρουαρίου 2018).

Το 2015, τιμήθηκε με τα βραβεία Prix Canson 2015 και Sharjah Biennial Prize, από το Sharjah Art Foundation (SAF).

The Theater of Disappearance
The Theater of Disappearance | Εικαστική εγκατάσταση του Αργεντίνου Adrian Villar Rojas στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. (φωτ. Πάνος Κοκκινιάς)
Πληροφορίες

  • Επιμέλεια έκθεσης: Ελίνα Κουντούρη | Διευθύντρια ΝΕΟΝ
  • Χώρος: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Λόφος Νυμφών
  • Ιστοσελίδα
  • Διάρκεια: 1 Ιουνίου – 24 Σεπτεμβρίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Τετ. – Κυρ.: 11.00 – 21.00
  • Είσοδος: Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθρο«Κυκλάδες-πετράδια στο Αιγαίο» του Φίλιππου Μανδηλαρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΈκθεση Τέχνη: 65 χρόνια συλλογές από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία στο Τελλόγλειο