Νωρίς το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου έγιναν γνωστά τα νέα για το θάνατο του μουσικού, τραγουδιστή και στιχουργού Θάνου Ανεστόπουλου, στην ηλικία των 49 μόλις ετών. Ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως ο ιδρυτής του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα που μεσουράνησε στην ελληνική ροκ σκηνή της δεκαετίας του ’90, είχε δημοσιοποιήσει από τον Μάιο του 2015 ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών. Στο συγκινητικό  κείμενο που είχε δημοσιεύσει τότε δήλωνε πως ήταν σημαντικό για αυτόν να μάθει ο κόσμος για τη νέα κατάσταση της υγείας του, καθώς η μέχρι τότε συγκάλυψη της ασθένειάς του περισσότερο κακό του είχε κάνει ψυχολογικά, παρά καλό..

Ο Θάνος Ανεστόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, τον Φεβρουάριο του 1967 από γονείς εσωτερικούς μετανάστες. Ο πατέρας του καταγόταν από την Αθήνα και άνηκε στην εργατική τάξη. Αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στο Περιστέρι,σε μία γειτονιά εσωτερικών προσφύγων στη Νέα Ζωή, όπου μοιράζονταν ένα μεγάλο τριώροφο σπίτι με το ζευγάρι των παππούδων και άλλες δύο οικογένειες. Ο Θάνος άρχισε από μικρή ηλικία να εκδηλώνει την αγάπη του για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Τα πρώτα βιβλία με τα οποία ήρθε σε επαφή ήταν αυτά που έβρισκε στα ράφια του πατρικού του σπιτιού, τα οποία αγόραζε η μητέρα του από πλανόδιους πωλητές με δόσεις ανά μήνα. Μερικά από αυτά, τα Άπαντα του Ντοστογιέφσκι, το Κεφάλαιο του Μαρξ, τα Άπαντα του Βάρναλη, του Ρίτσου και μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν. Το πρώτο βιβλίο που διάβασε ήταν το Χωρίς Οικογένεια του Μαλό.

Στην πορεία, βρήκε συντροφιά στο έργο κι άλλων ποιητών και λογοτεχνών, οι οποίοι υπήρξαν καθοριστικοί για τη διαμόρφωση του ύφους των μετέπειτα στίχων του: Ρεμπώ, Κάφκα, Πόε, Μποντλέρ, Μπουκόφσκι, Καββαδίας, Καρυωτάκης και Πολυδούρη. Από μουσικούς και στιχουργούς έτρεφε μια ιδιαίτερη εκτίμηση στους Tom Waits, Nick Cave, Ian Curtis, ενώ ο πρώτος δίσκος που αγόρασε με δικά του λεφτά ήταν το “Space Oddity” του David Bowie. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ταξίδια και η ελευθερία που του πρόσφεραν υπήρξαν επίσης καθοριστικά για τη διαμόρφσωση της αισθητικής του, της «αισθητικής του δρόμου», όπως την έχει αποκαλέσει, η οποία αντιπροσώπευε για τον ίδιο τόσο την ανεμελιά και την αλητεία όσο την αναζήτηση και τη δίψα για επικοινωνία και ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων. Άλλες επιρροές οι οποίες αναγνώριζε ήταν αναμφίβολα η αισθητική των sixties αλλά και η γκοθ μυθολογία.

Όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, όταν ήταν δεκαέξι με δεκαεφτά χρονών εκείνος και οι φίλοι του είχαν σαν όνειρο να γίνουν συγγραφείς ή ποιητές. Αυτό πίστευε πως συνέβαλε αρκετά στην ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν τα Διάφανα Κρίνα με τους στίχους των τραγουδιών τους. Για εκείνον οι στίχοι έρχονταν πάντα πρώτοι και η μουσική απλά ακολουθούσε, σαν να ήταν μόνο ένα μέσο, μία πλατφόρμα για την ανάδειξή τους: «Ήταν και η εποχή τότε…με την έξαρση του πανκ στην Ελλάδα, του new wave, της dark σκηνής. Και βρέθηκε αυτό το μέσο. Θυμάμαι πάντως ότι δεν είπα ποτέ “πάμε να κάνουμε μια μπάντα”. Έλεγα “πάμε να βάλουμε μουσική στα ποιήματα”. Θυμάμαι στις πρόβες ότι αντί να κουρδίζουμε τα όργανα, καθόμασταν πολλές ώρες γύρω από ένα τραπέζι και αναλύαμε τον κάθε στίχο» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

diafana-krina-anestopoulos-tribute-2
Το συγκρότημα Διάφανα Κρίνα τη δεκαετία του ’90

Το πρώτο συγκρότημα που δημιούργησε ήταν οι «Crazy Patatoel», το 1984. Το 1990 ίδρυσε τους «Πατατούφ», που με την προσθήκη κάποιων νέων μελών το 1991 μετονομάστηκαν στα Διάφανα Κρίνα που όλοι ξέρουμε. Μέσα στο συγκρότημα ο Θάνος Ανεστόπουλος αναλαμβάνει το ρόλο του στιχουργού, συνθέτη και ερμηνευτή, παίζει κιθάρα, πιάνο, φυσαρμόνικα και επιμελείται το μεγαλύτερο μέρος του art work των εξωφύλλων τους. Μέσα στ α σχεδόν είκοσι χρόνια πορείας τους (1991-2009), τα Διάφανα Κρίνα μετράνε έξι δισκογραφικές δουλειές (μεταξύ των οποίων το “Έγινε η απώλεια συνήθειά μας” του 1996, “Κάτι σαράβαλες καρδιές” του 1998, “Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές” του 2000, “Κι η αγάπη πάλι θα καλεί” του 2008), τρία cd singles αλλά και πολλές συμμετοχές σε συλλογές και αφιερώματα άλλων καλλιτεχνών. Έπαιξαν σε αμέτρητες συναυλίες και πολλές φορές μοιράστηκαν τη σκηνή με μεγάλα ξένα συγκροτήματα, όπως οι Sisters of Mercy και οι Tindersticks.

Ταυτόχρονα με τα Κρίνα, ο Θάνος Ανεστόπουλος θα κινηθεί και ανεξάρτητα καλλιτεχνικά. Το 2002 θα ξεκινήσει ακουστικές εμφανίσεις με την κιθάρα του στο μπαρ «Closer». Θα γράψει μουσική για την παράσταση «Δις Τζούλια», όπως και για την παράσταση «Σ’αγαπώ και μου…λύπης». Ο πέμπτος δίσκος του συγκροτήματος (“Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους”, 2005) θα  περιέχει μόνο ορχηστρικά τραγούδια και θα συνοδεύεται από ένα βιβλίο με ζωγραφιές και σχέδια του Θάνου Ανεστόπουλου, που οπτικοποιούν τους στίχους και τα ποιήματα.

Η είδηση για τη διάλυση των Διάφανων Κρίνων θα έρθει την 1η Ιουνίου του 2009, μέσα από ένα κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα τους, το οποίο υπογράφεται από όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκτός από το Θάνο. Αργότερα θα ακολουθήσει και η προσωπική ανακοίνωση του Ανεστόπουλου, όπου παραθέτει τους δικούς του λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, αναφέροντας τις δυσκολίες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος σε εκείνη τη φάση της ζωής του: πρόβλημα με το αλκοόλ, ένα οδυνηρό διαζύγιο και ο θάνατος του αδερφού του.

Το 2009, αμέσως μετά τη διάλυση των Κρίνων, παρουσιάζει σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες το μουσικό project «Οι ποιητές γυμνοί τραγουδούν», το οποίο είναι βασισμένο σε ανέκδοτες ακουστικές αποδόσεις του συγκροτήματος, σε καινούρια τραγούδια του και μελοποιήσεις αγαπημένων του ποιητών. Το 2012 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Ως το τέλος», ο οποίος θυμίζει μουσικά τους δίσκους του με τα Διάφανα Κρίνα. Επίσης θα συνεχίσει τις λάιβ εμφανίσεις του σε διάφορα μπαρ, που πολλές φορές θα συνοδευτούν από έκθεση ζωγραφικής με έργα του ίδιου.

Στα χρόνια της σόλο καριέρας του, ο Θάνος Ανεστόπουλος θα συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με κοινοφελή χαρακτήρα, όπως η συναυλία που έδωσε στις φυλακές ανηλίκων στην Αυλώνα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Παράλληλα, πολλα τραγούδια του θα συμπεριληφθούν σε ταινίες μικρού μήκους, αλλά κι ένα τραγούδι του θα συμπεριληφθεί στην παράσταση «Δον Ζουάν» του Εθνικού Θεάτρου. Το 2015 θα κυκλοφορήσει και η ποιητική του συλλογή «Αρχίζω με το σ΄αγαπώ».

diafana-krina-thanos-anestopoulos-h-agaph-pali-tha-kalei-2015-by-evelyn-eleni
Η συναυλία “Κι η αγάπη πάλι θα καλεί” των Διάφανων Κρίνων για το Θάνο Ανεστόπουλο, το Σεπτέμβριο του 2015 – Φωτογραφία: Έβελυν Ελένη

Από τη στιγμή που ο Θάνος θα ανακοινώσει πως πάσχει από καρκίνο, στις 5 Μαΐου του 2015, θα οργανωθούν πολλές συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης για τη θεραπεία του ανά την Ελλάδα. Αποκορύφωμα όλων, οι δύο βραδιές του Σεπτεμβρίου του 2015, που μετά από επτά χρόνια απουσίας, τα Διάφανα Κρίνα συναντιούνται ξανά επί σκηνής, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, συνοδευόμενοι από τους εξίσου μεγάλους καλλιτέχνες και καλούς φίλους του Θάνου Ανεστόπουλου, Γιάννη Αγγελάκα, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Last Drive.

Από τις τελευταίες εμφανίσεις του Θάνου, θα είναι η παράστασή του στο θέατρο Παλλάς στις 14 Μαΐου του 2016 με τίτλο «Από τις ρίζες ως τα άνθη του καλού…», όπου ο ίδιος ερμηνεύει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Διάφανων Κρίνων, ενώ φίλοι και συνεργάτες του, όπως ο Γρηγόρης Κλιούμης και ο Κώστας Παρίσσης από τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Μανώλης Αγγελάκης, ο Τηλέμαχος Μούσας και η Νάσια Γκόφα, θα αποδώσουν τις ενορχηστρώσεις του σε μουσικές των Michael Nyman, Nick Cave, Nina Simone, Tom Waits, Tindersticks και πολλών άλλων.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ήταν αναμφίβολα ένας από τους πιο αξιόλογους μουσικούς και ποιητές της γενιάς του και το έργο που άφησε πίσω του θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών και ακροατών. Εκτός από το ταλέντο του όμως, αξίζει να τον θυμόμαστε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τη στάση του απέναντι στη ζωή, που παρέμεινε θετική και αισιόδοξη ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές του στιγμές.

Θα κλείσουμε με μία σχετική του φράση, από το κείμενο που είχε αναρτήσει ο ίδιος μερικούς μήνες πριν: “Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε”..

Καλό σου ταξίδι Θάνο!..

Ο Θάνος Ανεστόπουλος στην τελευταία του συναυλία, live στο “Παλλάς” (14-5-2016)
Προηγούμενο άρθροPotor Redivivus – Η Πλημμύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤα βιβλία της Νίκης Παπαθεοχάρη στην έκθεση βιβλίου του γαλλικού Ινστιτούτου
Έβελυν Ελένη
Τελειόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Της αρέσει να διαβάζει και να γράφει, να ακούει μουσική, να τραγουδάει και να χορεύει. Έχει αδυναμία στο καλοκαίρι, τη θάλασσα, τις συναυλίες και τα ταξίδια.