Όπως αναφέρθηκε και στο πρώτο μέρος, συνήθως, ακόμα και ο πιο σκληρός θάνατος του σούπερ ήρωα περνά αδιάφορος. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως μερικοί από αυτούς δεν είναι άξιοι αναφοράς. Άλλωστε, αν γνωρίζαμε πως οι σούπερ ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ, δεν θα αγωνιούσαμε για την έκβαση της ιστορίας. Και τελικά, η αγωνία αυτή είναι το κύριο στοιχείο που κάνει το βλέμμα μας να κινείται γρήγορα από πάνελ σε πάνελ, και μα βιώνει από πρώτο χέρι την ένταση της ιστορίας.

 

Green Arrow (Oliver Queen)

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα
Ο θάνατος του Green Arrow

Ο «Σμαραγδένιος Τοξότης» πεθαίνει το 1995 όταν κυκλοφόρησε το τεύχος Green Arrow #101. Ο τίτλος του τεύχους ήταν “Run of the Arrow”. Ο θάνατος του σούπερ ήρωα είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους στο σύμπαν της DC, καθώς κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο τοξότης επέλεξε να πεθάνει, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει σωθεί.

Ο Oliver ξεσκεπάζει το σχέδιο της Hyrax, η οποία θέλει να ισοπεδώσει την πόλη Metropolis. Αποφασίζει πως πρέπει να εναντιωθεί στην περιβαλλοντική τρομοκράτη και την ομάδα της, τους Eden Corps. Έτσι, καταλήγουν να παλεύουν οι δύο τους μέσα σε ένα αεροπλάνο, 9 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, όπου η Hyrax σκοπεύει να ενεργοποιήσει μια υπερβόμβα, σχεδιασμένη για να καταστρέψει την Metropolis. Εκεί εξηγεί στον Queen, πως ο πυροκροτητής, είναι ένας διπλός διακόπτης θανάτου (double deadman switch), πράγμα το οποίο σημαίνει πως χρειάζονται δύο άτομα για να την ενεργοποιήσουν. Τότε, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ο ήρωας βάζει να χέρια του μέσα στον πυροκροτητή και ενεργοποιεί την βόμβα μόνος του.

Εκείνη την στιγμή καταφτάνει ο Superman. Αρχίζει να του απαριθμεί όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το  βοηθήσει να σωθεί, αλλά ο Oliver αρνείται. Χωρίς την βοήθεια του Superman, οι επιλογές είναι δύο. Είτε να ακρωτηριάσει το χέρι του και να φύγει, είτε να εκραγεί μαζί με την βόμβα. Επιλέγει το δεύτερο, ενεργοποιεί τον διακόπτη και πεθαίνει στην έκρηξη.

 

Green Lantern (Hal Jordan)

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα
Ο θάνατος του Green Lantern

Ο Hal, έχει σταματήσει να είναι ο ήρωας που όλοι γνωρίζουμε, και έχει χάσει τον εαυτό του στην παρασιτική δύναμη του Parallax. Το 1995, στο τεύχος #4 της σειράς Final Night, ενός crossover της DC, έρχεται η στιγμή να αποκτήσει την χαμένη φήμη του και να εξιλεωθεί, κάνοντας την υπέρτατη θυσία για την ανθρωπότητα.

To Sun- Eater, ένα ζωντανό όπλο, αρχίζει να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον πλανήτη Γη. Τελικά, ο ήλιος χάνει την δύναμή του, λόγω του Sun- Eater και ο κόσμος αρχίζει να καταρρέει. Όλα τα μέλη της Justice League, ακόμα και ο σούπερ κακός Lex Luthor, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να to σταματήσουν , χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όμως, χάρη στην δύναμη του Parallax, o Green Lantern καταφέρνει να το καταστρέφει. Στην συνέχεια, απορροφά την δύναμή του, και την μεταφέρει στον ήλιο, προκειμένου να επανεκκινήσει τον ήλιο, και ως αποτέλεσμα, ακολουθεί ο θάνατος του σούπερ ήρωα.

 

Phoenix (Jean Grey)

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα

Ο θάνατος της Phoenix

Σίγουρα, ο μύθος του φοίνικα ταιριάζει στην Jean, η οποία έχει πεθάνει και αναστηθεί σε πάρα πολλά σενάρια της Marvel. Ο πιο διάσημος θάνατός της όμως, είναι η θυσία της στο τεύχος #137 των Uncanny X-Men, που εκδόθηκε το 1980.

Η Jean δε παίζει πάντα τον ρόλο του καλού. Στο τεύχος #137, δικάζεται από τους Shi’ar, για να εγκλήματα που είχε προηγουμένως διαπράξει σαν Dark Phoenix.  Η αρχαία οντότητα Phoenix, είχε πάρει τον έλεγχο της Grey και είχε αφανίσει ένα ολόκληρο ηλιακό σύστημα. Παρά το γεγονός πως θα μπορούσε εύκολα να υπερασπιστεί την θέση της, αρνείται την επιρροή της οντότητας και αποφασίζει να θυσιάσει τον εαυτό της με τα εξελιγμένα όπλα των Shi’ar. Η ίδια μάλιστα, λέει στον Cyclops: «Έχω καταστρέψει έναν ολόκληρο κόσμο. Μέσα στο μυαλό μου μπορώ ακόμα να ακούσω την κραυγές των νεκρών. Και ένιωσα καλά! Δεν θέλω να ξανανιώσω έτσι ποτέ. Αλλά παράλληλα- θέλω!».

 

Robin (Jason Todd)

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα
Ο θάνατος του Robin

Ο θάνατος του πιο αγαπημένου βοηθού του Batman ήταν τουλάχιστον άδοξος. Το νήμα της ζωής του κόπηκε το 1988 μετά από τηλεφωνική ψηφοφορία του κοινού. Θα αποφασιζόταν έτσι αν ο Todd θα πέθαινε στα χέρια του Joker. Τελικά, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αιματοχυσίας κατά 72 ψήφους (5,343 έναντι 5.271).

Έτσι, στο Batman  #428,το 1988, γινόμαστε μάρτυρες στα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Robin. Αν και τελικά ο θάνατος του σούπερ ήρωα οφείλεται στην έκρηξη βόμβας, ο Todd πρώτα έζησε από πρώτο χέρι την σκληρότητα του κλόουν, πρίγκιπα του εγκλήματος. Η απώλεια του βοηθού του, ήταν μεγάλο σοκ για τον Batman, ο οποίος κράτησε το κουστούμι του στο Batcave, προκειμένου να θυμάται καθημερινά το παιδί που δεν μπόρεσε να σώσει.

 

The Flash (Barry Allen)

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα
Ο θάνατος του Flash

Ο θάνατος του σούπερ ήρωα, έχει συγκριθεί πολλές φορές με τον μύθο του Φειδιππίδη, ο οποίος λέγεται πως έτρεξε μέχρι θανάτου από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα. Προκειμένου να αναγγείλει τα νέα της νίκης εναντίων των Περσών, έτρεξε γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο, και πέθανε αμέσως μετά από την ανακοίνωσή τους. Την θυσία του Barry Allen, που τόσο θυμίζει να παραπάνω, συναντάμε στο τεύχος #8 του “ Crisis on Infinite Earths” το 1985.

Ο Flash, ξεπερνά τον εαυτό του προκειμένου να κερδίσει τον Anti-Monitor, στον πλανήτη της αντιύλης, Qward. Ενώ ο καταστροφικός υπερκακός προετοιμάζει τα κανόνια του, με σκοπό να «καταπιεί» τις υπάρχουσες Γαίες, π Flash στρατολογεί τους σκλάβους του Thunderer, για να επαναστατήσουν κατά του αφέντη τους. Αν και αυτό δεν είναι παρά ένα τέχνασμα, και ο Anti-Monitor γρήγορα υποτάσσει την εξέγερση, ο Flash χρησιμοποιεί τον αντιπερισπασμό για να εντοπίσει τον ενεργειακό πυρήνα αντιύλης του κανονιού. Γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να συμβεί, τρέχει πιο γρήγορα από ποτέ. Μπορεί να καταφέρνει να κάνει το κανόνι να αυτοκαταστραφεί, αλλά η ταχύτητά του είναι τόσο μεγάλη που σταθερά χάνει την ακεραιότητα του σώματός του, και αποσυντίθεται. Χάρη στην θυσία του, σώθηκαν εκατομμύρια ζωές.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ

 

                               Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΜια βραδιά με έργα Ελλήνων συνθετών με κιθάρα, Τετάρτη 14/12
Επόμενο άρθροΟδύσσεια (L’Odyssee)- κριτική της ταινίας