Με τίτλο the Art of Resilience [η τέχνη του ψυχικού σθένους] εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13/1 έκθεση πέντε Σύρων καλλιτεχνών στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Η έκθεση, με προφανείς πολιτικές και ιδεολογικές συνδηλώσεις, διοργανώθηκε από τον απερχόμενο αμερικανό πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, Matthew Barzun. Η θητεία του λήγει με την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην ομιλία του τόνισε τη σημασία να γίνεται ορατή η τέχνη ακριβώς την περίοδο της «καταστροφής» της Συρίας. Συνεχάρη επίσης τους καλλιτέχνες για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους.

Υπό τον γενικό τίτλο the Art of Resilience, τα έργα εκτίθενται στο φουαγιέ της πρεσβείας, στους τοίχους του οποίο κανονικά βρίσκονται τα πορτρέτα των προηγούμενων αμερικανών πρέσβεων.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Τα έργα και οι καλλιτέχνες

Ανάμεσα στους πέντε Σύρους καλλιτέχνες συγκαταλέγεται και ο Tarek Tuma, που βρίσκεται στην Βρετανία εδώ και δέκα χρόνια. Το έργο του Duma/Rebirth (2012) είναι ένα αφιέρωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Duma, λίγο έξω από την Δαμασκό. Εκεί, πριν λίγα χρόνια δόθηκε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις κι εκείνες των ανταρτών. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες είναι οι Ammar Azzouz, Hazar Bakbachi-Henriot, Amjad Wardeh και Zaria Zardasht.

Το έργο Chaos of War [το Χάος του Πολέμου] του Λονδρέζου αρχιτέκτονα Ammar Azzouz, είναι μια σκοτεινή νωπογραφία ενός ανθρώπου με παραμορφωμένο σώμα και στόμα διάπλατα ανοιχτό σαν να κραυγάζει.

Ο γεννημένος στη Δαμασκό και πρώην σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Amjad Wardeh εκθέτει την «Κραυγή», μια επανερμηνεία του διάσημου πίνακα του Edvard Munch.

Τα έργα είναι δανεισμένα από το Mosaic Initiative. Πρόκειται για μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο που βοηθά τα θύματα του πολέμου στη Συρία.

Πληροφορίες για το the Art of Resilience

  • US Embassy – London: 24 Grosvenor Square, Mayfair, London W1A 2LQ, Ηνωμένο Βασίλειο, τηλ. +44 20 7499 9000
  • Διάρκεια: έως τις 29 Ιανουαρίου.
  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:

 

 

Προηγούμενο άρθροΑφιέρωμα στον Αδριανό, τον φιλέλληνα αυτοκράτορα
Επόμενο άρθροΟ Έλληνας Γιατρός, της Καρολίνας Μέρμηγκα στον IANO